Δυστυχώς πολλοί από εμάς καταφεύγουμε σε αυτές χωρίς να το συνειδητοποιούμε.



Ενώ η Μαρία μιλούσε στον Κώστα, εκείνος τη διέκοψε για να πει κάτι δικό του. Τότε η Μαρία, αντί να σκεφτεί, απλώς: «Αυτό που έκανε ήταν ενοχλητικό, δεν ακούει τι του λέω», κατέληξε στο συμπέρασμα: «Με διακόπτει συνέχεια, δεν τον νοιάζει καθόλου τι σκέφτομαι και πώς αισθάνομαι». Πρόκειται για μια τοξική σκέψη που πληγώνει εκείνον που την κάνει και, μακροπρόθεσμα, μπορεί να δηλητηριάσει τη σχέση, οδηγώντας είτε σε ξεσπάσματα θυμού είτε στην αποξένωση, σύμφωνα με τον ψυχολόγο Τζέφρι Μπερνστάιν.

Ο ειδικός αναγνωρίζει, συγκεκριμένα, τρεις τοξικές συμπεριφορές που μπορεί να καταστρέψουν μια σχέση η οποία, διαφορετικά, είχε ελπίδες να μακροημερεύσει:

1. Κριτική και περιφρόνηση. Εκφράζονται με διάφορους τρόπους από τον ένα σύντροφο στον άλλο. Για παράδειγμα, μέσα από το υποτίθεται αθώο -αλλά στην πραγματικότητα κακόγουστο και υποτιμητικό- «πείραγμα» ή τη δημόσια άσκηση κριτικής.

2. Αρνητική διάθεση. Μήπως νιώθετε ότι οι όμορφες στιγμές που περνάτε με το σύντροφό τους πνίγονται μέσα σε ένα ποτάμι αρνητικής ενέργειας; Ότι στο τέλος κάθε μέρας που περνάτε μαζί του νιώθετε συναισθηματικά αποστραγγισμένες, μουδιασμένες, εξουθενωμένες; Ίσως η σχέση σας δηλητηριάζεται από τον αρνητισμό.

3. Παραμέληση. Ίσως, για παράδειγμα, ο σύντροφός σας δεν κάνει πλέον χειρονομίες τρυφερότητας και κάθε φορά που επιχειρείτε να παραπονεθείτε, να λέει ότι είστε «απαιτητική». Να εξαφανίζεται για μέρες ή να αποφεύγει να απαντήσει στα μηνύματά σας. Αυτή η συμπεριφορά συχνά επιδεινώνεται με το πέρασμα του χρόνου, αλλά, αν θέλετε να σώσετε τη σχέση σας, η συμβουλευτική μπορεί να σας βοηθήσει να την αναγνωρίσετε και να την αντιμετωπίσετε.

Αν και σε μερικές περιπτώσεις, όπως και κάθε τοξική συμπεριφορά αποτελεί, απλά, το σημάδι ότι ήρθε η ώρα να ακολουθήσουμε διαφορετικούς δρόμους – όσο κι αν δυσκολευόμαστε αρχικά να το παραδεχτούμε.

Φωτογραφία: Alex Iby / Unsplash

Πηγή