Τέσσερις λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβαίνει αυτό.


Οι φιλίες, όπως και οι έρωτες, κάποιες φορές τελειώνουν ενώ κρατάμε ακόμα επαφή με τον άλλο. Όμως παρόλο που δεν μας κάνουν πια ευτυχισμένες, υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να διστάζουμε να ξεκόψουμε. Ποιοι είναι αυτοί;

1. Έχουμε κοινό παρελθόν. Οι αναμνήσεις που έχουμε χτίσει, π.χ., με μια φίλη από το σχολείο ή από τον προορισμό των παιδικών καλοκαιριών μας, είναι τόσο δυνατές και όμορφες, που μπορεί να λειτουργούν σαν συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε εμάς και κάποιον, ή κάποια, που έχει ακολουθήσει εντελώς διαφορετική διαδρομή ζωής.

2. Αυτός ο φίλος/η φίλη μας βοήθησε σε μια δύσκολη στιγμή. Μπορεί, τότε, να νιώθουμε κατά κάποιον τρόπο υποχρεωμένες απέναντί του και να διστάζουμε να απομακρυνθούμε. Αν όμως η φιλία μας έχει πάψει να μας καλύπτει, είναι σημαντικό να αναρωτηθούμε: Μέχρι πότε διαρκεί το «χρέος» μας απέναντί του; Δεν θα ήταν πιο τίμιο να είμαστε ειλικρινείς;

3. Μοιραζόμαστε την ίδια παρέα/κοινότητα. Ίσως, παραδείγματος χάρη, έχουμε κοινούς φίλους ή είμαστε μαζί στο γραφείο. Πράγματι, σε μια τέτοια περίπτωση είναι δύσκολο να ξεκόψουμε εντελώς, είναι στο χέρι μας όμως να μειώσουμε, σιγά σιγά, τις επαφές εκτός του κοινού περιβάλλοντός μας (π.χ., του γραφείου, του γυμναστηρίου ή του προορισμού διακοπών).

4. Μας φαίνεται πιο «βολικό» να συντηρούμε μια φιλία που έχει τελειώσει παρά να απομακρυνθούμε. Νιώθουμε αμήχανα στην ιδέα ότι πρέπει να απομακρυνθούμε ή, ακόμα χειρότερα, να εξαφανιστούμε, με αποτέλεσμα να υπομένουμε μια σχέση που δεν μας ικανοποιεί πλέον. Κανένας άλλος δεν μας έδειξε ποτέ πώς να «χωρίσουμε» από έναν φίλο, παρόλο που έχουν γραφτεί άπειρα βιβλία και άρθρα για τον χωρισμό από μια ερωτική σχέση. Είναι δύσκολο να πούμε «αντίο» σε μια φιλία, αλλά πολλές φορές είναι μονόδρομος, προκειμένου να προστατεύσουμε την ψυχική ισορροπία μας και να συνεχίσουμε τη ζωή μας.

Πηγή