Και πώς να μάθεις να ερωτεύεσαι έτσι ώστε να έχει διάρκεια η σχέση αλλά και ο ενθουσιασμός


Το να στροβιλίζεσαι πέρα από ωραίο σύνθημα στους τοίχους της πόλης είναι κι ένα πολύ ωραίο και αναζωογονητικό συναίσθημα. Όσο ωραίο ωστόσο κι αν είναι δεν γίνεται να το νιώθεις συνέχεια – ούτε να αναζητάς να το νιώθεις και να υιοθετείς μια στάση ζωής μελισσούλας ή πεταλουδίτσας και να πεταρίζεις από λουλουδάκι σε λουλουδάκι – ειδικά τώρα που μπαίνει η άνοιξη!

Το να ερωτευτείς είναι μια διαδικασία, και όπως κάθε άλλη διαδικασία, χρειάζεται χρόνος. Δεν πρέπει να είναι εύκολο και το πιο σημαντικό, δεν πρέπει ποτέ να είναι πολύ γρήγορο.

Πρέπει να προχωράς βήμα προς βήμα και να σέβεσαι κάθε μέρος αυτής της διαδικασίας. Δεν υπάρχουν συντομεύσεις για να ερωτευτείς. Ακόμα κι αν μπορεί να υπάρχει, δεν θα σε οδηγήσει ποτέ σε μια καλή και υγιή σχέση.

Ίσως πιστεύεις ότι δεν μπορείς να ελέγξεις την καρδιά σου, αλλά σίγουρα μπορείς να ελέγξεις το μυαλό σου. Και για να σε βοηθήσουμε έχουμε εντοπίσει τις πιο συχνές αιτίες που σε κάνουν να ερωτεύεσαι με μοναδική ευκολία και παροιμιώδη συχνότητα.

Παιδική παραμέληση

Εάν δεν είχε ικανοποιήσει τις ανάγκες σου ως παιδί, πιθανότατα θα περάσεις τη ζωή σου αναζητώντας κάποιον που θα σε αποζημιώσει για την αγάπη και την τρυφερότητα που δεν έλαβες στην παιδική σας ηλικία. Αντιμετωπίζεις πιθανώς ζητήματα εγκατάλειψης και προσπαθείς συνεχώς να βρεις κάποιον που θα σε αγαπά ειλικρινά, να σε προστατεύει από τον υπόλοιπο κόσμο και το πιο σημαντικό, κάποιον που ποτέ δεν θα φύγει και δεν θα σε αφήσει.

Σε ελκύουν τα λαμπερά χαρακτηριστικά ενός ατόμου

Είναι εντάξει να προσελκύεσαι από την εμφάνιση κάποιου, αλλά δεν είναι αυτό λόγοςγια να τον ερωτευτείς. Υπάρχουν τόσες πολλές άλλες ιδιότητες που πρέπει να αναζητήσεις για να δημιουργήσεις και να διατηρήσεις μια υγιή σχέση με άλλο άτομο. Η φυσική εμφάνιση είναι αυτό που σε προσελκύει ένα άτομο, αλλά ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα είναι αυτό που σε κάνει να ερωτευτείς ειλικρινά με αυτό το άτομο.

Σκέφτεσαι με την καρδιά σου κι όχι με το μυαλό

Γνωρίζω ότι υπάρχει μια συνεχής μάχη μέσα σε κάθε έναν από εμάς όλη την ώρα, ειδικά όταν ερωτευόμαστε. Είναι μια μάχη μεταξύ της καρδιάς και του νου μας. Νομίζω ότι ο νικητής είναι η καρδιά μας σχεδόν πάντα, παρόλο που δεν είναι τόσο καλό πράγμα. Είναι εντάξει να ακούς την καρδιά σου μερικές φορές, αλλά πρέπει επίσης να λάβεις υπόψη τι σου λέει η λογική σου. Ξέρω ότι είναι δύσκολο να ακούσεις το μυαλό σου με όλες αυτές τις πεταλούδες να χορεύουν στο στομάχι σου, αλλά μερικές φορές, είναι πραγματικά απαραίτητο να το κάνεις για τη δική σου ευημερία.

Είσαι ερωτευμένη με τον έρωτα

Θες αυτό το hype του έρωτα να το νιώθεις παντού. Από τη δουλειά σου, την επιλογή των φίλων σου μέχρι τη διακόσμηση του σπιτιού σου. Τρέφεσαι από τις δυνατές συγκινήσεις και θεωρείς τον έρωτα βασικό συστατικό της ζωής και της καθημερινότητάς σου.

Δεν αντέχεις στην ιδέα να είσαι single

O φόβος της μοναξιάς και το να μην αντέχεις να είσαι μόνη σε κάνουν να βγαίνεις από μια σχέση και να μπαίνεις αυτόματα στη διαδικασία να ψάξεις για καινούργια – ακόμα κι αν δεν είσαι έτοιμη, ακόμα κι αν δεν έχεις προλάβει να συνειδητοποιήσεις τι έγινε στην τελευταία σου σχέση.

Πιστεύεις ότι χρειάζεσαι κάποιον για να σε ολοκληρώσει

Κατά κάποιο τρόπο, νιώθεις πάντα ότι είσαι ατελής, σαν να λείπει ένα μέρος σου και πώς μόνο το σωστό άτομο θα μπορούσε να καλύψει αυτό το κενό. Όμως είσαι ήδη ολοκληρωμένη και ολόκληρη. Όλοι χρειαζόμαστε αυτό το άλλο άτομο, αλλά πρέπει να είναι εκεί μόνο για να σε αγαπά, να σε υποστηρίζει και να σε ενθαρρύνει να είσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου κάθε μέρα της ζωής σου.

Συναισθηματική ανωριμότητα

Το να είσαι συναισθηματικά ανώριμη είναι επίσης ένας από τους λόγους για τους οποίους ερωτεύεσαι τόσο γρήγορα και πηγαίνεις από τη μία σχέση στην άλλη σχέση τόσο συχνά. Δεν δίνεις στον εαυτό σου αρκετό χρόνο για να επεξεργαστείς τα συναισθήματά σου με τον σωστό τρόπο.

Έλλειψη αυτογνωσίας

Αν δεν βρίσκεσαι στην κορυφή της δικής σου λίστας προτεραιότητας θα νιώθεις ότι αυτό το μέρος πρέπει να προορίζεται για το «άλλο μισό» σου. Αν δεν βάλεις ωστόσο τον εαυτό σου στο κέντρο της ύπαρξής σου, αν δεν σε αγαπήσεις όσο και όπως σου αξίζει κανείς άλλος δεν θα το κάνει για σένα.

Συναισθηματικό κενό

Όταν η ψυχική σου υγεία δεν είναι τόσο καλή, όταν ισορροπείς μέσα σου με δυσκολία, μερικές φορές είναι πιο εύκολο να ψάξεις κάποιον άλλον στον οποίο να βασιστείς παρά να δουλέψεις και να επιλύσεις τις αιτίες της ανησυχίας και της συναισθηματικής σου αστάθειας.

Έχεις πολύ κακά πρότυπα

Λόγω χαμηλής αυτοεκτίμησης, μπορεί να πίστευες ότι δεν σου άξιζε να σε αγαπούν κι έφτασες στο σημείο να μειώσεις πολύ τις απαιτήσεις, τις προσδοκίες και τα στάνταρ σου.

Φόβος για δέσμευση

Όταν δεν θες να δεσμευτείς αλλά να παραμένεις πεταλουδίτσα, είναι απολύτως λογικό να στροβιλίζεσαι κάθε λίγο και λιγάκι.

Δεν μαθαίνεις από τις προηγούμενες εμπειρίες σου

Αν δεν δώσεις χρόνο στην καρδιά σου να θεραπευτεί, αν δεν δώσεις χρόνο στο μυαλό σου να επεξεργαστεί τις πληροφορίες μιας σχέσης, αν δεν δώσεις χρόνο στον εαυτό σου να δυναμώσει και να αφομοιώσει όλα όσα βιώνεις κάθε σχέση θα μένει στον αρχικό ενθουσιασμό και θα τελειώνει άδοξα όπως κάθε προηγούμενη.

Πώς να μάθεις να στροβιλίζεσαι ελεγχόμενα;

Ο επαναπροσδιορισμός της αγάπης είναι επίσης μια διαδικασία που ξεκινά από μέσα προς τα έξω. Πριν ερωτευτείς κάποιον άλλο, πρέπει πρώτα να ερωτευτείς τον εαυτό σου.

Δεν χρειάζεται να βιαστείς. Πρέπει να δώσεις και στους δυο σας χρόνο για να γνωρίσετε ο ένας τον άλλον και να κάνετε μια πραγματική σύνδεση αργά.

Βελτίωσε τη σχέση που έχεις με τον εαυτό σου.

Μάθε να αναγνωρίζεις τα συναισθήματά σου. Εκείνα τα πράγματα που αισθάνεσαι στην αρχή μιας νέας σχέσης είναι μόνο η λαγνεία και ο τρελός ενθουσιασμός. Αυτά δεν είναι ειλικρινά συναισθήματα αγάπης και δεν πρέπει να τους δώσεις μεγάλη σημασία.

Μην κάνεις τον εαυτό σου πολύ διαθέσιμο.

Δώσε στον εαυτό σου λίγο χρόνο πριν επιστρέψεις στο παιχνίδι των νέων γνωριμιών.

Κάνε ένα βήμα πίσω κάθε φορά που αρχίζεις να αισθάνεστε κάτι. Καθυστέρησε την οικειότητα.

Να θυμάσαι, όσο πιο αργά ερωτεύεσαι τόσο περισσότερο θα διαρκέσει η ένταση των συναισθημάτων – αλλά και η ίδια η σχέση!

Πηγή