Έτσι θα ηρεμήσεις τα πνεύματα!


Έτσι θα ηρεμήσεις τα πνεύματα!

Το έχεις ζήσει κι εσύ: κάποιες φορές αισθάνεσαι πως αγαπάς τόσο πολύ το σύντροφο ή τον άντρα σου ώστε θα μπορούσες να... τον φας. Άλλες φορές, όμως, θα ήθελες απλά να του ρίξεις μία μπουνιά. Σύμφωνα, πάντως, με σχετικές έρευνες, το να αισθάνεσαι συγχρόνως αγάπη και μίσος για τον καλό σου δεν είναι καθόλου αφύσικο. Κι αυτό γιατί στην ίδια περιοχή του εγκεφάλου, όπου ενεργοποιούνται τα τρυφερά συναισθήματά μας, παράγονται και οι ορμόνες που ξυπνούν την οργή μας. Κάπως έτσι εξηγούνται οι πραγματικές μάχες που δίνουν, από καιρό σε καιρό, ακόμα και τα πιο ευτυχισμένα ζευγάρια. Παρακάτω θα βρεις 4 τρόπους για να βάλεις τέλος στις διαφωνίες σας χωρίς να θέσεις σε κίνδυνο την –κατά τα άλλα- υπέροχη σχέση σας.

#1 Τέντωσε τα αυτά σου

Μόλις συνειδητοποιείς ότι ακούγεσαι σαν χαλασμένο cd που έχει κολλήσει στο ίδιο μουσικό κομμάτι, πάτα στοπ. Έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας έδειξε ότι τα ζευγάρια που δεν περνούν καλά τείνουν να επαναλαμβάνουν τα ίδια και τα ίδια παράπονα ελπίζοντας ότι κάποτε θα λάβουν την απαραίτητη προσοχή. Ωστόσο, πρόκειται για μια διαδικασία άκρως αντιπαραγωγική κι αυτό γιατί αντί να μπουν έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο.

#2 Σταμάτα να προσπαθείς να βγεις νικήτρι/ης

Ακόμα κι όταν πρόκειται για μια απλή διαμάχη, η αυλαία δεν πρέπει να πέφτει με τον έναν από τους δύο να επιστρέφει στην κρεβατοκάμαρα γεμάτος τύψεις ή νιώθοντας ταπεινωμένος. Συχνά, οι περισσότεροι επικεντρωνόμαστε μόνο στο να αποδείξουμε ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο κι αυτό μας αποσπά από το να προσπαθήσουμε να λύσουμε εις βάθος τα προβλήματα μας. Οι συγκρούσεις επιλύονται ταχύτερα κι επιτυχέστερα όταν κανένα από τα συμβαλλόμενα μέλη δεν αισθάνεται αναγκασμένο να παραδεχτεί την προσωπική του ήττα. 

#3 Μην το παίρνεις προσωπικά

Στην κορύφωση ενός καβγά, συχνά βγαίνουν... τα γάντια. Όταν αρχίζουν οι προσβολές, οι άνθρωποι πληγώνονται ανεπανόρθωτα και η πιθανότητα επίλυσης της διαφωνίας κάνει φτερά. Σύμφωνα, εξάλλου, με έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, ο εγκέφαλός μας διαθέτει ένα μηχανισμό άμεσης αντίδρασης στην όποια επίθεση, που αναπτύχθηκε από την εποχή που ο άνθρωπος ζούσε ακόμη στα σπήλαια. Η επιβίωσή του ως είδος εξαρτήθηκε τότε από την ικανότητά του να διακρίνει και να αποφεύγει τον κίνδυνο, γι’ αυτό και ο εγκέφαλος ανέπτυξε αυτό το προστατευτικό σύστημα. Αυτός είναι λοιπόν κι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να προσέχεις πολύ τις λέξεις που χρησιμοποιείς πάνω στα νεύρα σου: όσο πιο σκληρές είναι τόσο φέρνουν τον άλλο σε θέση άμυνας. Θυμήσου ότι το βασικό διακύβευμα κάθε αψιμαχίας δεν είναι να κολλήσεις τον άλλον στον τοίχο, αλλά να λύσεις αποτελεσματικά το πρόβλημα που την προκάλεσε. 

#4 Θυμήσου γιατί τον/την αγαπάς

Ακούγεται πολύ δύσκολο, σύμφωνα ωστόσο με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, αν μπορέσεις να εκφράσεις τα θετικά συναισθήματα ακόμα και στη μέση της επόμενης διαφωνίας σου με το/τη σύντροφό σου, μάλλον θα αποκτήσεις πιο καλή σχέση. Σύμφωνα με τους συμβούλους σχέσεων, τα ζευγάρια τα οποία έχουν την ικανότητα να επικοινωνούν στενά, να προσεγγίζουν ο ένας τον άλλο με ένα άγγιγμα ή ένα χάδι ή να χρησιμοποιούν το χιούμορ για να αποφορτίζουν την ατμόσφαιρα μειώνουν αυτομάτως τον αντίκτυπο των «σκληρών» λέξεων που τους ξεφεύγουν. Τέλος, τα πειράγματα και τα αστεία παρατσούκλια που χρησιμοποιούν τα ζευγάρια εξασφαλίζουν, σύμφωνα με άλλη έρευνα του πανεπιστημίου Berkeley, ότι νιώθουμε ίσως και πιο ερωτευμένες/οι με το έτερόν μας ήμισυ μετά το τέλος του καβγά.  

Πηγή:

http://www.allyou.gr/psychology/sxeseis/17643-diafonies-telos-me-4-apotelesmatikous-tropous