Λύνοντας μερικές παρεξηγήσεις και «μύθους» για το πόσο γρήγορα ή αργά ερωτεύεσαι


Πιθανότατα έχετε παρακολουθήσει χίλιες ταινίες όπου ο κύριος χαρακτήρας ερωτεύεται με την πρώτη ματιά και άλλες όπου χρειάζονται αρκετά χρόνια για να παραδεχτούν ότι αγαπούσαν κάποιον που ήταν εκεί συνέχεια μπροστά στα μάτια τους. Ίσως σκέφτεστε ότι ερωτεύεστε πολύ γρήγορα ή αργείτε πολύ για να νιώσετε ερωτοχτυπημένοι, οπότε ποια τι ισχύει πραγματικά; Πόσος χρόνος χρειάζεται για να ερωτευτείς πραγματικά;

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να ερωτευτείς;

Θα ήταν υπέροχο αν υπήρχε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, αλλά πραγματικά διαφέρει. Ο καθένας αισθάνεται την αγάπη διαφορετικά, επομένως είναι σχεδόν αδύνατο να προβλέψουμε πώς και πότε ακριβώς αυτές οι χημικές αντιδράσεις θα αρχίσουν να πυροδοτούνται. Το να ερωτευτείς μπορεί να πάρει από λίγα δευτερόλεπτα έως πολλά χρόνια. Ο χρόνος διαφέρει από άτομο σε άτομο και βασίζεται σε διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία, το ιστορικό σχέσης, το επίπεδο οικειότητας που εμπλέκεται και η συναισθηματική ωριμότητα.

Για παράδειγμα, οι άνδρες παραδέχονται ότι ερωτεύονται πιο γρήγορα από τις γυναίκες. Μια έρευνα που διεξήχθη από ερευνητές αποκάλυψε ότι οι άνδρες χρειάζονται κατά μέσο όρο 88 ημέρες πριν ομολογήσουν τα συναισθήματα αγάπης τους. Οι γυναίκες, ωστόσο, χρειάζονται 134 ημέρες για να εξομολογηθούν τα συναισθήματά τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο χρόνος δεν μπορεί να είναι μικρότερος ή μεγαλύτερος. Το σημαντικό είναι να εστιάσετε στα συναισθήματά σας και να προσπαθήσετε να κρίνετε αν είναι αληθινά ή αν είστε απλώς παγιδευμένοι στη ζέστη της έλξης. Η αγάπη θα διαρκέσει όσο χρειαστεί και δεν πρέπει να προσπαθήσετε να βιαστείτε ή να την αναγκάσετε.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μια δημοσκόπηση του 2017 από το Elite Singles (μέσω του Harper’s Bazaar) διαπίστωσε ότι το 61% των γυναικών και το 72% των ανδρών πιστεύουν στον έρωτα με την πρώτη ματιά. Πρέπει να πιστέψετε ότι υπάρχει για να το ζήσετε, έτσι αυτοί οι άνθρωποι πιθανότατα θα πέσουν πιο γρήγορα από εκείνους που είναι πιο κυνικοί ή/και δύσπιστοι για τον ρομαντισμό.

9typ4

Μπορείς να ερωτευτείς πολύ γρήγορα;

Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως να ερωτεύεσαι πολύ γρήγορα

Μπορεί να φανείτε περίεργοι και τρομακτικοί αν πείτε σε κάποιον που μόλις γνωρίσατε ότι τον ερωτευτήκατε, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα συναισθήματά σας δεν είναι αληθινά. Η έρευνα δείχνει ότι χρειάζεται μόνο ένα πέμπτο του δευτερολέπτου για να απελευθερώσει ο εγκέφαλός σας τις χημικές ουσίες που προκαλούν την αίσθηση του ερωτευμένου. Όσο υπερβολικός κι αν ακούγεται ο έρωτας με την πρώτη ματιά, υπάρχουν στην πραγματικότητα επιστημονικά στοιχεία που το υποστηρίζουν.

Οι θετικοί στοχαστές τείνουν να ερωτεύονται πιο γρήγορα

Η προοπτική σας για τη ζωή μπορεί να επηρεάσει τον χρόνο που χρειάζεται για να ερωτευτείτε. Αν τείνετε να κοιτάτε τη θετική πλευρά, είναι πιο πιθανό να παρατηρήσετε και να εκτιμήσετε τις ιδιότητες που κάνουν τον σύντροφό σας να αξίζει τον έρωτά σας. Θα είστε επίσης πιο ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες και θα καλωσορίσετε εύκολα βαθύτερες συναισθηματικές συνδέσεις. Οι θετικοί στοχαστές θα επιλέξουν να δουν και να αποδεχτούν την ανάπτυξη συναισθημάτων για κάποιον άλλο ως καλό πράγμα, ενώ οι κυνικοί μπορεί να απαιτούν λίγο πιο πειστικά επιχειρήματα.

Μπορείτε να επισπεύσετε το χρόνο που χρειάζεται για να ερωτευτείτε

Όταν καταβάλλετε συνειδητά προσπάθεια, μπορείτε να ξεγελάσετε ή να εκπαιδεύσετε το μυαλό σας για να ερωτευτείτε. Μια γυναίκα που έκανε το τεστ 36 Ερωτήσεων με έναν άντρα που γνώρισε στο διαδίκτυο τώρα είναι μαζί πέντε χρόνια. Το τεστ περιλαμβάνει να κάνετε ο ένας στον άλλο βαθιά προσωπικές ερωτήσεις για περίπου 45 λεπτά, και στη συνέχεια να ολοκληρώσετε τη διαδικασία κοιτάζοντας ο ένας τον άλλον στα μάτια. Αν και δεν είναι εγγυημένο ότι θα ερωτευτούν με αυτόν τον τρόπο δύο άνθρωποι, τέτοια πειράματα έχουν λειτουργήσει σε πολλούς ανθρώπους.

9typ1

Το πώς (και πόσο γρήγορα) πέφτετε εξαρτάται από μερικούς διαφορετικούς παράγοντες

Εξαρτάται από τις προηγούμενες ερωτικές εμπειρίες σας

Αν η ιστορία γνωριμιών σου είναι ως επί το πλείστον ευχάριστη, μπορεί να εξακολουθείς να είσαι απρόθυμη στο να δημιουργήσεις στενές σχέσεις λόγω παιδικών προβλημάτων/τραυμάτων. Μπορεί να περιμένεις ότι θα βρίσκεις πάντα πόνο στις συναισθηματικές συνδέσεις, οπότε το να ερωτευτείς παίρνει λίγο παραπάνω χρόνο σε μένα. Για μερικούς ανθρώπους, η απογοήτευση από προηγούμενες υποθέσεις τους κάνει να είναι προσεκτικοί με τους ανθρώπους και τα συναισθήματα, επομένως χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να ερωτευτούν από τον μέσο άνθρωπο που δεν έχει συναισθηματικά βάρη.

Το πόσο συχνά βλέπετε τον σύντροφό σας μπορεί να καθορίσει τη διάρκεια του χρόνου

Όσο περισσότερο γνωρίζεις έναν άνθρωπο και περνάς χρόνο μαζί του, τόσο πιο εύκολο γίνεται το να αρέσετε ο ένας στον άλλον. Αρχίζεις να δημιουργείς έναν δεσμό μαζί τους που γίνεται πιο στενός με τον καιρό. Έτσι, αν βλέπετε έναν ερωτευμένο ή κάποιον με τον οποίο βγαίνετε συχνά, μπορεί να τον ερωτευτείτε πολύ πιο γρήγορα. Εάν είστε το είδος του ατόμου που χρειάζεται χώρο, το να έχετε έναν σύντροφο που θέλει να είναι μαζί όλη την ώρα μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Μάλλον θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να τον ερωτευτείς.

Το επίπεδο συναισθηματικής σας νοημοσύνης θα μπορούσε να καθορίσει πόσο χρόνο χρειάζεται

Οι άνθρωποι που έχουν επαφή με τα συναισθήματά τους συνήθως αναπτύσσουν ρομαντικές προσκολλήσεις πιο γρήγορα από εκείνους που δεν έχουν. Επίσης, γρήγορα συνειδητοποιούν ότι έχουν ερωτευτεί. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι πραγματικά ερωτευμένοι, αλλά χρειάζονται λίγο χρόνο για να το συνειδητοποιήσουν επειδή δεν έχουν μάθει να αναγνωρίζουν το βάθος των συναισθημάτων τους.

Πηγή