Διακρίθηκε ανάμεσα σε 38 οργανισμούς από Ευρώπη, Ασία και ΗΠΑ.


Ως ένα από τα καλύτερα εργαστήρια για μεγάλους κινητήρες στον κόσμο θεωρείται πλέον το Εργαστήριο Ναυτικής Μηχανολογίας του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αφού κατέλαβε μία θέση στην πρώτη δεκάδα στην αξιολόγηση του Ινστιτούτου LEC-Αυστρίας. 

Η διαδικασία ξεκίνησε από το Ινστιτούτο το Δεκέμβριο του 2016 με στόχο να αξιολογηθούν τα Πανεπιστημιακά Εργαστήρια και τα Ερευνητικά Κέντρα διεθνώς που έχουν ως αντικείμενο τους μεγάλους κινητήρες (Large Engines/Grossmotoren). Μεγάλοι κινητήρες θεωρούνται οι θερμικοί εμβολοφόροι κινητήρες που χρησιμοποιούνται για πρόωση πλοίων και τραίνων καθώς και για ηλεκτροπαραγωγή.

Όπως γράφει το alfavita.gr, στη διαδικασία αξιολόγησης προκρίθηκαν κατ’ αρχήν 38 «συγκρίσιμοι» οργανισμοί (Comparable Research Institutions) από τους οποίους 8 Ερευνητικά Ινστιτούτα και 30 Πανεπιστήμια, συνολικά 22 στην Ευρώπη, 9 στις ΗΠΑ και 7 στην Ασία. 

Η κατανομή ανά χώρα ήταν:
10  Γερμανία
4  Φιλανδία
2  Βρετανία
1  Ελβετία
1  Αυστρία
1  Ολλανδία
1  Δανία
1  Νορβηγία
1  Ελλάδα
9  ΗΠΑ
2  Ιαπωνία
3  Κίνα
1  Ινδία
1  Κορέα

Η Ελλάδα συμμετείχε με το Εργαστήριο Ναυτικής Μηχανολογίας-ΕΜΠ. Κάθε οργανισμός από τους τελικούς 37 συμμετέχοντες (το SouthWestern Research Institute/ΗΠΑ αποσύρθηκε), είχε τη δυνατότητα να ψηφίσει τους κατά την γνώμη του 5 καλύτερους άλλους οργανισμούς, σε κάθε μία από 6 κατηγορίες:
1. Scientific reputation and appeal
2. Relevance and Quality of Research
3. Research Policy and Strategy
4. Facilities and Infrastructure
5. Simulation know-how
6.  Experience with alternative fuels

Στη συνέχεια, με βάση τις ψήφους σε κάθε κατηγορία, έγινε συνολική αξιολόγηση και ταξινόμηση (group ranking) του κάθε συμμετέχοντα οργανισμού ανά ομάδα RANK 1-5 , RANK 6-9 κλπ, ώστε να αποφευχθεί στατιστικό λάθος.

Το Εργαστήριο Ναυτικής Μηχανολογίας –ΕΜΠ βρέθηκε στην ομάδα με RANK 6-9. Οι οργανισμοί με τις περισσότερες ψήφους, που απαρτίζουν δηλαδή την ομάδα RANK 1-5 είναι:
Aalto University-ICEL (FI)
Kyushu University (JP)
Large Engine Competence Centre (AT)
RWTH Aachen (DE)
Uni Rostock (DE)