Φοιτητές από τα δύο Πανεπιστήμια φτιάχνουν μία start up που θα παράγει τσάι από φύλλα ελιάς!


Νεοφυείς επιχειρήσεις με κοινωνικό χαρακτήρα ετοιμάζονται να δημιουργήσουν στη Λέσβο φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Berkeley, το κορυφαίο δημόσιο Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ. 

Η αρχή έγινε με τη δράση της Ελένης Ασικμπάση, διδάσκουσας σχετικού μαθήματος στο καλιφορνέζικο Πανεπιστήμιο, η οποία οραματίστηκε την επανεκκίνηση της βιώσιμης ανάπτυξης στη Λέσβο. 

Μία ομάδα φοιτητών του Berkeley, σε συνεργασία με φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, διακρίθηκαν στο διαγωνισμό Healing Lesvos - Challenge Lab στα μέσα Μαΐου, με την επιχείρηση-ομάδα OliveBetter. Η εταιρεία βάζει στο επίκεντρο την ελιά και στοχεύει στη παραγωγή και διάθεση σε όλο τον κόσμο φύλλων ελιάς ως ρόφημα. Ήδη οι φοιτητές των δύο Πανεπιστημίων έχουν κάνει τους σχετικούς ελέγχους και έχουν ξεκινήσει πιλοτικά την παραγωγή και σύντομα αναμένεται να βάλουν μπροστά δοκιμαστικά την επιχείρηση στη Λέσβο.

Ο Ikhlaq Sidhu, Ιδρυτής και Διευθυντής του Κέντρου Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου του Berkeley, δήλωσε: «Στο Πανεπιστήμιό μας εφαρμόζουμε τις πιο καινοτόμες μεθόδους για την προώθηση της επιχειρηματικότητας, σε συνεργασία με επιχειρήσεις και οργανισμούς από την Καλιφόρνια, τις ΗΠΑ και τον κόσμο. Η συνεργασία μας με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που τόσο πρωτότυπα βλέπει σχετικές δράσεις, νομίζουμε θα αποφέρει αποτελέσματα και για τις δύο πλευρές».

Ο Γιάννης Χαραλαμπίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής και Ιδρυματικός Υπεύθυνος της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, δήλωσε σχετικά: «Είμαστε χαρούμενοι που φοιτητές και φοιτήτριές μας συνεργάζονται με ομάδες από ένα κορυφαίο Πανεπιστήμιο, για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων με κοινωνικό χαρακτήρα στη Λέσβο. Πιστεύουμε ότι η συνεργασία Πανεπιστημίου Αιγαίου και UC Berkeley, δύο ιδρυμάτων σε τόσο μεγάλη γεωγραφική απόσταση αλλά και μεγάλη συνάφεια στοχεύσεων για τη νεανική επιχειρηματικότητα θα έχει σύντομα και άλλες πρωτοβουλίες, για το καλό των φοιτητών και των φοιτητριών μας αλλά και της κοινωνίας του Αιγαίου».

Εκτός από το Healing Lesvos, τα δύο Πανεπιστήμια αναμένεται να συνεργαστούν στο άμεσο μέλλον για τη δημιουργία πρωτότυπων εφαρμογών με θέμα τα Ανοικτά, Μεγάλα και Διασυνδεδεμένα Δεδομένα (DATA-X Project) ενώ ετοιμάζονται να υπογράψουν συμφωνία για τη συνεργασία στο μέλλον σε ποικίλα θέματα ερευνητικής, καινοτομικής, νεανικής και κοινωνικής επιχειρηματικότητας.