Ακόμα και αν αυτή τη στιγμή έχει φέρει τα πάνω, κάτω, τελικά θα καταφέρεις να συνεχίσεις τη ζωή σου.


Υπόσχεση.


Και ποια από εμάς δεν έχει ζήσει την απόρριψη; Από μια δουλειά, από ένα πανεπιστήμιο, από έναν σύντροφο, από μια κολλητή. Πονάει όμως κάθε φορά, ακόμα και όταν έχουμε πλέον μεγαλώσει αρκετά για να αποκτήσουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Ιδιαίτερα αν έχουμε ζήσει συχνά την απόρριψη στην παιδική και εφηβική ηλικία μας (π.χ. από την οικογένειά μας ή από τους συμμαθητές μας), παραμένουμε ευάλωτες σε αυτήν, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Κάθε καινούρια απόρριψη μάς επιστρέφει, νοερά, σε εκείνη τη μέρα που κλαίγαμε μόνες στο προαύλιο του δημοτικού, χωρίς κανέναν κοντά μας για να μας παρηγορήσει.

Η απόρριψη είναι τόσο τραυματική, ώστε μπορεί να μας οδηγήσει στο να χτίσουμε ένα συναισθηματικό τείχος γύρω μας. Να διστάζουμε, για παράδειγμα, να αφήσουμε έναν άντρα να μας πλησιάσει, λόγω μιας παλαιότερης σχέσης που κατέληξε σε ghosting, ή να αποφεύγουμε να στείλουμε βιογραφικό στην αγγελία εργασίας που μοιάζει ιδανική για εμάς, από φόβο ότι δεν θα μας τηλεφωνήσουν ποτέ για συνέντευξη - ή, ακόμα χειρότερα, ότι θα μας καλέσουν για συνέντευξη αλλά τελικά δεν θα μας επιλέξουν.

Πώς θα διαχειριστούμε λοιπόν την απόρριψη; Η ψυχοθεραπεύτρια Σάρον Μάρτιν συμβουλεύει:

1. Αναγνωρίζουμε τον πόνο και πενθούμε την απώλεια. Απώλεια δεν είναι μόνο κάτι που χάνουμε αλλά και κάτι που πιστεύαμε, ή ελπίζαμε, ότι θα γίνει δικό μας αλλά τελικά δεν έγινε. Δεν προσπαθούμε λοιπόν να καταστείλουμε τα συναισθήματα που μας προκαλεί μια απόρριψη αλλά δίνουμε στον εαυτό μας το περιθώριο να τα ζήσει και να τα επεξεργαστεί.

2. Δεν κατηγορούμε τον εαυτό μας. Ίσως η πρώτη σκέψη μας να είναι ότι κάναμε κάτι λάθος, ότι κάτι πηγαίνει στραβά με εμάς, αλλά μια απόρριψη μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, που δεν περνούν απαραίτητα από το χέρι μας. Μπορεί, για παράδειγμα, κάποιος να επιλέξει άλλον εργαζόμενο λόγω της προσωπικής γνωριμίας του μαζί του ή το ραντεβού μας να μη μας τηλεφωνήσει ξανά γιατί επανασυνδέθηκε με την πρώην του. Ή μπορεί, απλά, εκείνος ο άντρας ή εκείνη η δουλειά να μη μας ταίριαζαν.

3. Ενισχύουμε την αντοχή μας. Μια απόρριψη μπορεί να γίνει η ευκαιρία να μάθουμε να ξεπερνούμε πιο εύκολα κάθε απογοήτευση. Να αναπτύξουμε τα εργαλεία που μας βοηθούν να τη διαχειριζόμαστε: για παράδειγμα, να αποφεύγουμε τις δυσάρεστες και άγονες σκέψεις και να εστιάζουμε στα μαθήματα που μπορούμε να πάρουμε ακόμα και από μια αρνητική εμπειρία, να επιστρατεύουμε το χιούμορ μας, να επικεντρωνόμαστε στα δυνατά σημεία μας και να μη διστάζουμε να αναζητήσουμε υποστήριξη στο περιβάλλον μας.

4. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε. Αρκεί να σκεφτούμε πόσες φορές έχει ζήσει την απόρριψη, π.χ., ένας συγγραφέας ή ένας ηθοποιός. Κι όμως, εφόσον εμπιστεύεται τις δυνάμεις του επιστρέφει ξανά και ξανά στη μάχη. Αν παραμείνουμε ενεργές, θα ξεπεράσουμε ευκολότερα μια απόρριψη και, αργά ή γρήγορα, αυτή θα δώσει τη θέση της σε κάποια επιτυχία.

Photo: Hector Gomez / Unsplash

Πηγή