Τα σενάρια για την εαρινή εξεταστική


Όλα τα ''προγνωστικά'' δείχνουν πως οι φοιτητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης θα εξεταστούν ηλεκτρονικά στη φετινή εαρινή εξεταστική.

 Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε ότι το ΔΠΘ «στις παρούσες συνθήκες μπορεί να υποστηρίξει αποκλειστικά εξ αποστάσεως εξετάσεις, σύμφωνα με οδηγίες που θα δοθούν περαιτέρω προς τις Σχολές και τα Τμήματα».

Σύμφωνα με όσα είπε στην εφημερίδα Χρόνος η αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικών Μέριμνας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Ζωή Γαβριηλίδου, η απόφαση ελήφθη με συγκεκριμένα κριτήρια. Συγκεκριμένα, με βάση τα τετραγωνικά μέτρα που διαθέτει το πανεπιστήμιο στις εγκαταστάσεις του, αλλά και οι οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, αποφασίστηκε ότι το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να υποστηρίξει γραπτές εξετάσεις με φυσική παρουσία.

Κατ’ αυτό τον τρόπο, οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως, με το Δ.Π.Θ. ν’ αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα e-εργαλεία που διαθέτει. Ο ακριβής τρόπος διεξαγωγής της εξεταστικής και οι ημερομηνίες θα γίνουν γνωστά προσεχώς. Το μόνο σίγουρο είναι η εξεταστική του εξαμήνου δεν θα χαθεί για τους φοιτητές.
 

Ο τρόπος της e-εξεταστικής

Την απόφαση διεξαγωγής την παίρνει ο κάθε διδάσκων, ενώ το ΔΠΘ δίνει το πλαίσιο μέσα στο οποίο οι διδάσκοντες μπορούν να κινηθούν. Έτσι, υπάρχουν τέσσερις επιλογές εξέτασης, σύμφωνα με την κα Γαβριηλίδου:

Πρώτον, υποβολή εργασιών.

Δεύτερον, προφορικές εξετάσεις μέσω skype for business.

Τρίτον, ηλεκτρονικός τρόπος εξέτασης σε περιορισμένο χρόνο μέσω e-class.

Τέταρτον, αποστολή θεμάτων σε συγκεκριμένη ώρα και επιστροφή τους απαντημένα μέχρι συγκεκριμένη ώρα.

Πάντως, τίθενται τρία βασικά ζητήματα που απασχολούν όλα τα ιδρύματα: διαφάνειας, ταυτοπροσωπίας και αντιγραφής. Ο πιο αδιάβλητος τρόπος φαίνεται πως είναι οι προφορικές εξετάσεις, οι οποίες όμως θα πάρουν περισσότερες ημέρες προκειμένου να γίνουν.

22 Ιουνίου – τέλη Αυγούστου

Η εξεταστική περίοδος φέτος θα ξεκινήσει στις 22 Ιουνίου, ενώ ελήφθη απόφαση παράτασης του εξαμήνου μέχρι 31 Αυγούστου 2020 για παν ενδεχόμενο.

Όσον αφορά τα τμήματα στα οποία θα ξεκινήσουν ξανά εργαστηριακά μαθήματα, η εξεταστική γι’ αυτά τα μαθήματα αναμένεται να ξεκινήσει όταν τελειώσουν τα εργαστήρια.