Ο νέος υπουργικός κανονισμός για τις ορκωμοσίες


Είχες ονειρευτεί την ορκωμοσία σου σε εξωτερικό χώρο και με άφθονο κοκτέιλ;

Μπορεί να γίνει πραγματικότητα μετά από τη νέα υπουργική απόφαση σύφωνα με την οποια αλλάζει ο κανονισμός και για τις τελετές ορκωμοσίας στα ΑΕΙ και τα κολλέγια της χώρας.

Η κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) που υπεγράφη από τους (Υπουργούς Παιδείας Νίκη Κεραμέως, Υγείας Βασίλη Κικίλια και Υφυπουργού Παιδείας Βασίλη Διγαλάκη) ορίζει τα εξής:

Α. Απαγορεύεται η διενέργεια ημερίδων, συνεδρίων και πάσης φύσεως εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων.

Στα ΑΕΙ

Β. Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η διεξαγωγή τελετών αποφοίτησης για την απονομή τίτλων σπουδών στο πλαίσιο προγραμμάτων πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου σπουδών των Α.Ε.Ι., σε ανοικτό χώρο, με συμμετοχή των φοιτητών, έως δύο (2) συγγενικών προσώπων και των μελών του εκπαιδευτικού προσωπικού, τηρώντας την απόσταση του ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των παρευρισκομένων και λαμβάνοντας με ευθύνη των οργάνων διοίκησης του οικείου Α.Ε.Ι. όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.».

Στα Κολλέγια

Γ. Όσον αφορά στα Κολλέγια της παρ. Θ.3 του ν. 4093/ 2012 (Α’ 222), από 1.6.2020 έως και τη λήξη του εκπαιδευτικού έτους 2019-2020:

1. Την απαγόρευση των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών λειτουργιών που πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία με εξαίρεση:

α) τη διεξαγωγή εργαστηριακών και πρακτικών ασκήσεων, οι οποίες δεν δύνανται να διεξαχθούν με μέσα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης,

β) τη διενέργεια εξετάσεων, για τις οποίες κρίνεται αναγκαία η φυσική παρουσία των σπουδαστών.

2. Επιτρέπεται η διεξαγωγή τελετών αποφοίτησης για την απονομή τίτλων σπουδών των Κολλεγίων σε ανοικτό χώρο, με συμμετοχή των σπουδαστών, έως δύο (2) συγγενικών προσώπων και των μελών του εκπαιδευτικού προσωπικού, τηρώντας την απόσταση του ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των παρευρισκομένων και λαμβάνοντας με ευθύνη των οργάνων διοίκησης του οικείου Κολλεγίου όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.»