24 φοιτήτριες και φοιτητές θα επισκεφθούν για μια εβδομάδα κορυφαία αυτά πανεπιστήμια.


Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Educational Trip 2019» διοργανώνεται για δέκατη συνεχή χρονιά από το Corallia του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά και τους συλλόγους Ελλήνων φοιτητών των πανεπιστημίων Stanford (Hell.A.S.), UC Berkeley (Hestia), MIT (HSAMIT), Georgia Tech (GTHS), UC San Diego (HSAUCSD) και Princeton (OPA). 

Το πρόγραμμα αυτό δίνει την ευκαιρία σε έως 24 φοιτήτριες και φοιτητές από δημόσια ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ελλάδας και της Κύπρου να επισκεφθούν για μια εβδομάδα τα κορυφαία αυτά πανεπιστήμια και να εφοδιαστούν με πρωτοποριακές ιδέες που θα μπορέσουν να εφαρμόσουν στο δικό τους ακαδημαϊκό περιβάλλον με την επιστροφή τους. 

Οι φοιτητές που θα επιλεγούν, θα παρακολουθήσουν μαθήματα, διαλέξεις και σεμινάρια, σύμφωνα με τα ακαδημαϊκά τους ενδιαφέροντα, θα πραγματοποιήσουν επισκέψεις σε τεχνολογικές εταιρείες αιχμής, όπως Google, Facebook, Apple, Twitter, Sony κ.ά., καθώς και ερευνητικά κέντρα στο Σαν Φρανσίσκο, στη Βοστώνη, στην Ατλάντα, στο Σαν Ντιέγκο και στο Νιού Τζέρσεϊ, καθώς και θα βιώσουν την καθημερινή ζωή ενός φοιτητή και μιας φοιτήτριας σε ένα τέτοιο πανεπιστήμιο. 

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν οι φοιτήτριες και φοιτητές ελληνικών και δημοσίων κυπριακών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, που φοιτούν σε: πολυτεχνικές σχολές, σχολές θετικών επιστημών, οικονομικές σχολές και θεωρητικών σχολών και συγκεκριμένα από το Ιστορικό, Αρχαιολογικό και Φιλοσοφική. Οι αιτούντες θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει το πρώτο έτος φοίτησης και να μην βρίσκονται στο έτος αποφοίτησής τους, να παρουσιάζουν μια αξιόλογη πορεία στις σπουδές τους και να έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του πανεπιστημίου στο οποίο φοιτούν και γενικότερη εθελοντική και κοινωνική δραστηριότητα. Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις 26 Ιανουαρίου 2019 και το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί 6-14 Απριλίου 2019. Το Πρόγραμμα υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη φορέων και οργανισμών, και συγκεκριμένα το Ίδρυμα Μποδοσάκη, τον Οργανισμό Έρευνας και Ανάπτυξης διαΝΕΟσις την Micrel Medical Devices, και επιφανών ιδιωτών όπως ο κ. Nick Arvanitidis, οι οποίοι καλύπτουν τη μεταφορά των συμμετεχόντων φοιτητών, από το Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος (Αθήνα) προς Σαν Φρανσίσκο, Βοστώνη, Ατλάντα, Σαν Ντιέγκο και Νιου Τζέρσεϊ. 

Στο πρόγραμμα έχουν συμμετάσχει μέχρι σήμερα πάνω από 140 φοιτήτες από την πλειονότητα των ελληνικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και τα τελευταία τρία χρόνια και της Κύπρου. Οι εμπειρίες που έλαβαν μέσω του Educational Trip και η μεταξύ τους συνεργασία έχει οδηγήσει σε σημαντικά αποτελέσματα στην ακαδημαϊκή ζωή φοιτητών και φοιτητριών συμβάλλοντας στην βελτίωση της ακαδημαϊκής πραγματικότητας στα πανεπιστήμιά μας. Ενδεικτικά αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί με τη συμβολή των αποφοίτων του προγράμματος, είναι: η δημιουργία του MindSpace Patras, ο προσανατολισμός των νέων μαθητών σε σχολές που σχετίζονται με τα ενδιαφέροντά τους, με τη δημιουργία της Unique Minds, μίας κοινωνικής επιχείρησης που βοηθά τους μαθητές στην επιλογή κατεύθυνσης σπουδών, δυναμικών φοιτητικών ομάδων ανά την Ελλάδα εστιασμένων σε διάφορους επιστημονικούς κλάδους, όπως φυσική (PATH), βιολογία (BAT), επιστήμη χημικού μηχανικού (CHEMECON), φέρνοντας τους φοιτητές σε επαφή με τις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο τους και τις προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης, η σύσταση της ομάδας Co.Mv.o.S., με τη συμμετοχή φοιτητών από ΕΜΠ, ΑΠΘ, Πανεπιστήμιο Πατρών, με στόχο τη δραστηριοποίηση, τη συνεργασία των φοιτητών και την ανάδειξη φοιτητικών πρωτοβουλιών ανά την Ελλάδα, η διοργάνωση ποικίλων θεματικών ομιλιών και δράσεων (π.χ., Patras Game Expo, Team Fair AUTH) και η μεταφορά εμπειριών και τεχνογνωσίας σε διάφορους άλλους οργανισμούς ανά την Ελλάδα (φοιτητικές ομάδες, startups κ.α.).  

Οι ενδιαφερόμενοι περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Educational Trip 2019, καθώς και για συμμετοχή στο Πρόγραμμα μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα. Τι είναι το edutrip Το πρόγραμμα «Educational Trip» δημιουργήθηκε το 2010 με στόχο τη γνωριμία των Ελλήνων φοιτητών με μια διαφορετική ακαδημαϊκή πραγματικότητα και τη μεταφορά γνώσης και εμπειρίας από επιτυχημένες πρακτικές του εξωτερικού στα ελληνικά πανεπιστήμια. Το πρόγραμμα διοργανώνεται από το Corallia και τους συλλόγους Eλλήνων φοιτητών των πανεπιστημίων Stanford (Hell.A.S), Berkeley (Hestia), MIT (HSA of MIΤ), Georgia Tech (Georgia Tech Hellenic Society) UC San Diego (HSAUCSD) και Princeton University (OPA) δίνοντας την ευκαιρία σε 24 φοιτητές και φοιτήτριες από ελληνικά πανεπιστήμια να ταξιδέψουν κάθε χρόνο σε διεθνώς αναγνωρισμένα ακαδημαϊκά ιδρύματα και να εφοδιαστούν με νέες ιδέες και γνώσεις, που θα μπορέσουν να εφαρμόσουν και να αξιοποιήσουν στο δικό τους ακαδημαϊκό περιβάλλον με την επιστροφή τους. 

Κατά τη διάρκεια του Προγράμματος, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες συμμετέχουν σε μαθήματα, διαλέξεις και σεμινάρια, σύμφωνα με τα ακαδημαϊκά τους ενδιαφέροντα, πραγματοποιούν επισκέψεις σε τεχνολογικές εταιρείες αιχμής και ερευνητικά κέντρα στη Σίλικον Βάλεϊ, στο Σαν Φρανσίσκο, στη Βοστώνη, στην Ατλάντα, στο San Diego και στο New Jersey, με κύριο στόχο την ανάδειξη της διασύνδεσης των πανεπιστημίων με τα οικοσυστήματα καινοτομίας, που στηρίζουν την πρωτοπορία τους, αποκομίζοντας σημαντικές γνώσεις και καινοτόμες πρακτικές προς αξιοποίηση στις σπουδές και τη μετέπειτα καριέρα τους. Όλα αυτά τα χρόνια, έχουν λάβει μέρος στο Πρόγραμμα συμμετέχοντες διαθέτοντας «αποσκευές» γεμάτες με νέες ιδέες, αλλά πάνω απ’ όλα, διάθεση και θέληση να μεταλαμπαδεύσουν τη μοναδική αυτή εμπειρία τους και στις επόμενες γενιές των συναδέλφων τους.