Ένας ποδηλατικός αγώνας εμπνευσμένος από τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας! Λεπτομέρειες από τον Άγι Κολύβα...


To 48x17 Cycles και η Trimble Racing παρουσίασαν το Σάββατο 10 Μαΐου 2014 το The 1896 Classic Marathon Race Revival.

Για δεύτερη φορά η δημιουργική ομάδα του 48x17 (Βεϊκου 2, Αθήνα, Μετρό Ακρόπολη) διοργάνωσε έναν ποδηλατικό αγώνα, εμπνευσμένο από τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.


Περισσότερα για το φετινό 1896 Classic Marathon Race Revival από τον Άγι Κολύβα (48x17).

Φωτογραφίες: Staffan Lowstedt

Φαντάζομαι κουρασμένοι αλλά ικανοποιημένοι από τη φετινή Classic Marathon Race Revival… 

Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι! Μας αρέσει που υπάρχει ανταγωνισμός σε υψηλό επίπεδο για τις πρώτες θέσεις αλλά συγχρόνως θέλουμε να μένει ο αγώνας απολύτως «προσβάσιμος» για οποιονδήποτε θέλει να τρέξει απλώς και μόνο για την χαρά της συμμετοχής. Φέτος είχαμε αθλητές από την Ιταλία, Ρωσία, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Λάρισα, Ναυπακτο και άλλες πόλεις, ενώ το web streaming που προσφέραμε μέσω του sportal TV είχε 1200 προβολές μέσο όρο. Απόλυτα ευχαριστημένοι! 

Με τη συμμετοχή και ξένων αθλητών και για δεύτερη χρονιά που πραγματοποιείται, νομίζετε ότι πλέον καθιερώνεται ο αγώνας ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Είχατε βοήθεια από την πολιτεία; 

Θα θέλαμε να καθιερωθεί διεθνώς και το feedback που παίρνουμε από φίλους και συνεργάτες από το εξωτερικό είναι παραπάνω από θετικό. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, για συμμετοχή, δυστυχώς όμως η Ελλάδα δεν έχει φθηνά αεροπορικά, πράγμα που αποτρέπει πολλούς. Φέτος μας επισκέφθηκε ο Francesco Martucci, ένας από τους γνωστοτερους ποδηλατες της underground fixed gear σκηνής και ο Alexandr Privalnev από την Ρωσία, δημιουργός των Ingria frames που έχουν κάνει αίσθηση τελευταία.
Περάσαμε πολύ ωραία και ο συναγωνισμός με τα παιδιά από εδώ στην Αθήνα έδωσε πολύ στον αγώνα. Στα πρακτικά είχαμε τη βοήθεια της Τροχαίας (και κάποιων ανθρώπων του Δήμου Αθηναίων, όπως ο Γιώργος Αμυράς), όπως και την προηγούμενη φορά όμως το αποτέλεσμα κρίθηκε από πολύ ομαδικό ιδρώτα και κόπο. 

Δύσκολη διαδρομή Αθήνα - Μαραθώνας; Φαντάζομαι πως θα ήταν το 1896... Χωματόδρομοι... 

Είναι δύσκολο race σίγουρα. Αλλά ποιος ο λόγος να κάνεις κάτι εύκολο; Είναι απαιτητική διαδρομή από άποψη φυσικής κατάστασης. Αν σκεφτείς ότι φέτος είχαμε μέση ωριαία ταχύτητα 42+ σε breakless fixed gear ποδήλατα καταλαβαίνεις την corίλα της φάσης. Είναι πολύ εντυπωσιακό και σκληρό αλλά βλέποντας τα χαμόγελα και την ικανοποίηση στο πρόσωπο των συμμετοχόντων καταλαβαίνουμε ότι κάνουμε κάτι καλά. Εμάς μας ενδιαφέρει να διοργανώσουμε μια ρέπλικα ενός αγώνα που ήταν σούπερ-δύσκολος και έτσι πρέπει να είναι και η αναβίωσή του, όχι μια soft εκδοχή. Τότε τα ποδήλατα ζύγιζαν 15 κιλά, είχαν ξύλινα στεφάνια και φυσικά ήταν breakless fixed gear. Οι δρόμοι προς το Μαραθώνα ήταν κατσικόδρομοι και είχαν πολλες πτώσεις και τραυματισμούς. 

Ο original αγώνας του 1896 προς τον Μαραθώνα ήταν η μοναδική ποδηλατική κούρσα δρόμου των Ολυμπιακών Αγώνων εκείνης της χρονιάς (όλοι οι άλλοι ποδηλατικοί αγώνες έγιναν στο τότε νεόκτιστο ποδηλατοδρόμιο – σημερινό Στάδιο Καραϊσκάκη) και έγινε μερικές ημέρες μετά τη θριαμβευτική νίκη του Σπύρου Λούη στον μαραθώνιο τρεξίματος. Συμμετείχαν σχεδόν 15 ποδηλάτες. Τότε ακόμα ελάχιστοι Αθηναίοι είχαν δει ποδήλατο από κοντά, δεν υπήρχε καν δρόμος προς τον Μαραθώνα και καμία τεχνική υποστήριξη προς τους αθλητές. Πέντε  Έλληνες δήλωσαν συμμετοχή, ένας από αυτούς ο Αριστείδης Κωνσταντινίδης, καθώς και μερικοί έμπειροι ποδηλάτες από το εξωτερικό. Ο Κωνσταντινίδης ήταν ιδρυτής του πρώτου ποδηλατικού συλλόγου στην Ελλάδα. Κέρδισε τον αγώνα των 87 χλμ. μετά από τρομερή μάχη εναντίον των φαβορί με χρόνο 3:22:31.

Προγραμματίζετε κάτι άλλο για το επόμενο μισό του 2014 ή θα πάρετε μέρος σε κάποιους αγώνες σαν 48x17 team;

Στις 21 Ιουνίου διοργανώνουμε το 3ο Brovet στην Πελοπόνησσο. Τα Brovet είναι μη ανταγωνιστικές εξορμήσεις με κούρσα σε μερικές από τις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας. Επίσης θα ταξιδέψουμε σε μερικά από τα alleycat που διοργανώνονται εδώ Ελλάδα. Θα πάρουμε μέρος στο Hill Chasers και στο Heavy Pedal Goldsprints που γίνεται ως μέρος του Plissken Festival ενώ περιμένουμε νέα από φίλους σε Ιταλία για να πάρουμε μέρος σε κάποιο από τα Ιταλικά criteriums που έχουμε ακούσει ότι είναι πολύ καλά.