Bike + run για δέκατη τρίτη χρονιά. Διαβάστε τι έγινε...


Ο Άθλος Τζουμέρκων 2014 (bike+run), ο διασημότερος λαϊκός αγώνας περιπέτειας, έγινε για δέκατη τρίτη χρονιά στις 03-04/05/2014, με την αιγίδα του δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, στον ομώνυμο ορεινό όγκο, στο μαγευτικό περιβάλλον των Τζουμέρκων.

Ανακαινισμένες ήταν εφέτος όλες οι διαδρομές στο ποδήλατο και στο τρέξιμο, στις οποίες είχαν συμπεριληφθεί πολλά νέα μονοπάτια στο έντονο ανάγλυφο της περιοχής.

 

Οι μεγάλες διαδρομές δεν ήταν για νέους αθλητές και απαιτούσαν πολλή εμπειρία στο ορεινό περιβάλλον, αλλά για αυτούς είχαμε σχεδιάσει τις μικρές διαδρομές (fun race) στις οποίες μπορούσε κάποιος να πάρει μια δυνατή γεύση του αγώνα και του ορεινού όγκου της περιοχής.

 

Αφετηρία και τερματισμός του αγώνα ήταν το χωριό Άγναντα Άρτας.

Υπήρχε η δυνατότητα στον αγώνα να κάνει κάποιος μόνο  ορεινή ποδηλασία (BIKE), ή  ορεινό τρέξιμο (RUN)  ή  και τα δυο αγωνίσματα μαζί.

Επίσης μπορούσε να επιλέξει ποια από τις δυο  διαδρομές ορεινής ποδηλασίας (bike) ήθελε να κάνει, οι οποίες έγιναν ταυτόχρονα  το Σάββατο και ποια από τις δυο διαδρομές ορεινού τρεξίματος (run) ήθελε να κάνει, οι οποίες έγιναν ταυτόχρονα  την Κυριακή.

 

 

O Άθλος Τζουμέρκων 2014 όμως ήταν και τα δύο αγωνίσματα (bike+run), με την επιλογή  στις  μεγάλες διαδρομές, στον οποίο μεγάλος νικητής για άλλη μια χρονιά  ήταν ο Πέτρος Τυρολόγος, με συνολικό χρόνο 5h38΄52΄΄.

 

Ο Άθλος ξεκίνησε  στις 12:00 το μεσημέρι του Σαββάτου με τους αγώνες της ορεινής ποδηλασίας. Ο καιρός ήταν συννεφιασμένος και κρατούσε μετά τις τελευταίες 3 εβδομάδες συνεχών βροχοπτώσεων που μας είχαν προβληματίσει αρκετά.

Στην εκκίνηση βρέθηκαν τελικά 40 αναβάτες, οι οποίοι δοκίμασαν τις αντοχές τους και τον εξοπλισμό τους στις δύσκολες συνθήκες των νέων ανανεωμένων διαδρομών ορεινής ποδηλασίας του Άθλου Τζουμέρκων.

 

Η Α΄ διαδρομή ήταν μαραθώνιος αγώνας ορεινής ποδηλασίας 45 χιλιομέτρων και 1850μ.υψομετρικής διαφοράς. 

 

Ήταν για προετοιμασμένους αναβάτες και καλά  συντηρημένα ποδήλατα. Η διαδρομή  διάσχιζε ρυάκια, μονοπάτια και δασικούς  με έντονα νεροφαγώματα και πέτρες, στο απότομο ανάγλυφο των Τζουμέρκων.  

 

Περνούσε δίπλα  από ποτάμια και το καταπράσινο περιβάλλον χόρτασε τα μάτια των αθλητών, όσο μπορούσαν να βλέπουν τριγύρω γιατί οι παγίδες του εδάφους παραμόνευαν!! 

Πρώτος έκοψε το νήμα του τερματισμού ο Πέτρος Τυρολόγος με χρόνο 3h05΄21΄΄. Στη δεύτερη θέση ήταν ο Βαγγέλης Στέργιος με 3h07΄03΄΄ ενώ στην τρίτη θέση ήταν ο Βησσαρίωνας Πάλμος με χρόνο 3h14΄21΄΄.

 

Ο αγώνας fun race ήταν 17 χιλιόμετρα  με 870μ  συνολική υψομετρική διαφορά.

 

Νικητής αναδείχτηκε ο Αλέξανδρος  Μελιγγιώτης με χρόνο 1h44΄05΄΄. Δεύτερος τερμάτισε ο Σωτήρης Μάμαλης με χρόνο 1h59΄25΄΄ και τρίτος ο Νικήτας Τάτσης με χρόνο 2h05΄07΄΄. 

Το απόγευμα του Σαββάτου έγιναν οι απονομές στην ορεινή ποδηλασία (BIKE) σύμφωνα με τις κατηγορίες που θα είχαν σχηματιστεί ανά διαδρομή και βραβεύτηκαν  οι έξι καλύτεροι αθλητές, με ειδικά σχεδιασμένο έπαθλο από την Bizart galleries ο πρώτος νικητής  και μετάλλια οι υπόλοιποι. Επίσης δόθηκαν αναμνηστικά μετάλλια σε όλους τους συμμετέχοντες. 

Οι βραβεύσεις έγιναν από τον Πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Αγνάντων κο. Παπακίτσο Κωνσταντίνο και από την εκπρόσωπο του τμήματος πληροφόρησης Αγνάντων του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων κα. Χούμη Κωνσταντίνα.

 

Την Κυριακή το πρωί μέσα σε καταιγίδα στήθηκαν οι αγώνες του ορεινού τρεξίματος.

Αφού ελέχθησαν κάποια τμήματα των διαδρομών και διαπιστώθηκε ότι  ήταν αδιαπέραστα από τα νερά, τροποποιήθηκαν λίγο οι διαδρομές έτσι ώστε οι 100 φίλοι αθλητές που βρέθηκαν στην εκκίνηση στις 11:00 το πρωί να τρέξουν σε ένα βρεγμένο περιβάλλον αλλά με ασφάλεια. 

 

Λίγο πριν την εκκίνηση,  η ομάδα των παιδιών με κρουστά από την Άρτα, οι KrotalArta  έδωσαν έναν rock ρυθμό και «ζέσταναν» τους αθλητές. 

 

Η μεγάλη διαδρομή ήταν τελικά 25 χιλιόμετρα φθάνοντας μέχρι το υψόμετρο των 1340μ., όπου οι αθλητές είδαν το χιονάκι του Μαΐου στρωμένο στα πόδια τους!!!! και η συνολική υψομετρική διαφορά 1520μ. Η διαδρομή  κινούνταν διαρκώς μέσα στα δάση της περιοχής εκτός από ένα τμήμα 3 χιλιομέτρων που ήταν σε άσφαλτο αναγκαστικά για να αποφευχθούν κάποια πλημμυρισμένα ποτάμια που εκείνες τις ώρες δεν περνούσαν.

 

Σκληρή μάχη δόθηκε για την πρώτη θέση στην οποία επικράτησε τελικά ο Δημήτρης Ελευθερίου με  2h32΄20΄΄ με δεύτερο τον Ηρακλή Μωυσίδη με χρόνο 2h33΄08΄΄ και τρίτο τον Πέτρο Τυρολόγο με χρόνο 2h33΄33΄΄.

 

Ο  fun race αγώνας ήταν 11,5 χιλιόμετρα από 10 χιλ.,  που είχε αρχικά σχεδιαστεί λόγω του ότι αφαιρέθηκαν κάποια απότομα κατηφορικά κομμάτια που ήταν αρκετά γλιστερά και προστέθηκε δασικός δρόμος. Είχε  συνολική υψομετρική διαφορά 690μ. 

Νικητής αναδείχτηκε ο  νεαρός μόλις 15 ετών και πολλά υποσχόμενος Αλέξανδρος Τζουμάκας με χρόνο 1h20΄30΄΄. Δεύτερος τερμάτισε ο Χρήστος Χρήστου με χρόνο 1h21΄10΄΄ και τρίτος ο Πέτρος Τζουμάκας με χρόνο 1h22΄14΄΄.

 

Στις γυναίκες και στην μεγάλη διαδρομή πρώτη έφθασε στην γραμμή τερματισμού η πρωταθλήτρια Ελλάδας του ορειβατικού σκι Δήμητρα Μπίκα με χρόνο 2:58:46. Δεύτερη τερμάτισε η Μάρα Καλογήρου με χρόνο 3:21:38 και τρίτη η Μαρία Παρίσση με χρόνο 3:54:53.

 

Στην μικρή διαδρομή για τις γυναίκες τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: Πρώτη η Νικολέτα Γιατράκου με χρόνο 1:35:39, δεύτερη η Σοφία Παπαζώη με χρόνο 1:44:17 και τρίτη η Αρετή Αγγέλη με χρόνο 1:45:41.

 

Το μεσημέρι της Κυριακής έγιναν οι απονομές στο ορεινό τρέξιμο (RUN) σύμφωνα με τις κατηγορίες που είχαν σχηματιστεί ανά διαδρομή και βραβεύτηκαν  οι έξι καλύτεροι αθλητές, με ειδικά σχεδιασμένο έπαθλο από την Bizart galleries ο πρώτος νικητής και μετάλλια οι υπόλοιποι.  

Δόθηκαν αναμνηστικά μετάλλια σε όλους τους συμμετέχοντες.

 

Δώρα των εταιριών  LASPORTIVA και ODLO  μοιράστηκαν σε κλήρωση στην διάρκεια των απονομών, μεταξύ όσων συμμετείχαν στον αγώνα και παρευρίσκονταν στο χώρο. 

Επίσης δόθηκαν στους νικητές των κατηγοριών ημερολόγια από το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων.

 

Στις βραβεύσεις της Κυριακής παρευρέθηκαν:  ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων κος Χασιάκος Χρήστος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος της περιφερειακής ενότητας Ηπείρου κος Παπαγιάννης Ιωάννης, οι Αντιδήμαρχοι Κ.Τζουμέρκων κοι. Ευάγγελος Γιάπρος και Βασίλειος Ρίζος,ο Δημοτικός Σύμβουλος Κ.Τζουμέρκων κος Καπέλης Όμηρος,ο Γραμματέας Δ.Σ. Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων κος Μπαζούκας Αθανάσιος, ο Πρόεδρος Τ.Δ..Αγνάντων κος Παπακίτσος Κωνσταντίνος, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Αγναντιτών Αθήνας κος. Χριστοδούλου Χρήστος, η Πρόεδρος της Αδελφότητας Αγναντιτών Ιωαννίνων κα. Μπόμπολη Αλεξάνδρα, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγνάντων κος Γούλας Άγγελος, το μέλος του Τ.Δ. Αγνάντων κος Κώστας Γεώργιος.

 

Ευχαριστούμε τους υποστηρικτές του αγώνα μας  που ήταν : ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων, ο Φούρνος  του Θανάση Γεωργίου στα Ιωάννινα, ο Τσιάμαντας Κωνσταντίνος, τα  Νερά Κωστηλάτας,τα κοτόπουλα Άρτας, http://www.bizart.gr/ ,  http://www.wish-bars.gr/,  http://www.naturapharm.gr , το κατάστημα ώρα για ποδήλατο ,οι παραδοσιακές γεύσεις Τζουμέρκων το «Μονολίθι», η φρουτεμπορική Άρτας ο Κος. Δοσούλας, ο φούρνος του Χρήστου Αρβανίτη, οι ταβέρνες του χωριού: ο Μερακλής, το Στέκι, τα Τζουμέρκα, το Πανόραμα.

 

Επίσης να ευχαριστήσουμε την ομάδα των ανθρώπων από το χωριό, που στήριξαν τον αγώνα ως κριτές, το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, την εταιρεία LASPORTIVA και ODLO, την εταιρεία Αλπική Ζώνη, τους KrotalArta  και τον φωτογράφο μας  Μάντζιο Θύμιο.

Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Κώστα Μαυροπάνο για τις όμορφες φωτογραφικές στιγμές, καθώς και όλα τα παιδιά του χωριού που δραστηριοποιήθηκαν από νωρίς και βρίσκονταν στις θέσεις τους ως δείκτες μέχρι και την λήξη των αγώνων.

 

Ο  Άθλος Τζουμέρκων 2015 σχεδιάζεται να γίνει την Πρωτομαγιά του 2015 την 1η – 3 Μαΐου 2015.

 

Μείνετε συντονισμένοι....