Όλα όσα πρέπει να κάνεις για να αποταμιεύσεις εύκολα χρήματα, κάνοντάς τα ταξίδια και όποια άλλη εμπειρία ζωής επιθυμείς


Η αποταμίευση θέλει επιμονή και συνέπεια, είναι όμως το κλειδί ώστε να καταφέρεις να κάνεις όσα περισσότερα ταξίδια επιθυμείς, αλλά και αγορές ποιοτικών αντικειμένων που θα καλυτερέψουν την καθημερινότητά σου και θα σε συντροφεύουν μια ζωή. Ακολουθούν 7 πολύτιμα tips αποταμίευσης για να γίνει αυτή παιχνιδάκι!

Κατάγραψε τα έξοδά σου

Το πρώτο βήμα της αποταμίευσης είναι να καταγράψεις τα έξοδά σου, να καταλάβεις δηλαδή που πάνε τα χρήματά σου. Γνωρίζοντας ακριβώς πώς διαθέτεις τα χρήματά σου σε ένα διάστημα ενός μήνα, θα μπορέσεις να βρεις από που θα κόψεις στη συνέχεια για όλο και μεγαλύτερη οικονομία.

Οργάνωσε το budget σου

Όταν θα έχεις καταγράψει τα πάντα, θα μπορέσεις να ορίσεις και το budget σου με τρόπο που να εξυπηρετεί τις ανάγκες σου, χωρίς να σπαταλάς χρήματα, αλλά ούτε και να στερείσαι πράγματα. Φρόντισε να λάβεις υπόψη τα έξοδα που γίνονται τακτικά αλλά όχι κάθε μήνα, όπως η συντήρηση του αυτοκινήτου ή κάτι απρόοπτο.

Βρες πώς θα μειώσεις τα έξοδά σου

Ακύρωσε τις συνδρομές που δεν χρησιμοποιείς, σκέψου καλά προτού αγοράσεις ένα ρούχο ή μια συσκευή αν τα χρειάζεσαι και φρόντισε να μένεις στο σπίτι δύο φορές την εβδομάδα αντί εξόδου. Επιπλέον, σταμάτα να αγοράζεις καφέ και κολατσιό απ’ έξω, δες πώς θα εξοικονομήσεις ενέργεια στο σπίτι σου (τοποθετώντας για παράδειγμα ηλιακό θερμοσίφωνα) και αγόρασε τρόφιμα και άλλα αναλώσιμα όταν αυτά είναι σε προσφορά. Να πώς εξοικονομούνται τα χρήματα!

Βάλε έναν ποσοτικό στόχο

Βάλε ένα ποσό ως στόχο αποταμίευσης για κάθε μήνα και κατά πάσα πιθανότητα θα σου γίνει συνήθεια. Εάν καταφέρεις κάποιο μήνα να ξεπεράσεις και τον στόχο σου, ακόμα καλύτερα για σένα.

Βάλε έναν ποιοτικό στόχο

Θέλεις να αγοράσεις αμάξι; Να αλλάξεις έπιπλα στο υπνοδωμάτιό σου; Να πας στη Νέα Υόρκη; Βάλε έναν ποιοτικό στόχο για την αποταμίευσή σου και αυτή θα γίνει ακόμη πιο εύκολη!

Ξεκίνα την αποταμίευση στην αρχή του μήνα

Το μεγαλύτερο μυστικό είναι να βάλεις στην άκρη το ποσό που θα ορίσεις ως αποταμίευση την ημέρα κατάθεσης της μισθοδοσίας σου. Στη συνέχεια πλήρωσε τις υποχρεώσεις σου όπως οι λογαριασμοί και το ενοίκιο και διαχειρίσου σωστά ό,τι μένει στη συνέχεια, χωρίς βέβαια να κάνεις υπερβολές και να τσιγκουνεύεσαι στο τέλος τα πάντα.

Άνοιξε ένα δεύτερο λογαριασμό στην τράπεζα

Ένας δεύτερος τραπεζικός λογαριασμός, όπου θα τοποθετείς τα χρήματα που αποταμιεύεις, θα σε εξυπηρετήσει ώστε να μην μπεις στον πειρασμό να τα χαλάσεις για κάτι διαφορετικό από τους στόχους που έχεις θέσει.