Λυπούμαστε που θα σε απογοητεύσουμε με την απάντηση.


Λυπούμαστε που θα σε απογοητεύσουμε με την απάντηση.

Κάθε φορά που κάνεις log in στο Facebook ή στο Instagram, αντί να διαβάζεις τα post καταλήγεις να μετράς γεμάτη/ος ζήλια τα εκατοντάδες like και τα ενθουσιώδη σχόλια που συγκεντρώνουν οι φίλοι σου; Ενώ εσύ μόνο... bungee jumping που δεν έχεις κάνει για να μαζέψεις δέκα like; Αν αισθάνεσαι ελαφρώς περιθωριοποιημένη/ος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν είσαι η μόνη/ος. Ήδη μια μελέτη του 1991 είχε δείξει το λεγόμενο «παράδοξο της φιλίας» στα κοινωνικά δίκτυα: ότι ο καθένας μέσα σε αυτά νιώθει ότι είναι λιγότερο δημοφιλής από τους φίλους του.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ που εξέτασε 200 εκατομμύρια «τιτιβίσματα» στο Twitter από 5,8 εκατομμύρια χρήστες και η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση PloS έδειξε ότι η πλειονότητα των χρηστών που ακολουθούμε έχουν περισσότερους ακόλουθους από εμάς και αλληλεπιδρούν με περισσότερα άτομα (διαφορετικά, άλλωστε, το πιθανότερο θα ήταν να μην τους ακολουθούσαμε ούτε εμείς). Δηλαδή, οι περισσότερες επαφές μας είναι, όντως, πιο δημοφιλείς από εμάς. 

«Η πλειοψηφία των ανθρώπων πιστεύουν ότι είναι καλύτεροι από τους φίλους τους σε ευφυΐα, μνήμη, δημοτικότητα και άλλα προσωπικά χαρακτηριστικά» σχολιάζει ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Naghmeh Momeni Taramsari. Αυτή η εντύπωση ανατρέπεται λοιπόν στο πλαίσιο των online κοινωνικών δικτύων.

Λίγες ημέρες νωρίτερα μια άλλη έρευνα μας ενημέρωσε ότι οι αληθινοί μας φίλοι είναι οι μισοί από όσους νομίζουμε και τώρα μαθαίνουμε αυτό. Ας παρηγορηθούμε τουλάχιστον με τη σκέψη ότι σημασία δεν έχει η ποσότητα αλλά η ποιότητα.

Πηγή:

http://www.allyou.gr/psychology/sxeseis/16995-giati-niotheis-sta-social-media-oti-eisai-ligotero-dimofilis-apo-olous-tous-filous-sou