Yπάρχει ένας άνθρωπος που θεωρεί ότι η συγκέντρωση στον στόχο είναι εφικτή, αρκεί να ακολουθήσεις ορισμένους βασικούς κανόνες.


Πόσες φορές έχεις σκεφτεί να αναβάλεις τη μελέτη; Πόσες φορές έχεις αποφασίσει να παρατήσεις για αύριο την εργασία σου; Πόσες φορές το έχεις πληρώσει με πίεση και κακή διάθεση που οφείλεται στην αναβλητικότητα; Το πρόβλημα είναι γνωστό και δυσεπίλυτο. Δεν θα σου πούμε ότι υπάρχει κάποιος μαγικός τρόπος να αφήσεις στην άκρη την αναβλητικότητά σου και να προσηλωθείς στο έργο που πρέπει να ολοκληρώσεις. Μπορούμε όμως να σου πούμε ότι είναι πραγματικά εφικτό να προσπαθήσεις. Και υπάρχει ένας άνθρωπος που θεωρεί ότι η συγκέντρωση στον στόχο είναι εφικτή, αρκεί να ακολουθήσεις ορισμένους βασικούς κανόνες.

Η Τζένιφερ Σαχάντε δεν είναι μία τυχαία γυναίκα. Στα 40 της χρόνια έχει στεφθεί δύο φορές πρωταθλήτρια στο σκάκι γυναικών στις ΗΠΑ, έχει γράψει βιβλία για το άθλημα και έχει κάθε λόγο να θεωρεί ότι ξέρει πώς να σε βοηθήσει να συγκεντρωθείς. Αν υπάρχει, άλλωστε, ένα σπορ όπου η προσήλωση και η σκέψη είναι η αρχή και το τέλος για την επιτυχία, αυτό είναι το σκάκι. Η Σαχάντε στα 5 της έμαθε να χρησιμοποιεί τα μαγευτικά πούλια χάρη στην αγάπη που είχε για το άθλημα ο πατέρας της. Στα 9 της είχε ήδη λάβει μέρος στο πρώτο της τουρνουά και στο Λύκειο είχε ήδη αρχίσει να ταξιδεύει στον κόσμο παίζοντας και επιδεικνύοντας το απίστευτο ταλέντο της.

Σήμερα, η Τζένιφερ Σαχάντε είναι διευθύντρια του προγράμματος γυναικείου σκάκι της αρμόδιας ομοσπονδίας των ΗΠΑ, καθώς και επαγγελματίας των παιχνιδιών με τράπουλα. Από τον προηγούμενο Οκτώβριο, όταν στο Netflix έκανε την εμφάνισή του το περίφημο «The Queen’s Gambit», που αναφέρεται σε μία γυναίκα με τον grandmaster τίτλο στην κατοχή της, η Σαχάντε υποστηρίζει ότι το ενδιαφέρον για το αγαπημένο της σπορ έχει εκτοξευθεί, κυρίως μεταξύ των γυναικών. Η Σαχάντε ξέρει ότι ένα ελάχιστο ποσοστό θα συνεχίσει σε ανταγωνιστικό επίπεδο, αλλά ταυτόχρονα γνωρίζει ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί τη δημοφιλία της σειράς προκειμένου να βοηθήσει πολυεπίπεδα όποιον το θέλει: είτε αποκλειστικά για να βελτιωθεί στο σκάκι, είτε για να βελτιωθεί σαν άνθρωπος.

Ο τρόπος που έχει στο μυαλό της η 40χρονη είναι απλός: τέσσερις συμβουλές για να παραμείνει κανείς προσηλωμένος στον στόχο του. Άλλωστε, η Σαχάντε ποτέ δεν έπαψε να υποστηρίζει ότι για οποιαδήποτε ενέργεια χρειάζεται σκέψη, «η βαθιά συγκέντρωση και η βαθιά προσήλωση αποτελούν τη βάση της επιτυχίας».

photo-2

Η 40χρονη πρωταθλήτρια με την πάροδο των χρόνων κατάλαβε ότι το μεγαλύτερο από τα μυστικά της προσήλωσης είναι να γνωρίζεις σε ποιες χρονικές στιγμές της ημέρας είσαι περισσότερο προσεκτικός. Ή της νύχτας, καθώς κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και έχει τους δικούς του χρόνους. Η Σαχάντε αποκαλεί αυτή την ιδιότητα «ώρα αιχμής» και θεωρεί ότι αυτές τις ώρες πρέπει κανείς να εκμεταλλεύεται προκειμένου να βγει κερδισμένος.

«Είναι κρίσιμο να καταλάβεις ποιες είναι αυτές οι ώρες της ημέρας στις οποίες είσαι  περισσότερο παραγωγικός» υποστηρίζει κι εξηγεί ότι, όπως η ίδια χρησιμοποιεί αυτή την τακτική για να μελετάει νέες κινήσεις και τοποθετήσεις στο σκάκι, έτσι κι ένας μέσος άνθρωπος πρέπει να κάνει το ίδιο για να ολοκληρώνει τις πιο σημαντικές, πνευματικές εργασίες του.

Εξίσου σημαντική για τη Σαχάντε είναι η ηρεμία. Πριν από τα μεγάλα παιχνίδια, η 40χρονη θέλει να μένει μόνη, ειδικά τις ώρες ακριβώς πριν τις αναμετρήσεις, προκειμένου να προετοιμαστεί πνευματικά. «Όταν βρίσκεσαι κοντά σε πολύ κόσμο, καταναλώνεις πολλή ενέργεια την οποία χρειάζεσαι για άλλους λόγους» υποστηρίζει η αθλήτρια. Μετά από το πέρας της δουλειάς που έχεις να ολοκληρώσεις, υπάρχει πολύς χρόνος για να συναναστραφείς με τους δικούς σου ανθρώπους. Ως τότε όμως, οι λεγόμενες «ήσυχες στιγμές» είναι εξαιρετικά σημαντικές.

Οι άνθρωποι δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο μπορεί να χάσει κανείς τη συγκέντρωσή του. Στη διάρκεια των διοργανώσεων, οι αθλητές δεν επιτρέπεται να φέρουν πάνω τους οποιαδήποτε συσκευή και λόγος είναι απλός: απόσπαση προσοχής. Αυτός ο κανόνας είναι απαράβατος, σύμφωνα με τη Σαχάντε, για όποιον θέλει να προσηλωθεί σε ό,τι κάνει: «Δεν πρέπει να επιτρέψεις σε τίποτα να αποσπά την προσοχή σου. Τηλεόραση, κινητό ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή οφείλει να βγει εκτός οπτικού πεδίου και να είναι κλειστή, ώστε να διατηρήσεις την προσοχή σου σε αυτό που θέλεις να κάνεις».

Τέλος, για τη Σαχάντε είναι τρομερά σημαντική η άσκηση: «Μπορεί να μην ακούγεται λογικό, όμως η γυμναστική αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να γίνει το μυαλό περισσότερο αποτελεσματικό. Ακόμη και το περπάτημα είναι αρκετό για να διατηρήσει το σώμα σε διαδικασία επαγρύπνησης».