Αναγνώρισε το συναίσθημα της ντροπής που μπορεί να σε ταλαιπωρεί και δούλεψε για την φροντίδα της ψυχικής σου υγείας


Το συναίσθημα της ντροπής είναι πολλές φορές πολύ δύσκολο να το αναγνωρίσουμε, μιας που στην κοινωνία μας αποτελεί ακόμη ένα ισχυρό ταμπού, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούμαστε διαρκώς από τις επιπτώσεις που αυτό έχει στην ψυχολογία και την καθημερινότητά μας.

Πώς θα αναγνωρίσεις την ντροπή:

Υπάρχουν μερικές ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν σε αυτό:

Πιστεύεις ότι οι άλλοι θα σε απορρίψουν ή ότι σε έχουν ήδη απορρίψει; Θεωρείς ότι είσαι κατώτερη ή όχι αρκετά καλός/-ή όσο άλλοι; Αυτοακυρώνεσαι; Συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους και θεωρείς ότι έχεις αποτύχει; Πιστεύεις ότι δεν μπορούν να σε αγαπήσουν; Σκέφτεσαι ότι κάποιο μέρος του σώματός σου είναι πολύ άσχημο; Θεωρείς ότι ανήκεις σε κάποια ομάδα του πληθυσμού την οποία θεωρείς κατώτερη; Όλες οι παραπάνω ερωτήσεις είναι ενδεικτικές των ατόμων που ταλαιπωρούνται στη ζωή τους από το συναίσθημα της ντροπής, αν φυσικά η απάντησή τους είναι καταφατική.

Πώς θα την αντιμετωπίσεις

Ανάλογα με το γιατί τη νιώθεις, η ντροπή είναι ένα συναίσθημα το οποίο σιγά σιγά και με δουλειά με τον εαυτό σου μπορείς πράγματι να αποβάλεις.

Αν νιώθεις ντροπή για κάτι που έκανες, σκέψου ότι δεν είσαι κακός άνθρωπος. Αν ήσουν, δε θα ένιωθες ντροπή. Απλά έκανες κάτι γιατί εκείνη τη στιγμή αυτό κατάλαβες και αυτό ήξερες να κάνεις. Προσπάθησε να το αποβάλεις από τις σκέψεις σου και προχώρα παρακάτω, σκεπτόμενη ότι κάνουμε λάθη και ότι δεν υπάρχει λόγος να αυτομαστιγωνόμαστε στο διηνεκές για αυτά.

Αν νιώθεις ντροπή για το ότι δεν είσαι αυτό που περίμενες από τον εαυτό σου, είναι επειδή θέτεις δυσανάλογα ψηλά τον πήχη, νιώθοντας διαρκώς κουρασμένη και εξαντλημένη. Δώσε χώρο και χρόνο στον εαυτό σου και σταδιακά θα καταφέρεις όσα επιθυμείς, με το μυαλό σου πάντα στον τελικό στόχο.

Εμπιστεύσου και συμπάθησε τον εαυτό σου. Δοκίμασε την ελευθερία του να μην περιμένεις έπαινο, επιδοκιμασία και έγκριση από τους άλλους και στην περίπτωση που η ντροπή σου προέρχεται από το ότι ανήκεις σε κάποια ομάδα του πληθυσμού την οποία θεωρείς κατώτερη, αναθεώρησε τις αξίες και τα πιστεύω σου και απόβαλε εντελώς τη σκέψη ότι υπάρχουν άνθρωποι σε αυτόν τον κόσμο που είναι κατώτεροι. Ξέρεις ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και ότι ανεξάρτητα από φυλή, φύλο, σεξουαλικό προσανατολισμό και οικονομική κατάσταση, όλοι, όλες και όλα μας αξίζουν. Αν νιώθεις ότι συναναστρέφεσαι κόσμο που πιστεύει το αντίθετο, ίσως η ντροπή σου έχει προκύψει από ένα τοξικό και κακοποιητικό περιβάλλον διακρίσεων, από το οποίο και πρέπει να απομακρυνθείς για το καλό σου.