Αν θες να κάνεις μεταπτυχιακό στη Γαλλία σε ενδιαφέρει!


Υποψηφιότητα για μία υποτροφία της κυβέρνησης της Γαλλίας μπορούν να θέσουν φοιτητές και φοιτήτριες των ελληνικών Πανεπιστημίων που θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στη Γαλλία, παρακολουθώντας ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα επιπέδου Master 2, Master of Science.

Τις υποτροφίες αυτές διαχειρίζεται η Υπηρεσία συνεργασίας και μορφωτικής δράσης της Γαλλικής Πρεσβείας, σε συνεργασία με το Campus France, και την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας της Γαλλίας, της Air France και του INRIA (του Γαλλικού Ινστιτούτου Έρευνας στον τομέα της Ψηφιακής Επιστήμης και Τεχνολογίας).

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν ελληνική ιθαγένεια και να έχουν ολοκληρώσει (το αργότερο μέχρι πριν δύο χρόνια) ή να ολοκληρώνουν τώρα 4ετές πρόγραμμα σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα (πτυχίο), με μέσο όρο βαθμολογίας ανώτερο ή ίσο του 7,5/10. Το πρόγραμμα δεν αφορά φοιτητές που είναι εγγεγραμμένοι σε Πανεπιστήμιο της Γαλλίας ή του εξωτερικού.

Θα πρέπει, επίσης, να έχουν ικανοποιητική γνώση Γαλλικών (Β2 τουλάχιστον) ή Αγγλικών, εφόσον ενδιαφέρονται για αγγλόφωνο πρόγραμμα, να έχουν ήδη υποβάλει υποψηφιότητα σ’ ένα ή περισσότερα μεταπτυχιακά προγράμματα επιπέδου Μaster 2 στα προεπιλεγμένα γαλλικά Ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης. Βασική προϋπόθεση για την οριστική χορήγηση της υποτροφίας είναι η αποδοχή του υποψήφιου από το Ίδρυμα της επιλογής του.

Για την επιλογή θα υπολογιστούν η σχετικότητα των προγενέστερων και μελλοντικών σπουδών, η ποιότητα της ακαδημαϊκής πορείας και οι εκτός Πανεπιστημίου δραστηριότητες, εφόσον υπάρχουν, και τα κίνητρα των υποψηφίων. 

Δύο υποτροφίες θα απονεμηθούν σε φοιτητές που ανταποκρίνονται στα παραπάνω κριτήρια επιλογής και έχουν αποκτήσει 5 από τα 6 διπλώματα της γαλλικής γλώσσας (DELF/DALF ή Sorbonne).

Χορηγούνται δύο είδη υποτροφιών:
1. Οι υποτροφίες της γαλλικής κυβέρνησης (BGF)
Περιλαμβάνουν μηνιαία τροφεία, όπως επίσης και πολλά προνόμια, κυρίως όσον αφορά τη στέγαση και την κάλυψη κοινωνικής ασφάλισης.
Προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών (Μaster 2), ανεξαρτήτως επιστημονικού πεδίου
Προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών (Μaster 2) του πανεπιστημίου Nice Sophia Antipolis (Υποτροφίες που συγχρηματοδοτούνται από τη Γαλλική Πρεσβεία και το γαλλικό Εθνικό ινστιτούτο έρευνας στον τομέα της ψηφιακής επιστήμης και τεχνολογίας, το INRIA)

2. Οι υποτροφίες με κάλυψη της κοινωνικής ασφάλισης (BCS)
Για προγράμματα σπουδών που αφορούν συγκεκριμένους τομείς σε συνεργαζόμενα γαλλικά Ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης.
– EDHEC Business School
– IÉSEG School of management
– EURECOM Σχολή μηχανικών συστημάτων επικοινωνίας
– ENPC École des Ponts ParisTech

Μάθετε περισσότερα στο ifa.gr, ενώ για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να στείλετε email στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.