Το μεσημέρι η συνέντευξη Τύπου της υπουργικής ηγεσίας


Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο opengov η ηγεσία του υπουργείου με αφορμή το νομοσχέδιο που αφορά στις εκπαιδευτικές βαθμίδες. 

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, το νομοσχέδιο σε ό,τι αφορά θα έχει αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση, επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων, πλαίσιο αξιολόγησης σχολείων και επιμόρφωση εκπαιδευτικών.

Ως προς την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τη σύμπραξη ελληνικών πανεπιστημίων με πανεπιστήμια του εξωτερικού, ρυθμίσεις που θα αφορούν τις πρυτανικές εκλογές και αλλαγές στις μετεγγραφές των φοιτητών.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την εκπαίδευση αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή μέσα στον Μάιο.

 Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο θα προβλέπει:

- Η επιτυχής ολοκλήρωση του Λυκείου θα οδηγεί στην απόκτηση Εθνικού Απολυτηρίου για την απόκτηση του οποίου θα συνυπολογίζονται οι βαθμοί των τριών τάξεων του Λυκείου με ειδικό συντελεστή ανά τάξη.

- Θεσμοθετούνται γραπτές προαγωγικές εξετάσεις από τάξη σε τάξη για όλες τις τάξεις του Λυκείου. - Η επιλογή των θεμάτων θα γίνεται από Τράπεζα Θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας.

- Θεσμοθετείται ελάχιστη βάση εισαγωγής στα τριτοβάθμια ιδρύματα.Την βάση ανά τμήμα ενδεχομένως να την καθορίζουν τα Πανεπιστήμια, όπως και τον αριθμό των εισακτέων.

- Ενοποίηση της 2ης και 3ης Ομάδας Προσανατολισμού και κατάργηση των 7ωρων.

- Αλλαγές θα υπάρχουν και στο σύστημα των απουσιών.

- Αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα (απο τη νέα σχολική χρονιά)

- Νέες Θεματικές Ενότητες, στο Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο.

- Ρυθμίσεις για τη διαδικασία Πρυτανικών εκλογών.

- Ρυθμίσεις για τις μετεγγραφές φοιτητών.