Τα νέα έρχονται από το ερευνητικό κέντρο CSIRO


Η δημοσίευση που έγινε στο περιοδικό ιολογίας από ερευνητές του κέντρου CSIRO δεν μας ενθουσίασε ιδιαίτερα αφού διαπιστώθηκε ότι ο κορωνοϊός μπορεί και επιβιώνει περισσότερο σε χαμηλές θερμοκρασίες, σε μη πορώδεις ή πολύ ομαλές επιφάνειες ενώ επιζεί πάνω στην οθόνη του κινητού σου και τα χαρτονομίσματα περισσότερο από ό,τι θα τα κατάφερνε πάνω σε πλαστικό υλικό ή βαμβάκι. 

«Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί να παραμείνει λοιμογόνος πάνω σε επιφάνειες για μεγάλες χρονικές περιόδους, κάτι που ενισχύει την ανάγκη για καλές πρακτικές όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών και ο καθαρισμός των επιφανειών», επεσήμανε η δρ Ντέμπι Ίγκλς, αναπληρώτρια διευθύντρια του Αυστραλιανού Κέντρου Πρόληψης Νόσων (ACDP) του CSIRO.

 Ενώ πρόσθεσε πως «Σε θερμοκρασία 20 βαθμών Κελσίου, που είναι περίπου η θερμοκρασία δωματίου, βρήκαμε ότι ο ιός ήταν εξαιρετικά ανθεκτικός, επιβιώνοντας για 28 μέρες πάνω σε λείες επιφάνειες, όπως το γυαλί των οθονών των κινητών τηλεφώνων. Συγκριτικά, παρόμοια πειράματα με τον ιό της γρίπης Α έχουν βρει ότι επιβιώνει πάνω στις επιφάνειες έως 17 μέρες, κάτι που δείχνει πόσο πιο ανθεκτικός είναι ο SARS-CoV-2». 

Πάντα τέτοια!