Ηρέμησε, υπάρχει τρόπος για να απαλλαγείς από την υπερδιέγερση


Ηρέμησε, υπάρχει τρόπος για να απαλλαγείς από την υπερδιέγερση

Με κορωνοϊό ή χωρίς κορωνοϊό, με καραντίνα ή έξω από το σπίτι, το σίγουρο είναι ότι η μέρα συνήθως περνάει χωρίς να το καταλάβεις και κυρίως χωρίς να έχεις -συνήθως- προλάβει να κάνεις όλα όσα θες ή έχεις στο πρόγραμμα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στη σύγχρονη ζωή όλοι είμαστε πολυάσχολοι. Πρέπει πάντα να βιαστούμε, αγωνιζόμαστε ενάντια στο χρόνο και οι έξυπνες συσκευές μας διεκδικούν συνεχώς την προσοχή μας με ειδοποιήσεις που δεν σταματούν να αναβοσβήνουν.

Αυτό ωστόσο δεν είναι κάτι καινούργιο. Στην πραγματικότητα, ήταν ένα από τα πρώτα πράγματα που οι άνθρωποι παρατήρησαν κατά τον 19ο αιώνα καθώς η εκβιομηχάνιση κλιμακώθηκε, οι πόλεις μεγάλωσαν, οι μεταφορές έγιναν πιο γρήγορες και η καταναλωτική κουλτούρα αναπτύχθηκε. Όλες αυτές οι αλλαγές έχουν συντελέσει στο να ζούμε σχεδόν όλοι σε υπερδιέγερση. Γεγονός που έχει επιφέρει στη ζωή σου νευρολογικές και ψυχολογικές επιπτώσεις.

Εκτός όμως από τις νέες συνθήκες, τις τεχνολογικές ευκολίες που κανονικά θα έπρεπε να ρίχνουν τους ρυθμούς, να διευκολύνουν στην πράξη και να εξοικονομούν χρόνο, ένα επιπλέον στοιχείο που έχει εκτινάξει την υπερδιέγερσή σου είναι η πρόσβαση στη γνώση και το κουτί της Πανδώρας των πληροφοριών.

Στην αρχή τα μέσα μαζικής επικοινωνίας με τις εφημερίδες και τον Τύπο έβαλαν στο σπίτι σου ειδήσεις απ’ όλο τον κόσμο. Το ραδιόφωνο και η εμφάνιση της τηλεόρασης στην αρχή έφεραν τον ήχο και στη συνέχεια την εικόνα άλλων ανθρώπων. Η ζωή σου γέμισε από πρόσωπα, φωνές, λέξεις, σκέψεις, ιστορίες άλλων ανθρώπων.

Τώρα όμως με την ανάπτυξη του διαδικτύου έχεις την άμεση πρόσβαση στα γεγονότα. Από την άνεση της οθόνης σου μπορείς να επιλέξεις τι θα μάθεις αλλά ταυτόχρονα βομβαρδίζεσαι από μια πληθώρα νέων, ειδήσεων, γεγονότων που έχουν μικρή συνάφεια ή σύνδεση με την καθημερινότητά σου και τη δική σου ζωή.

Παράλληλα οι πηγές των πληροφοριών σου δεν είναι πάντα ασφαλείς με αποτέλεσμα να έχεις μια ανασφάλεια για όλα όσα διαβάζεις και δεν μπορείς να θεωρήσεις κάτι είδηση αν πρώτα δεν το έχεις διασταυρώσει και από αλλού.

Τα μέσα μαζικής επικοινωνίας αυτή τη στιγμή επίσης αλληλοεπιδρούν μπαίνοντας σε μια περίεργη τροχιά με τα μέσα (μαζικής) κοινωνικής σύνδεσης. Πλέον όχι μόνο μπορείς να μάθεις τι έχει συμβεί στην άλλη άκρη του πλανήτη, στο πιο απομακρυσμένο χωριό, στην πιο μικρή κουκκίδα του χάρτη αλλά και τι συμβαίνει στα σπίτι των διπλανών σου – και έχεις τη δύναμη να επέμβεις.

Μπορείς να πάρεις μέρος σε δράσεις που αφορούν γεγονότα που συμβαίνουν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξεκίνησαν χαλαρά, ως μέσο για να βρεις ανθρώπους, να επικοινωνήσεις, να μοιραστείς κοινά ενδιαφέροντα. Όμως κι αυτά στην εποχή που όλα κινούνται με αστραπιαίους ρυθμούς αλλάζουν συνεχώς και η δυναμική τους δεν έχουμε ιδέα στο πώς μπορεί να εξελιχθεί.

Μπορείς να μπεις για 5 λεπτά στο προφίλ σου και να χαζέψεις λίγο στο τάιμλάιν σου περιμένοντας τη σειρά σου στο ταμείο και να βρεθείς να ανταλλάζεις διαξιφισμούς ή να υπογράφεις «ψηφίσματα» ή να παίρνεις μέρος σε challenges.

Το να νιώθεις το ότι έχεις τη δύναμη να επεμβαίνεις ή να συμμετέχεις σε κάτι ξένο, που γίνεται μακριά ή που αφορά πολύ κόσμο, μπορεί να σε βάλει σε ένα πολύ ιδιαίτερο τριπάκι. Είναι πολύ νωρίς για να το κρίνουμε ή για να προβλέψουμε τις παρενέργειες, το σίγουρο είναι ότι εντείνει την υπερδιέγερσή σου και δυσκολεύει κι άλλο το να βρεις ελεύθερο χρόνο.

Το θέμα είναι ότι κάνεις κάτι για να ξελαμπικάρεις και να χαλαρώσεις και αποδεικνύεται ότι συμβαίνει το εντελώς αντίθετο. Ακόμα κι αυτό το μπαίνω για λίγο για να ξεχαστώ σου παίρνει πολύ περισσότερο χρόνο απ’ όσο υπολόγιζες αλλά κι απ’ όσο έχεις τελικά στη διάθεσή σου.

Ζεις την εποχή που βιώνουμε όλοι τον κορεσμό των αισθήσεων και των ερεθισμάτων. Η μέρα όμως συνεχίζει να έχει μόνο 24 ώρες και εσύ συνεχίζεις να έχεις μόνο μία ζωή για να τα ζήσεις. Μια ζωή που δεν χρειάζεται ούτε να τα ζήσεις όλα, ούτε να τα δοκιμάσεις όλα, ούτε να τα ξέρεις όλα, ούτε να τα βιώσεις όλα και κυρίως ούτε να έχεις άποψη για όλα.

Κλείσε το κινητό σου πριν μπεις στο δωμάτιο που κοιμάσαι. Άφησέ το στην τσάντα όταν είσαι έξω με τους φίλους σου. Συμφώνησε όταν βρίσκεσαι με τον σύντροφό σου να το βάζετε σε flying mode για να απογειώνετε μόνο ο ένας τον άλλον και να μη σας προσγειώνουν ανώμαλα μέιλ και τηλεφωνήματα ή ειδοποιήσεις. Καθιέρωσε όταν τρως να μην είσαι συνδεδεμένη με μια οθόνη.

Ό,τι δεν φωτογραφίζεις συνεχίζει να υπάρχει και ό,τι ζεις δεν χρειάζεται να αφορά τον υπόλοιπο πληθυσμό του πλανήτη όπως και δεν χρειάζεται να σε αφορά όλα όσα συμβαίνουν στα δισεκατομμύρια των άγνωστων ανθρώπων με τα οποία συγκατοικείς στη Γη.

Βάλε περισσότερο το βίωμα στη ζωή σου. Το αληθινό όχι το εικονικό. Εκπαίδευσε από την αρχή τις αισθήσεις σου. Και κυρίως άρχισε να αφαιρείς. Το να ξαναρχίσεις να εστιάζεις θα βελτιώσει την οπτική σου αλλά και την αντίληψη του χωροχρόνου σου. Το εδώ και τώρα σου δεν χρειάζεται να είναι χαοτικό για να έχει αξία.

Ο κορωνοϊός έχει βάλει ξανά στη ζωή σου το Less is more και σε ωθεί να ξεσκαρτάρεις και να κρατήσεις μόνο όσα σου είναι πραγματικά σημαντικά και πολύτιμα. Μετρημένοι φίλοι, οι απολύτως απαραίτητες επαφές. Κάνε το πράξη και φιλοσοφία ζωής. Μόνο έτσι το μυαλό σου θα αρχίσει ξανά να ξεκουράζεται και εσύ να βρίσκεις χρόνο για όσα πραγματικά χρειάζεσαι κι έχει ανάγκη.

Πηγή