Τι είναι το ghosting και γιατί κάποιοι πέφτουν θύμα του συχνότερα από άλλους;



Υπάρχουν πολλοί τρόποι να χωρίσεις, αλλά ένας από τους πιο δημοφιλείς στην εποχή των social media είναι το ghosting: όταν κόβουμε εντελώς επαφή με τον σύντροφό μας, σε σημείο να σταματάμε να απαντάμε ακόμα και στα δικά του τηλεφωνήματα και μηνύματα. Για την ακρίβεια, μια μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 25% των ανθρώπων έχουν πέσει θύμα ghosting, το οποίο φυσικά βίωσαν πολύ τραυματικά. Γιατί όμως κάποιοι είναι πιο πιθανόν, απλά, να εγκαταλειφθούν χωρίς ο πρώην να τους ξαναδώσει κανένα σημείο ζωής;

Υπάρχει ένα χαρακτηριστικό που μας κάνει πιο ευάλωτους στο ghosting, δηλαδή αυξάνει τις πιθανότητες να μας χωρίσουν με αυτό τον τρόπο. Eίναι το λεγόμενο άγχος προσκόλλησης, όταν, καθώς ανησυχούμε υπερβολικά μήπως εγκαταλειφθούμε από κάποιον, μπορεί να προσκολληθούμε πάνω του και να γίνουμε ζηλιάρηδες, φέρνοντας ακριβώς το αποτέλεσμα που φοβόμασταν.

Γιατί όσοι υποφέρουν από άγχος προσκόλλησης πέφτουν συχνότερα θύματα ghosting; Ενδεχομένως επειδή οι σύντροφοί τους, για να αποφύγουν τη δραματική κλιμάκωση ενός τετ α τετ χωρισμού, επιλέγουν την εύκολη λύση: απλά, να εξαφανιστούν από τη ζωή τους. Υπάρχει όμως και ένα ακόμα σενάριο: η ίδια η εμπειρία του ghosting να προκαλέσει το φόβο της εγκατάλειψης και, κατά συνέπεια, το άγχος προσκόλλησης σε επόμενες σχέσεις.

Από την άλλη, όσοι πιστεύουν στη μοίρα, δηλαδή ότι κάποια σχέση είτε είναι «γραφτό» να προχωρήσει είτε όχι, είναι πιθανότερο να κάνουν ghosting καθώς μόλις παρατηρήσουν τα πρώτα προβλήματα, αντί να προσπαθήσουν να τα επιλύσουν μπορεί, απλά, να αποφασίσουν να «την κάνουν». Πολλές φορές αυτοί οι άνθρωποι, καθώς θεωρούν το τέλος μιας σχέσης αναπόφευκτο, δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία των εξηγήσεων που προηγούνται ενός χωρισμού, πιστεύουν ότι δεν έχει νόημα να προσπαθήσουν περισσότερο για τη σχέση τους και επιλέγουν το στρίβειν διά του ghosting.

Photo: Everton Vila / Unsplash

Πηγή