Έχετε φτάσει στο στάδιο της σχέσης σας όπου ένας από τους δυο σας «χρειάζεται χώρο»; Τότε διαβάστε πως να διαχειριστείτε την κατάσταση χωρίς να επηρεαστεί αυτή.


Είναι εξαιρετικά συνηθισμένο για πολλά ζευγάρια να φτάνουν σε ένα σημείο στη σχέση τους όπου ένας από τους δύο συντρόφους «χρειάζεται χώρο». Η συνθήκη αυτή δεν είναι ανησυχητική απαραίτητα για την πορεία μιας σχέσης, αρκεί φυσικά ο έτερος σύντροφος να τη διαχειριστεί με σεβασμό και προσοχή. Αν λοιπόν κι εσύ βρίσκεσαι στη σχέση σου σε μια παρόμοια κατάσταση, διάβασε πως θα δώσεις χώρο στον/στην σύντροφό σου, χωρίς να κινδυνεύσει με κανέναν τρόπο η μεταξύ σας επικοινωνία.

Δώσε έμφαση στην ουσιαστική επικοινωνία

Όταν ένας από τους δύο σε μια σχέση εκφράζει την ανάγκη για προσωπικό χώρο και χρόνο, αυτό δεν σημαίνει πως κόβεται η επικοινωνία μεταξύ σας. Αυτή απλώς μετασχηματίζεται με τρόπους που υπάρχει ως έντονο κομμάτι της σχέσης, αλλά στην ποιοτική εκδοχή της. Γι’ αυτό, επίλεξε να σταματήσεις τον βομβαρδισμό μηνυμάτων και σπαμ στα κοινωνικά δίκτυα ή το να είστε μαζί 7 ημέρες την εβδομάδα και βρείτε από κοινού ένα μοντέλο επικοινωνίας που δίνει περιθώρια έκφρασης και απόστασης του ενός από τον άλλον. 

Τσέκαρε ότι είναι εντάξει ανά τακτά διαστήματα

Όταν ένας από τους δυο αναζητά χώρο, δεν σημαίνει απαραίτητα πως το πρόβλημα εδράζεται στη σχέση σας, μια που αναποδιές και κακά περιστατικά λαμβάνουν χώρα σε όλο το φάσμα της ζωής και της καθημερινότητάς μας. Γι’ αυτόν τον λόγο, στο διάστημα που δίνεις χώρο στον/στην σύντροφό σου, φρόντισε ανά τακτά διαστήματα και χωρίς φυσικά πίεση, να τσεκάρεις ότι είναι εντάξει και ότι η μέρα του/της εξελίσσεται ομαλά. Αυτό μπορεί να γίνει και με ένα λιτό μήνυμα που δεν χρειάζεται να ανοίξει διάλογο, ίσα ίσα για να καταλάβει ο άνθρωπός σου ότι τον/την σκέφτεσαι και είσαι εκεί για αυτόν/-ήν.

Μίλα με τους φίλους και τους συγγενείς σου

Το διάστημα που έχετε συμφωνήσει να δώσεις χώρο στον/στην σύντροφό σου, είναι πολύ πιθανό να νιώσεις μοναξιά και περίεργα συναισθήματα. Μίλα λοιπόν στους δικούς σου ανθρώπους για την κατάσταση και λάβε κι εσύ την απαραίτητη στήριξη μέχρι να περάσει η μπόρα.

Κλείσε το κινητό σου

Είναι πολύ πιθανό στο διάστημα αυτό να νιώσεις το άγχος του να τσεκάρεις διαρκώς το κινητό και τα κοινωνικά σου δίκτυα, περιμένοντας ένα μήνυμα από τον/την σύντροφό σου. Επειδή όμως αυτή η κατάσταση μόνο τοξική μπορεί να είναι για εσένα, προσπάθησε να κλείσεις το κινητό σου για όση περισσότερη ώρα γίνεται μέσα στην ημέρα μέχρι τα πράγματα να ισορροπήσουν και πάλι.

Απασχόλησε τον εαυτό σου

Ομοίως, για να μην γίνεις εμμονικός/-ή και σκέφτεσαι διαρκώς τι μπορεί να περνά από το μυαλό του/της συντρόφου σου, απασχόλησε τον εαυτό σου με δραστηριότητες, καλύτερα εκτός σπιτιού, και μιλώντας με φίλες και φίλους.

Μην κατηγορήσεις τον/την σύντροφό σου για τις ανάγκες του/της

Το να χρειάζεται ένας άνθρωπο μια περίοδο ησυχίας, περισυλλογής, χώρου και χρόνου μακριά από τους άλλους είναι φυσιολογικό, ιδιαίτερα από τη στιγμή που όλοι μας ζούμε σε φρενήρεις ρυθμούς και έχουμε έντονη καθημερινότητα. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, μην κατηγορήσεις τον/την σύντροφό σου για τις ανάγκες του/της και φέρσου με σεβασμό και φροντίδα.