Το πρόγραμμα είχε «παγώσει» για την Ελλάδα από το 2014


Το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει η Ελλάδα να υπογράφει ξανά συμβάσεις και χρηματοδοτήσεις για τα προγράμματα Erasmus+ άναψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας.

Η Κομισιόν είχε σταματήσει από το 2014 να χρηματοδοτεί το πρόγραμμα «Νεολαία» του Erasmus+ για την Ελλάδα, καθώς ήθελε να ερευνήσει αν η ελληνική υπηρεσία που εποπτεύει τα σχετικά κονδύλια ακολουθεί τα απαιτούμενα πρότυπα στη διαχείριση της χρηματοδότησης.

Το Erasmus+ έχει ξεκινήσει να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2014, θα διαρκέσει έως και το 2020 και ο προϋπολογισμός του συνολικά θα ανέλθει σε 14,7 δισ. ευρώ.

Για την Ελλάδα, για το έτος 2017, ο συνολικός προϋπολογισμός για τις επιχορηγήσεις σχεδίων και δράσεων για περισσότερους από 4.500 νέους και δεκάδες οργανώσεις νέων, αναμένεται να ξεπεράσει τα 4,5 εκατ. ευρώ.

Μέσω του Erasmus+, νέοι και νέες, μόνοι τους ή σε ομάδες ατόμων και οργανώσεις έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και να συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής νέων, να κάνουν εθελοντική εργασία στην Ευρώπη και να πάρουν μέρος σε ευρωπαϊκά σεμινάρια και διακρατικές συναντήσεις.

Στόχος των προγραμμάτων αυτών, είναι οι νέοι να γνωρίσουν την Ευρώπη και τους θεσμούς της, να συμμετέχουν στη δημοκρατική ζωή του τόπου τους και να συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας εργασίας για τους νέους.