Με σωστή χρήση των διαθέσιμών πόρων, προκύπτει ενα καλό απότελεσμα.


Πρόσφατα παρακολούθησα ένα σεμινάριο «Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών». Στις διάφορες τεχνικές εκπαίδευσης που μας ανέφερε ο εισηγητής τονίστηκε η σημασία της εμπλουτισμένης εισήγησης, δηλαδή η χρήση του projector μαζί με video-μουσική κτλ. Σε εκείνο το σημείο έκανα μια παρέμβαση. Μέχρι πρότινος στο μεγαλύτερο δημόσιο ΙΕΚ της Αθήνας δεν είχαμε πρίζες στις αίθουσες. Οπότε κάθε «σύγχρονη» εκπαιδευτική τεχνική ήταν δύσκολο να εφαρμοστεί.


Τα Δημόσια ΙΕΚ συστεγάζονται σε χώρους γυμνασίων-λυκείων. Τι σημαίνει αυτό; Το καλοκαίρι να σκας από ζέστη, το χειμώνα να μην υπάρχει πολλές φορές η κατάλληλη θέρμανση, τα εργαστήρια με τα PC να σε πηγαίνουν χρόνια πίσω, ενώ κάθε αλλαγή που θα ήθελες να κάνεις σε μια τάξη, πρέπει να περάσει την έγκριση του σχολείου που σε φιλοξενεί, με αποτέλεσμα να χάνεται χρόνος για την τυχόν υλοποίησή του.


Τι μπορείς να κάνεις για όλα αυτά; Η μια λύση είναι να αποδεχτείς την κατάσταση και η άλλη είναι με τα μέσα που διαθέτεις να βγάλεις προς τα έξω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Βρέθηκα σε μια εκδήλωση ενός δημοσίου ΙΕΚ. Ο τίτλος της εκδήλωσης ήταν έξυπνος και πιασάρικος «Με γερές βάσεις στο παρόν και το βλέμμα στο μέλλον». Ήταν ένας απολογισμός των δράσεων του ΙΕΚ σε διάφορα προγράμματα που έχει λάβει (για το πρόγραμμα Erasmus θα ακολουθήσει ένα μεγάλο αφιέρωμα στο μέλλον) καθώς και ορισμένα δείγματα δουλειάς των καταρτιζομένων του κάθε τμήματος με τα μέσα που διαθέτει το ΙΕΚ. Την παράσταση έκλεψαν τα τμήματα ζαχαροπλαστικής και μαγειρικής του ΙΕΚ. Οι φωτογραφίες μιλάνε από μόνες τους, αν και για να είμαι ειλικρινής λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης  δεν κάθισα για μια γευστική δοκιμή!

iekpiraia1.jpg


Δύο πράγματα θέλω να επισημάνω: Είχα την τύχη να τους κάνω ένα-δύο μαθήματα οικονομίας σε αυτές τις ειδικότητες. Τους είχα ρωτήσει γιατί διάλεξαν αυτό τον κλάδο. Ελάχιστοι μου είπαν λόγω της τάσης που υπάρχει με τις εκπομπές μαγειρικής. Οι περισσότεροι μου απάντησαν ότι πραγματικά το όνειρο τους/το μεράκι τους είναι η μαγειρική/ζαχαροπλαστική. Και όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες κάτι καλό πάει να βγει από αυτές τις ειδικότητες.

iekpiraia2.jpg

Τους έβλεπες όλους με τις στολές τους, τα καπέλα τους και -το σημαντικότερο- με ένα χαμόγελο ικανοποίησης ότι κάτι χειροπιαστό έχουν καταφέρει. Το δεύτερο που διαπίστωσα είναι ότι ένας από τους καταρτιζόμενους του τμήματος πήγε να δοκιμάσει κάτι από τα εδέσματα. Τον πήρε χαμπάρι ο υπεύθυνος καθηγητής. Το κράξιμο (για να το πω ευγενικά) που του έριξε ακούστηκε μέχρι έξω. «Είσαι εσύ επαγγελματίας;», του είπε. Απόλυτα σωστό. ΙΕΚ= Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης. Ο σκοπός είναι να βγουν έξω επαγγελματίες και όχι με ξερές γνώσεις. Αρκετοί το καταφέρνουν.
 

iekpiraia3.jpg

 

*Την εξωστρέφεια την εφαρμόζουν και πολλά άλλα δημόσια ΙΕΚ. Εκπαιδευτικές εκδρομές σε επαγγελματικούς χώρους, συμμετοχή των καταρτιζομένων σε συνέδρια / ημερίδες, εκθέσεις καταρτιζομένων κτλ. Θα επανέλθω σε αυτά τα ζητήματα σε μελλοντικό άρθρο.

iekpiraia4.jpg