Το soft skill που σου είναι απαραίτητο για μια καλή επαγγελματική πορεία και πώς θα το αποκτήσεις


Μπορεί η έννοια της ενσυναίσθησης να πίστευες μέχρι σήμερα πως αποτελεί αρετή που εκτιμάται στις ερωτικές και τις φιλικές σχέσεις, να όμως που αυτή αποτελεί από ό,τι φαίνεται και ένα απαραίτητο soft skill που αναζητούν οι εργοδότες του σήμερα όταν αναπτύσσουν μια ομάδα. Κι αυτό, μιας που η ενσυναίσθηση δεν βελτιώνει απλά τις προσωπικές μας σχέσεις και την επικοινωνία στη ζωή μας, αλλά λειτουργεί ως άτυπη εγγύηση για έναν άνθρωπο που δεν δρα ιδιοτελώς, αλλά με γνώμονα το καλό της ομάδας/εταιρείας, και με τη σκέψη στις συνέπειες που θα έχουν οι πράξεις του μακροπρόθεσμα.

Πώς ορίζεται η ενσυναίσθηση

Η ενσυναίσθηση ορίζεται ως η συναισθηματική ταύτιση με την ψυχική κατάσταση ενός άλλου ατόμου, αλλά και η βαθιά κατανόηση της συμπεριφοράς και των κινήτρων του. Οι άνθρωποι που διαθέτουν ενσυναίσθηση έχουν ανεπτυγμένο ένστικτο, μπορούν να καταλάβουν πιο εύκολα πότε κάποιος ψεύδεται, ενώ συχνά έχουν έντονα προαισθήματα που βγαίνουν αληθινά και καταλαβαίνουν/βιώνουν εξίσου τον πόνο των άλλων.

two-young-business-partners-working-together-in-wo-2022-07-06-1_p30897

Τι να κάνεις για να ενισχύσεις την ενσυναίσθησή σου

Άκουσε περισσότερο και μίλα λιγότερο

Τα άτομα με ενσυναίσθηση κατανοούν τη σημασία του να «ακούνε» και να «βλέπουν» ο ένας τον άλλον σε βάθος και με μεγάλη προσοχή. Το σύνολο δεξιοτήτων που αποκτάται μέσα από αυτή τη συνήθεια, όχι μόνο δίνει τη δυνατότητα κατανόησης του τρόπου σκέψης/κινήσεων του άλλου, αλλά δημιουργεί και εμπιστοσύνη και ηρεμία σε ένα εργασιακό περιβάλλον που ξέρουμε ότι ενέχει πολλές μορφές πίεσης και άγχους.

Δείξε περισσότερη υπομονή

Δεν είναι εύκολο να έχεις μια συναισθηματική σύνδεση με κάποιο συνάδελφο, πόσο μάλλον όταν δεν τον γνωρίζεις καλά. Όταν όμως η υπομονή μπαίνει στην εξίσωση, η απόσταση μεταξύ σας μειώνεται, χτίζεται αμοιβαία εμπιστοσύνη και οι επαγγελματική σας σχέση δένει με όρους που κάνουν καλό τόσο σε εσάς, όσο και στην εταιρεία όπου εργάζεστε, μιας που είστε πολύ πιο αποτελεσματικοί σαν ομάδα.

Δώσε έμφαση στη γλώσσα του σώματος

Η οπτική επαφή, η στάση του σώματος, ακόμη και ο τρόπος που επιλέγουμε να ντυθούμε μια μέρα, δείχνουν για εμάς ότι είμαστε ουσιαστικά παρόντες και έτοιμοι να ακούσουμε και να βοηθήσουμε στις πραγματικότητες των άλλων. Είναι γνωστό πως οι ηγέτες με ενσυναίσθηση χρησιμοποιούν απευθείας οπτική επαφή και η προσοχή τους είναι πάντα εστιασμένη αποκλειστικά σε όποιον μιλάει, δείχνοντας τον απαραίτητο σεβασμό και ενδιαφέρον. Επιπλέον, το ειλικρινές χαμόγελο παίζει πολύ μεγάλο ρόλο.

Μην υποτιμάς το «ευχαριστώ»

Η στιγμή που κάποιος μας λέει «ευχαριστώ» ή όταν το κάνουμε εμείς, είναι μια στιγμή προσωπικής εκτίμησης που αποδεικνύει πολύ βαθύτερη σύνδεση μεταξύ δύο ανθρώπων από μια υπερβολική χειρονομία. Μην υποτιμάς ποτέ λοιπόν την αξία του, γιατί αποτελεί μια χειρονομία με μεγάλη σημασία μέσα στην απλότητά της.