Και η απομόνωση έχει τη θετική πλευρά της!


Ακόμη και τις ώρες που δεν βρισκόμαστε στον ίδιο χώρο με την οικογένεια ή τους φίλους μας, τις περνάμε ανταλλάσσοντας σχόλια και μηνύματα στο κινητό ή το τάμπλετ. Όμως, η επιστήμη τονίζει ότι όχι μόνο δεν πρέπει να φοβόμαστε τη μοναξιά, αλλά καλό είναι να την επιδιώκουμε κιόλας σε κάποιο βαθμό. Για την ακρίβεια, αν περνάμε έστω και δέκα λεπτά την ημέρα χαμένοι στις σκέψεις μας θα γίνουμε πιο δημιουργικοί.

 

Αυτό έχει υποστηρίξει στο περιοδικό Scientific American η Σούζαν Κέιν, συγγραφέας του βιβλίου "Η δύναμη των εσωστρεφών: Σ' έναν κόσμο που δεν σταματάει να μιλάει" (εκδόσεις Key Books). "Η μοναξιά είναι ένα καθοριστικό (και υποτιμημένο) συστατικό της δημιουργικότητας" έχει πει. Πραγματικά, ενώ στις διαφημιστικές εταιρείες το brainstorming θεωρείται βασική προϋπόθεση για να γεννηθούν νέες ιδέες, δεκαετίες επιστημονικής έρευνας έχουν δείξει ότι σε κάποιες περιπτώσεις η συλλογική δουλειά μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ. Ο λόγος;

 

Κάποιοι άνθρωποι νιώθουν περιορισμένοι μέσα σε ομάδες, γιατί ανησυχούν για το τι θα σκεφτούν οι άλλοι για τις προτάσεις τους ή, απλά, όταν βρίσκονται ανάμεσα σε άλλους ανθρώπους δεν έχουν το κίνητρο να αναζητήσουν την έμπνευση. Από την άλλη, όταν περνάμε λίγο χρόνο μόνοι -στο σπίτι, σε ένα καφέ ή στο πάρκο παρέα μόνο με ένα βιβλίο- δίνουμε το περιθώριο στο μυαλό μας να ξεφύγει και να εξερευνήσει νέες ιδέες και προοπτικές.

Κείμενο: Γεωργία Κοντού (www.allyou.gr)