Ήταν ένα από τα δύο σχολεία που κέρδισαν στο διεθνή διαγωνισμό! Χρήματα μπορεί να μην έχουμε, αλλά διάθεση και δίψα για διάκριση περισσεύουν σε ένα κομμάτι της νέας γενιάς...


Μεγάλη η διάκριση για το Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο της Βαρβακείου Σχολής της Αθήνας. Αποτελεί ένα από τα δύο σχολεία, μαζί με το ολλανδικό Κολλέγιο Ντομίνικους, που κέρδισαν στο διεθνή σχολικό διαγωνισμό «A beamline for School» τον οποίο είχε διοργανώσει το CERN. Ο διαγωνισμός είχε ως σκοπό να θέσει στη διάθεση των μαθητών έναν επιταχυντή για την πραγματοποίηση ενός πειράματος, με τον ίδιο τρόπο που γίνονται τα κανονικά πειράματα από τους ερευνητές του οργανισμού.


Σε λιγότερες από 1.000 λέξεις, κάθε πρόταση έπρεπε να εξηγεί γιατί οι μαθητές ήθελαν να πάνε στο CERN, τι περίμεναν να αποκομίσουν από την εμπειρία τους και πώς σκόπευαν να χρησιμοποιήσουν τη δέσμη των σωματιδίων για το πείραμά τους. Επίσης, έπρεπε να δημιουργήσουν ένα σύντομο ψυχαγωγικό βίντεο με τα βασικά σημεία της πρότασής τους. Ομάδα επιστημόνων του CERN αξιολόγησε τις προτάσεις, ενώ επιστήμονες του CERN εξετάζουν τις επιστημονικές και τεχνικές λεπτομέρειες, σε συνεργασία με τις 2 νικήτριες ομάδες, ώστε να προετοιμαστεί σωστά η διενέργεια των αντίστοιχων πειραμάτων, που θα πραγματοποιηθούν τον προσεχή Σεπτέμβρη.


Οι έλληνες μαθητές πρότειναν τη μελέτη της διάσπαση των φορτισμένων πιονίων, μίας κατηγορίας μεσονίων, σωματιδίων που περιέχουν ένα κουάρκ και ένα αντικαουάρκ, με στόχο να ερευνήσουν την ασθενή πυρηνική δύναμη, μία από τις τέσσερις θεμελιώδεις δυνάμεις στη φύση.



Συνολικά 292 ήταν οι ομάδες μαθητών λυκείου που συμμετείχαν, μεταξύ των οποίων 19 από την Ελλάδα. Οι ομάδες αυτές πρότειναν ένα συγκεκριμένο πείραμα και οι δύο νικήτριες ομάδες που επιλέχθηκαν θα φιλοξενηθούν μετά το καλοκαίρι στο CERN, στο οποίο θα έχουν την ευκαιρία να εκτελέσουν το πείραμά τους στο βοηθητικό επιταχυντή SPS (Super Proton Synchrotron), μήκους 7 χιλιομέτρων.



Η ελληνική ομάδα του Βαρβακείου που διακρίθηκε είχε υπεύθυνο καθηγητή τον φυσικό Ανδρέα Βαλαδάκη, ήταν δωδεκαμελής και είχε την ονομασία «Σύντροφοι του Οδυσσέα».