Αντιμετώπισε εύκολα τις... φουρτούνες της ζωής!


Ακόμα και οι πιο τυχεροί ανάμεσά μας έχουν έρθει αντιμέτωποι με μια κακοτυχία, μία μεγάλη απώλεια ή κάποια επαγγελματική δυσκολία. Παρόλα αυτά, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεις την εκάστοτε κρίση που σού χτυπά την πόρτα, καθορίζει αν θα καταφέρεις να την ξεπεράσεις ή όχι. Αν μάλιστα, αποφασίσεις να ορθώσεις το ανάστημά σου απέναντι στις καταστάσεις ενδέχεται να βγεις πιο σοφός/ή και κερδισμένος/η και –γιατί όχι;- να πάρεις ένα πολύτιμο μάθημα ζωής. Οι παρακάτω 5 συμβουλές θα σου δείξουν πώς μπορείς να αναγεννηθείς από τις στάχτες σου. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι λίγη… ευλυγισία σκέψης για να προσαρμόζεσαι συναισθηματικά στις συνθήκες με τις οποίες βρίσκεσαι αντιμέτωπη.

1. Αποδέξου τα συναισθήματά σου

Απέναντι σε μια αναποδιά, δεν είναι ανάγκη ούτε να αυτομαστιγώνεσαι ούτε να προσπαθείς υπερβολικά να επιβάλλεις στον εαυτό σου να νιώσει καλύτερα. Είναι  απόλυτα φυσιολογικό και υγιές να στεναχωριέσαι όταν κάτι πάει στραβά. Άλλωστε, κάθε δυσκολία δημιουργεί συναισθήματα πόνου: είτε αφορά στη σχέση ή το γάμο σου είτε σε μία σημαντική απώλεια ή ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Η καταπίεση όμως αυτών των συναισθημάτων σού δημιουργεί ένταση, νεύρα, κατάθλιψη, άγχος και ανασφάλεια με αποτέλεσμα να δυναμιτίζει οποιαδήποτε προσπάθεια να προχωρήσεις και να ξεχάσεις το πρόβλημα που σε απασχολεί. Για να ξεπεράσεις τα δύσκολα, πρέπει να αποδεχθείς τα δεδομένα με τα οποία βρίσκεσαι κάθε φορά αντιμέτωπη αλλά και να μάθεις να εκφράζεις τα συναισθήματα και τις σκέψεις σου και να τα αναθεωρείς με βάση τι είναι σημαντικό για εσένα.

* Έξω απ’τα δόντια. Μη διστάζεις να εκφράζεις αυτό που νιώθεις –ακόμα κι αν αυτό γίνεται στα πλαίσια ενός εσωτερικού διαλόγου με τον εαυτό σου. Η ενδοσκόπηση σού δίνει τη δυνατότητα να παρατηρείς και να διαμορφώνεις τα συναισθήματά σου, τονίζουν οι ψυχολόγοι.

2. Μην επιρρίπτεις ευθύνες

«Αποκλείεται να μου συμβαίνει αυτό! Δεν μου αξίζει!». Αυτή είναι η πρώτη αντίδραση όλων μας όταν μαθαίνουμε κάποιο άσχημο νέο. Στα πλαίσια μιας απιστίας, μιας απώλειας ή ενός ατυχήματος, τέτοιου είδους αναρωτήσεις θεωρούνται απολύτως φυσιολογικές. Ωστόσο, οι απαντήσεις που θα δώσεις καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσεις την κατάσταση που βρίσκεται μπροστά σου. Είναι πολύ σύνηθες να θεωρείς τους άλλους υπεύθυνους για οτιδήποτε συμβαίνει και να μεταθέτεις το βάρος των δικών σου ευθυνών σε εκείνους. Αυτή όμως η στάση οδηγεί στη συσσώρευση οργής η οποία, με την σειρά της, σε εμποδίζει να εξελιχθείς και να προχωρήσεις.

* Χαλί να σε πατήσουν; Είναι σίγουρα πολύ ανταποδοτικό να είσαι πάντα ευγενικός/ή, και δοτικός/ή σαν άνθρωπος αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήνεις τα άτομα που σε έχουν πληγώσει να σε εκμεταλλεύονται. Με άλλα λόγια, φρόντισε να λάβεις τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσεις τον εαυτό και τη ψυχική ισορροπία σου κρατώντας αποστάσεις.

* Φταίμε κι οι δυο. Θυμήσου ότι κανείς δεν είναι αλάθητος. Προσπάθησε να αναλάβεις τις ευθύνες που σου αναλογούν σε κάθε περίσταση. Ακόμα καλύτερα, μάθε να παραδέχεσαι και κυρίως να αποδέχεσαι τους λάθος χειρισμούς σου.

3. Βρες υποστήριξη

Πολλές έρευνες υπογραμμίζουν τη δύναμη μιας καλής κοινωνικής ζωής στη διατήρηση της συνολικής υγείας αλλά και στην αντιμετώπιση μίας συναισθηματικής κρίσης. Μάλιστα, μια από τις πρώτες και πιο ενδιαφέρουσες έρευνες πάνω στο συγκεκριμένο λόγω θέμα διενεργήθηκε από τον Stewart Wolf, MD, ερευνητή στο Πανεπιστήμιο της Oklahoma και συμμετείχαν οι κάτοικοι της μικρής πόλης Roseto στην Πενσυλβάνια των Η.Π.Α. Ο λόγος; Εμφάνιζαν τα χαμηλότερα ποσοστά καρδιόπαθειας, αλκοολισμού, εξάρτησης και αυτοκτονιών συγκριτικά με τις γύρω πόλεις. Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι οι υγιεινές συνήθειές τους δεν διέφεραν ιδιαίτερα από εκείνες των κατοίκων των άλλων περιοχών. Ωστόσο, διέφερε η ένταση και η ποιότητα των σχέσεων που διατηρούσαν με τους υπόλοιπους συμπολίτες τους: για παράδειγμα, οι κάτοικοι γνώριζαν και βοηθούσαν ο ένας τον άλλον. Μάλιστα, οι ερευνητές προέβλεψαν ότι οποιαδήποτε αλλαγή στην κοινωνική δομή της πόλης θα επέφερε αρνητικές συνέπειες στη συνολική υγεία των κατοίκων της.

Δεκατέσσερα χρόνια μετά, η πρόβλεψη των ερευνητών επιβεβαιώθηκε: καθώς πολλά άτομα εγκατέλειψαν την πόλη για να κυνηγήσουν τη τύχη τους αλλού και η πόλη άρχισε να αναπτύσσεται οικονομικά, η κοινωνική δομή της αλλοιώθηκε με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα ποσοστά καρδιόπαθειας και θνησιμότητάς στους κατοίκους της. Σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες διαθέτουν καλύτερες κοινωνικές ικανότητες από τους άντρες. Ιδού πώς να τις χρησιμοποιήσεις σε περιόδους κρίσης:

* Είπα στους φίλους μου για εσένα. Πέρα από τα παραδοσιακά μέσα επικοινωνίας (π.χ. τηλέφωνο), χρησιμοποίησε το internet για να επικοινωνείς σε καθημερινή βάση με τους φίλους σου. Φρόντισε να διατηρείς επαφή και να κανονίζεις συχνά εξόδους μαζί τους.

* Συν Αθηνά και χείρα κίνει. Οι καλοί φίλοι πέρα από υποστήριξη μπορούν να σε βοηθήσουν και πρακτικά στην καθημερινότητα σου (π.χ. να σε φροντίσουν όταν είσαι άρρωστη ή να κάνουν ορισμένες δουλειές για εσένα).

4. Ψάξε για το νόημα της ζωής

Φρόντισε να μην μένεις κολλημένος/η στο παρελθόν και να μην κλείνεσαι τελείως στον εαυτό σου. Αντίθετα, ακόμα και στις πιο δυσμενείς συνθήκες, προσπάθησε να βρίσκεις τρόπους να εξελίσσεσαι. Με αυτόν τον τρόπο, η ζωή σου θα γίνει πιο ευτυχισμένη και πλούσια σε εμπειρίες.

* Προς ίδιον (ψυχικό) όφελος. Τα άτομα που έχουν ξεπεράσει επιτυχώς κάποια δυσκολία στη ζωή τους και αξιοποιούν θετικά την εμπειρία τους θεωρούν ότι αυτές οι –μικρές ή μεγάλες- περιπέτειες κρύβουν μέσα τους το βαθύτερο νόημα της ζωής.

5. Μη χάνεις την πίστη σου

Και δεν εννοούμε την θρησκευτική, αλλά την πίστη στο εαυτό σου και στο γεγονός ότι μπορείς να αντιμετωπίσεις και να προσαρμοστείς σε οποιαδήποτε κατάσταση. Αυτό δε σημαίνει ότι θα κερδίζεις  πάντα κάθε «μάχη»: πόσο μάλλον αν δεν είσαι διατεθειμένος/η να δείξεις την απαραίτητη συναισθηματική ευλυγισία.

* Σε κίνηση. Η τακτική άσκηση -με την προϋπόθεση ότι δεν την βλέπεις ως ένα επιπλέον βάσανο- αυξάνει όχι μόνο την ενέργεια αλλά και τη διάθεσή σου στα ύψη, ενώ, παράλληλα ενισχύει τη θέληση σου και ενδυναμώνει την επιθυμία σου να φροντίζεις τη σωματική και ψυχολογική υγεία σου. 

* Έξω απ΄τα νερά σου. Φρόντισε να κρατάς το μυαλό σου σε συνεχή εγρήγορση. Μάθε μία νέα ξένη γλώσσα, ξεκίνησε ένα νέο project στη δουλειά ή το σπίτι ή αποφάσισε να ανακαλύψεις όλες τις λειτουργίες του καινούργιου σου smartphone. Οι νέες δεξιότητες ενισχύουν σημαντικά τη φυσική ικανότητα σου να προσαρμόζεσαι σε νέα δεδομένα με αποτέλεσμα να γίνεσαι πιο ευέλικτη όταν έρχεσαι αντιμέτωπη με καταστάσεις που δεν σου είναι οικείες.