Το Πολυτεχνείο Κρήτης, καινοτομεί και υπόσχεται να μας κάνει όλους… εν δυνάμει χειριστές των smartdrones


Η τεχνολογική εξέλιξη των μη επανδρωμένων πτητικών μέσων, στο επίπεδο της καθημερινής, μαζικής εφαρμογής από όλους τους πολίτες και για την κάλυψη μιας σειράς κρίσιμων αναγκών αλλά και νέων, καινοτόμων εφαρμογών για τη βελτίωση της ζωής και τη λειτουργικότητα των κοινωνιών, έχει φαρδιά-πλατιά ελληνική υπογραφή.

Όπως ακριβώς το διαβάζετε. Το Πολυτεχνείο Κρήτης, παρά την παντελή έλλειψη στήριξης από την Πολιτεία, καινοτομεί πραγματικά, διακρίνεται παγκοσμίως και τελικά υπόσχεται να μας κάνει όλους… εν δυνάμει χειριστές των smartdrones, με άμεση συνέπεια τη διάσωση ζωών αλλά και να τα καταστήσει ως το μελλοντικό απαραίτητο αξεσουάρ!

Ο λόγος για το Εργαστήριο Γεωδαισίας και Πληροφορικής των Γεωεπιστημών της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, με επικεφαλής τον Επίκουρο Καθηγητή Παναγιώτη Παρτσινέβελο, που είδε την ομάδα του «Senselab» να διακρίνεται στον πρόσφατο διεθνή διαγωνισμό στο Ντουμπάι «Drones for Good» ως μια εκ των 3 φιναλίστ από 1.000 ομάδες 160 χωρών του κόσμου.

Πρόκειται για το project «SaveME» που αφορά στην κατασκευή μιας σειράς drones, τα οποία θα μπορούν να φέρουν smart phones.

Τo phone-drone επιτρέπει τη σύνδεση ενός smart-phone (μέσω πρωτοποριακής εφαρμογής που αναπτύσσεται) με ένα μη επανδρωμένο ιπτάμενο όχημα, με αποτέλεσμα ο χρήστης να μπορεί να αποκτήσει τις δυνατότητες που παρέχουν οι δύο συσκευές, με πιθανές εφαρμογές στην υγεία, στην καθοδήγηση ανθρώπων με ειδικές ανάγκες, σε φυσικές καταστροφές και στη χαρτογράφηση.

Ως μια πρώτη άμεση εφαρμογή θεωρείται η μεταφορά ιατρικών δειγμάτων για εξετάσεις αλλά και φαρμάκων, σε δύσβατες περιοχές, με απόλυτη ακρίβεια και ασφάλεια, εξ ου και το χρυσό βραβείο «e-Health» στα πρόσφατα βραβεία «Healthcare Business Awards 2016» που τους απονεμήθηκε.

Ο άνθρωπος πίσω από τις διακρίσεις αλλά και πίσω από το… μέλλον που μας επιφυλάσσουν τα drones –ή μάλλον τα «έξυπνα drones»- Παναγιώτης Παρτσινέβελος, έδωσε αναλυτική συνέντευξη στο idrones.gr.

«Πάγια πρόταση του Εργαστηρίου είναι το «the Internet of Drones» για την ασφάλεια και προσωποποιημένη χρήση των drones, το λεγόμενο «dronesourcing», με δυνατότητες συνεργασίας πολλαπλών drones, όπως για τη σύνδεση drones με βιομετρικούς αισθητήρες επί ευαίσθητων ομάδων για παρακολούθηση και παροχή πρώτων βοηθειών και τον ακριβή εντοπισμό ναυαγών στη θάλασσα και η αποστολή των συντεταγμένων τους στις διασωστικές αρχές», εξηγεί ο Επίκουρος Καθηγητής, αναμένοντας αργά ή γρήγορα τις καινοτομίες που ανέπτυξε η ομάδα του «να συμπεριληφθούν στην πλειοψηφία τους στα συστήματα του μέλλοντος» aνέφερε αρχικά προσθέτοντας:

«Οραματιζόμαστε στο μέλλον τα «smartdrones» να διατίθενται όπως οι θήκες κινητών τηλεφώνων σε διάφορα σχέδια και οι εφαρμογές τους να καλύπτουν τις προσωπικές ανάγκες του κάθε χρήστη», εξηγεί, και παρατηρώντας αυτά που έχουν ήδη καταφέρει, δεν είναι δύσκολο να συμφωνήσουμε με αυτή την προοπτική…

Όμως, ούτε στη χώρα μας ούτε στο εξωτερικό είναι αρκετή από μόνη της μια καλή ιδέα και η πρακτική εφαρμογή της για να… αλλάξει ο κόσμος. Όπως παρατηρεί ο καθηγητής «το ανησυχητικό είναι ότι η έλλειψη ουσιαστικής γνώσης ή ακόμη και η σκοπιμότητα διατηρεί την αναξιοκρατική και αντι-ακαδημαϊκή πρακτική που κατασπαράζει την ουσία για να επιπλεύσει η εφαρμογή, το προϊόν, η δικτύωση και η διαφημιστική παραχάραξη της αλήθειας από τους εκάστοτε πλασιέ «καινοτομίας». Για παράδειγμα, απλές προτάσεις για υποσύνολα όσων έχουμε ήδη υλοποιήσει, αλλού χρηματοδοτούνται και υποστηρίζονται ως έρευνα ή καινοτομία», επισημαίνει, τονίζοντας όμως ότι ήδη έχει συνάψει συνεργασίες με τρία τουλάχιστον επιχειρηματικά κέντρα στην Ευρώπη, για την ανάπτυξη των εφαρμογών του».