Αν και τα χαμηλά επίπεδα των δαπανών τα οδηγεί σε πτώση...


Η λίστα κατάταξης των πανεπιστημίων QS (από την παγκόσμια δεξαμενή σκέψης της ανώτατης εκπαίδευσης QS Quacquarelli Symonds) βγήκε στη δημοσιότητα. Ως προς την πρώτη θέση, το σκηνικό επαναλήφθηκε: το MIT, ή αλλιώς το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), είναι το καλύτερο διεθνές πανεπιστήμιο για 5η συνεχόμενη χρονιά.

Στη λίστα βρίσκονται 6 ελληνικά πανεπιστήμια, αν και 5 από αυτά έπεσαν στην κατάταξη σε σχέση με πέρσι. Η πρωτιά ανάμεσα σε αυτά ανήκει στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αν και βρίσκεται πλέον στην 395ή θέση, 19 θέσεις πιο κάτω από την περσινή χρονιά.

Παρόλα αυτά, η Ελλάδα έχει και φέτος 3 εκπροσώπους στα κορυφαία 300 των ερευνητικών ιδρυμάτων – το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Πατρών.​ Σύμφωνα με την QS, η πτώση των ερευνητικών επιδόσεων των ελληνικών πανεπιστημίων οφείλεται στην αδυναμία τους να προσεγγίσουν νέους ερευνητές από το εξωτερικό.

Ο Μπεν Σόουτερ, επικεφαλής έρευνας της QS, είπε: «Τα ποσοστά επιτυχίας της Ελλάδας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι ελαφρώς κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και οι επιδόσεις της στο PISA (Program for International Student Assessment) υποδεικνύουν ότι τα ποσοστά επιτυχίας και πριν την τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι επίσης κάτω από το μέσο όρο. Συνεπώς, η διασφάλιση ότι ταλαντούχοι ερευνητές έχουν κίνητρα να συμμετάσχουν στο ελληνικό σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης είναι υψίστης σημασίας αν τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα θέλουν να παραμείνουν ανταγωνιστικά στον τομέα της έρευνας.”

Ο Σόουτερ πιστεύει ότι τα χαμηλά επίπεδα των δαπανών που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα για έρευνα και ανάπτυξη (1,24% του ΑΕΠ σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο 2,03%) στερούν από τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν τους απαραίτητους πόρους έτσι ώστε να προσελκύσουν διεθνείς ερευνητές και να διεξάγουν σημαντικές έρευνες.