Τι μπορείς να κάνεις για να σταθείς στο πλευρό του φίλου ή της φίλης σου με τον σωστό τρόπο


Στις διαπροσωπικές μας σχέσεις δεν είναι λίγες οι φορές που καλούμαστε να σταθούμε στο πλευρό φίλων μας που βιώνουν μια δύσκολη περίοδο στη ζωή τους, αποτέλεσμα μιας απώλειας ή μιας βαριάς στεναχώριας άλλου τύπου. Σίγουρα το ένστικτό μας είναι αυτό που κυριαρχεί σε αυτές τις περιπτώσεις ως προς το πώς να βοηθήσουμε έναν άνθρωπό μας που έχει ανάγκη από συμπαράσταση και στοργή, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχουν και μερικές διαχρονικές συμβουλές προς αυτήν την κατεύθυνση, που μας βοηθούν να πράξουμε τα δέοντα με φροντίδα και κατανόηση. Να λοιπόν τι μπορείς να κάνεις για να προσφέρεις παρηγοριά σε έναν δικό σου άνθρωπο που περνά δύσκολα, βοηθώντας τον συνομιλητή σου να νιώσει όσο το δυνατόν καλύτερα σε σύντομο χρόνο.

Να είσαι εκεί

Όταν κάποιος φίλος ή φίλη σου νιώθει άσχημα, πενθεί, ή προσπαθεί να διαχειριστεί μια πολύ δύσκολη κατάσταση, το μόνο που πραγματικά επιθυμεί είναι να είσαι εκεί γι' αυτόν ή αυτήν. Μπορεί μέσα σου να νιώθεις πως πρέπει να κάνεις κάτι πιο δραστικό για να απαλύνει ο πόνος, όμως στην πραγματικότητα η φυσική σου παρουσία είναι αυτή που έχει το μεγαλύτερο νόημα. Υπάρχει πιθανότητα να μην μπορείς να κάνεις τίποτα για να δώσεις τέλος στο πρόβλημα, το να είσαι όμως εκεί και απλά να ακούς με κατανόηση είναι το πιο σημαντικό.

Κάνε ερωτήσεις

Προσπάθησε να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα που βιώνει ο άνθρωπός σου βλέποντας την κατάσταση μέσα από τα μάτια του. Για να συμβεί αυτό, κάνε ερωτήσεις που θα χτίσουν μια δυνατή γέφυρα επικοινωνίας και θα κάνουν την έκφραση των συναισθημάτων ευκολότερη.

Πρόσεξε τι λες

Ακόμη κι αν εσύ θεωρείς το πρόβλημα ως κάτι που ξεπερνιέται ή είναι ασήμαντο, πρόσεξε τις λέξεις σου και τον τρόπο που εκφράζεις τις σκέψεις σου, ώστε να μην κάνεις τα πράγματα χειρότερα. Δώσε χώρο στο φίλο ή στη φίλη σου να πενθήσει, να κλάψει ή να προβληματιστεί για αυτό που έχει συμβεί. Χρησιμοποίησε λέξεις που θα τον/την κάνουν να νιώσει την κατανόησή σου, χωρίς επικρίσεις που δεν είναι του παρόντος και δεν βοηθούν πραγματικά.

Μην συγκρίνεις τις προσωπικές σου εμπειρίες.

Είναι ανούσιο να περιγράφεις πώς στο παρελθόν είχες βιώσει κάτι παρόμοιο και το ξεπέρασες. Ο πόνος που βιώνει ο άνθρωπός σου είναι στο τώρα και πρέπει να βιωθεί προτού ξεπεραστεί, χωρίς αναφορές στις προσωπικές σου νίκες που το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να πυροδοτήσουν μεγαλύτερο άγχος και στενοχώρια.

Προσπάθησε να δώσεις διεξόδους

Σε περίπτωση που η θλίψη είναι μεγάλη ακόμη και μετά από ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, προσπάθησε να δώσεις διεξόδους από την κατάσταση, στρέφοντας την προσοχή του ανθρώπου σου σε κάτι θετικό. Αφού λοιπόν του/της έχεις δώσει τον χρόνο που επιθυμεί για να βιώσει όλα τα αρνητικά συναισθήματα- μπορείς να προτείνεις κάτι για να ξεφύγει από την καθημερινότητα που τον/την πιέζει και να νιώσει όμορφα. Ένα δείπνο, μια εκδρομή, ακόμη και μια χαλαρή βόλτα στην πόλη μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά.