Όσα είπε σήμερα στο ΣΚΑΙ ο υπουργός Επικρατείας


Ο υπουργός Επικρατείας, κ. Γεραπετρίτης, μίλησε προηγουμένως στο ΣΚΑΙ και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο άνοιγμα των σχολικών βαθμίδων.

 ''Θα κάνουμε ακόμη λίγο υπομονή για επανέλθουμε σταδιακά. Δεν πρόκειται να γίνει καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία. Θα είμαστε πολύ ειλικρινείς και συνεπείς στο πλάνο μετάβασης στην κανονικότητα.'', είπε ο υπουργός.

Σε πρώτη φάση ανοίγουν, όπως είπε, ειρηνοδικεία υποθηκοφυλακεία, από 27 Απριλίου. Από 4 Μαΐου θα έχουμε σταδιακά ανοίγματα και σε καταστήματα και άλλες υπηρεσίες.

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πώς ''η όλη φάση θα διαρκέσει ένα δίμηνο'', δηλαδή όλο τον Μάιο και Ιούνιο.

Σχετικά με το άνοιγμα των Εκπαιδευτικών δομών, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι θα ανοίξουν σταδιακά όλες οι βαθμίδες για αποφυγή συγχρωτισμού. ''Η μετάβαση στην ομαλότητα περιλαμβάνει βεβαίως το άνοιγμα όλων το βαθμίδων της Εκπαίδευσης''.

Και πρόσθεσε: ''Εάν υπάρξει μια έντονη αντίδραση του ιού με την αναστολή των μέτρων δεν θα διστάσουμε να πάρουμε και μέτρα τα οποία θα επαναφέρουν ένα επίπεδο αυστηρότητας''.

''Η γ΄ λυκείου θα προταχθεί λόγω εξετάσεων'', είπε ο υπουργός και τόνισε πως ακολουθείται ένα πολύ συγκεκριμένο και επεξεργασμένο πλάνο, ενώ συμπλήρωσε πως ''είμαστε έτοιμοι για πανελλαδικές''.

Ο τουρισμός θα ξεκινήσει από Ιούνιο, προσέθεσε, για να διασφαλίσουμε το επίπεδο που έχουμε σήμερα σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας. Οι τουριστικοί προορισμοί έχουν μείνει σε μεγάλο βαθμό αμόλυντοι και θα είναι εξαιρετικά δημοφιλείς το καλοκαίρι, υποστήριξε ο υπουργός.

Τέλος, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι υπάρχει πιθανότητα νέων κρουσμάτων αλλά έχουμε καταφέρει να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας και να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα.