Ψυχολογικά τεστ φιλίας


 

 

 

Συμβαίνει σε όλους μας: κάποια δείγματα της συμπεριφοράς ενός φίλου μας κάνουν να αμφιβάλλουμε για τις προθέσεις τους. Σίγουρα δεν υπάρχει "μετρητής φιλίας", ωστόσο ο David J. Lieberman, PhD, συγγραφέας του βιβλίου "Μπορείς να τους πείσεις", θεωρεί ότι τα παρακάτω 6 κριτήρια χαρακτηρίζουν μια αληθινή φιλία:

1. Ενδιαφέρον. Μίλησέ του για κάτι σημαντικό που σου συμβαίνει και παρατήρησε αν θα σου τηλεφωνήσει αργότερα για να μάθει πώς εξελίχθηκε. Αν δεν το κάνει, τηλεφώνησέ του εσύ και δες αν θα το αναφέρει. 

2. Αφοσίωση. Πες του ένα μυστικό για κάποιον κοινό φίλο (τον οποίο θα έχεις προηγουμένως ενημερώσει) και παρατήρησε αν θα το κρατήσει για τον εαυτό του.

3. Σταθερότητα. Οι πραγματικοί φίλοι καμαρώνουν για τις επιτυχίες σου χωρίς να τις ζηλεύουν. Υπολόγισε σε εκείνον που βρίσκεται κοντά σου και στις καλές περιόδους της ζωής σου, όχι μόνο όταν τα νέα είναι άσχημα. 

4. Ειλικρίνεια. Σου εκφράζει αυτό που πιστεύει, έστω και με τακτ, ακόμη και με τον κίνδυνο να θυμώσεις. 

5. Σεβασμός. Σέβεται τις επιθυμίες σου και σου δίνει χρόνο. Δεν επιμένει π.χ. να του μιλήσεις για κάτι για το οποίο δεν νιώθεις έτοιμη. 

6. Αυταπάρνηση. Είναι πρόθυμος να θυσιάσει κάτι, έστω και μικρό, για να σε ευχαριστήσει. Ο αμοιβαίος συμβιβασμός είναι αναπόσπαστο συστατικό μιας φιλίας.

"Αν περάσει με επιτυχία 4 ή περισσότερες από αυτές τις δοκιμασίες, κατά πάσα πιθανότητα έχεις έναν άνθρωπο στον οποίο μπορείς να βασιστείς", αποφαίνεται ο ειδικός.