Όλα είναι καταχωρημένα στο σύστημα από τις 15 Ιουλίου, αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί ταλαιπωρούνται χιλιάδες παιδιά και οικογένειες μέχρι τα τέλη Αυγούστου;


Γιατί θέλουμε ένα μήνα και βάλε για να δούμε τα αποτελέσματα των βάσεων εισαγωγής;

Απορείτε κι εσείς, γιατί στην Ελλάδα του 2016, με όλα να καταχωρούνται ηλεκτρονικά, ταλαιπωρούνται χιλιάδες οικογένειες;

Σίγουρα, παλιότερα, που έβγαιναν όλα στο χέρι, να δικαιολογούσε κανείς μια τόσο μεγάλη καθυστέρηση, αλλά σήμερα;

Ορίστε πώς έχει η κατάσταση, πολύ απλά:

Οι βαθμοί των γραπτών των πανελληνίων είναι στο σύστημα από τις 30/6.

Οι προτιμήσεις έχουν συμπληρωθεί ηλεκτρονικά μέχρι 15/7.

Ένα απλό πρόγραμμα θα μπορούσε να βγάλει αποτέλεσμα σε λίγα δευτερόλεπτα. Όσοι έχουν στοιχειώδη επαφή με τον προγραμματισμό, μπορούν να το διαβεβαιώσουν. Είναι από τις πιο απλές ασκήσεις που μπορεί να λύσει κανείς. Κι όμως, κάνει 40 μέρες.

Θα λάμβανε τέλος η πολυήμερη αγωνία χιλιάδων υποψηφίων και των οικογενειών τους, θα μπορούσε να γίνει καλύτερος προγραμματισμός και θα είχαν και οι ίδιοι το περιθώριο να ψάξουν με μεγαλύτερη ηρεμία και χρόνο το... τι θα κάνουν στο μέλλον, αν τα αποτελέσματα δεν τους ικανοποιούν.

Η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας έχει επισημάνει τρεις συνεχόμενες χρονιές το παράδοξο στη σύγχρονη εποχή της πληροφορίας. Μάλιστα, από το 2012 έχει προσφέρει και ενδεικτική υλοποίηση της διαδικασίας σε έτοιμο πιλοτικό λογισμικό για την τελική κατάταξη των υποψηφίων σε σχολές βάσει των προτιμήσεων και της βαθμολογίας τους, "πλην όμως χωρίς καμιά απολύτως ανταπόκριση", όπως αναφέρουν και συμπληρώνουν, επιβεβαιώνοντας τα ανωτέρω: "με μια πολύ απλή αλγοριθμική ανάλυση της διαδικασίας, είναι εύκολο να διαπιστωθεί ότι πρόκειται για πρόβλημα επεξεργασίας δεδομένων που μπορεί να ολοκληρωθεί σε οποιονδήποτε σημερινό προσωπικό Η/Υ μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, στη χειρότερη (στατιστικά) περίπτωση και με τον απλούστερο μη βελτιστοποιημένο αλγόριθμο υλοποίησης".