Αιτήσεις θα γίνονται ως τις 15 Μαΐου


Ένα διϊδρυματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα υλοποιεί η Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας σε συνεργασία με το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ).

Με τίτλο «Ποινικό Δίκαιο και Εξαρτήσεις», το πρόγραμμα προσφέρει δύο κατευθύνσεις: 
Α) Ποινικό Δίκαιο των εξαρτήσεων και
Β) Θεραπευτική διαχείριση των εξαρτήσεων.


Σκοπός της πρώτης κατεύθυνσης είναι να μπορεί ο κάτοχος του μεταπτυχιακού διπλώματος να χειρίζεται με αποτελεσματικό τρόπο ποινικές υποθέσεις που σχετίζονται με τις εξαρτήσεις, τόσο στο στάδιο της προδικασίας και της κύριας διαδικασίας όσο και σε εκείνο της έκτισης των ποινών. Παράλληλα, παρέχεται εξειδικευμένη γνώση για τα κέντρα θεραπείας, τον τρόπο λειτουργίας και τις προϋποθέσεις αποδοχής εξαρτημένων ατόμων, την ασφαλιστική κάλυψη των θεραπευτικών αγωγών και τις δυνατότητες εξασφάλισης δωρεάν θεραπείας.

Σκοπός της δεύτερης κατεύθυνσης είναι να εκπαιδεύσει και προετοιμάσει τους σπουδαστές για να μπορέσουν να διεκδικήσουν θέσεις ως:

  • πιστοποιημένοι σύμβουλοι αντιμετώπισης εξαρτήσεων,
  • σύμβουλοι για διαταραχές συμπεριφοράς,
  • κλινικοί θεραπευτές,
  • σχολικοί σύμβουλοι,
  • σύμβουλοι για ειδικές ομάδες πληθυσμού (π.χ. φυλακισμένοι) ή
  • μέλη του προσωπικού πανεπιστημιακών ιδρυμάτων για την υποστήριξη των φοιτητών.

Αίτηση μπορούν να υποβάλλουν πτυχιούχοι όλων των τμημάτων ελληνικών ή κυπριακών ΑΕΙ ή ομοταγών αναγνωρισμένων τμημάτων του εξωτερικού. Η φοίτηση περιλαμβάνει 3 εξάμηνα, με το τρίτο να αφιερώνεται στη συγγραφή διπλωματικής. Μαθήματα διδάσκονται μόνο Σαββατοκύριακα (6 Σαββατοκύριακα ανά εξάμηνο), ταυτόχρονα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λευκωσία. 

Προβλέπεται οικονομική συμμετοχή των φοιτητών για την κάλυψη των αναγκών του προγράμματος, συνολικού ύψους 4.000 ευρώ. 

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους από 15 Μαρτίου ως και 15 Μαΐου 2017, αυτοπροσώπως ή μέσω νομίμως εξουσιοδοτημένου τρίτου προσώπου, στη θυρίδα της Γραμματείας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ κατά τις ώρες 11:30 - 13:00, ή ταχυδρομικώς στη διεύθυνση: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Νομική Σχολή, Γραμματεία Νομικής Σχολής, Ισόγειο, Τ.Κ. 54124, Θεσσαλονίκη, με την ένδειξη: Συμμετοχή στο ΔΠΜΣ «Ποινικό Δίκαιο και Εξαρτήσεις».

Δείτε εδώ την προκήρυξη, την αίτηση και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται.