Σε κάποιον που σε φλερτάρει αλλά δεν σου αρέσει ερωτικά, στον συνάδελφο που προσπαθεί να σε φορτώσει με μια ακόμα υποχρέωση, στη φίλη που σου κάνει μια πρόταση για έξοδο που δεν σε ενθουσιάζει.


Δυσκολεύεσαι να λες «όχι»; Η άμεση συνέπεια είναι να βρίσκεσαι με ένα πρόγραμμα γεμάτο με επαγγελματικές και κοινωνικές υποχρεώσεις, ακόμα και ερωτικά ραντεβού, που θα μπορούσες να αποφύγεις. Μακροπρόθεσμα, μπορεί να καταλήξεις να κάνεις μια ζωή μακριά από εκείνη που είχες ονειρευτεί. Δεν συμβαίνει μόνο σε εσένα, φυσικά: πολλοί από εμάς δυσκολευόμαστε να αρνηθούμε κάτι, για διάφορους λόγους. Π.χ., γιατί νιώθουμε άσχημα να απορρίψουμε κάποιον, επειδή διεκδικούμε τον τίτλο του «υπάλληλου του μήνα» ή διότι, απλά, δεν έχουμε όρεξη να μπούμε στη διαδικασία να διαπραγματευτούμε μια εναλλακτική πρόταση.

Πώς θα καταλάβουμε καταρχήν αν μια πρόταση δεν μας «ψήνει»; Ας κάνουμε στον εαυτό μας τις παρακάτω ερωτήσεις, σε πρώτη φάση, όπως συμβουλεύει η ψυχολόγος Ahona Guha σε άρθρο της:

-Έχω το χρόνο, την ενέργεια και τα χρήματα για να πω «ναι»;

-Θέλω να το κάνω;

-Αν το κάνω, θα βελτιώσει τη ζωή μου;

-Ταιριάζει στις αξίες μου;

Αν απαντήσουμε θετικά στις παραπάνω ερωτήσεις, δεν έχουμε λόγο να αρνηθούμε. Αν όμως η απάντηση είναι αρνητική, ίσως το ίδιο ισχύει και για την απάντηση που πρέπει να δώσουμε στο συνάδελφο/φίλο/άντρα που μας φλερτάρει.

Πώς θα πούμε όχι, όμως, με τις λιγότερες αρνητικές συνέπειες για εμάς και τον αποδέκτη της αρνητικής απάντησής μας; Ποιος είναι ο πιο διπλωματικός τρόπος για να το εκφράσουμε; Μπορούμε να διαλέξουμε μία από τις παρακάτω φράσεις, ανάλογα με την οικειότητα που έχουμε με τον συνομιλητή μας και, φυσικά, την περίσταση.

«Όχι, ευχαριστώ. Δεν μου ταιριάζει/δεν είναι για μένα»: Απλό και κατανοητό. Επίσης δείχνουμε ότι ο λόγος αφορά εμάς και όχι εκείνον που μας το προτείνει, για να μην το πάρει προσωπικά.

«Ωραία πρόταση, αλλά είναι γεμάτο το πρόγραμμά μου αυτόν το μήνα. Να το ξαναδούμε τον επόμενο;»: Μπορούμε να καταφύγουμε σε αυτή τη φράση αν όντως αυτή τη στιγμή δεν έχουμε το χρόνο, τα χρήματα ή την ενέργεια να ανταποκριθούμε.

«Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να κάνω…, αλλά μήπως να κάνω το...»: Όταν το «όχι» συνοδεύεται από μια εναλλακτική πρόταση, περιορίζουμε σημαντικά τις πιθανές συνέπειές του καθώς δείχνουμε αληθινό ενδιαφέρον να ανταποκριθούμε.

«Λυπάμαι, αλλά έχω κανονίσει»: Το χρησιμοποιούμε αν έχουμε όντως κανονίσει, όχι σαν ένα «ψεματάκι» για να αποφύγουμε κάτι που δεν θέλουμε να κάνουμε.

«Δεν μπορώ να βοηθήσω με αυτό, μήπως να απευθυνθείς στον...»: Μια εναλλακτική φράση αν όντως δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε προσωπικά σε κάτι που μας ζητούν, χωρίς απλά να «φορτώσουμε» την υποχρέωση σε κάποιον άλλο.

«Νομίζω ότι δεν είμαι ο ιδανικός άνθρωπος γι’ αυτό»: Απλό και ειλικρινές.

«Θέλεις να το δοκιμάσεις μόνος και αν δυσκολευτείς να το ξαναδούμε μαζί αργότερα;»: Μια καλή λύση αν νιώθουμε ότι ο συνάδελφος ή ο φίλος μας είναι αδικαιολόγητα εξαρτημένος από εμάς.


Photo by Naomi August on Unsplash

Πηγή