Ένα φιλόδοξο project υπόσχεται να διατηρήσει τη μουσική για τις μελλοντικές γενιές.


Ένα φιλόδοξο project υπόσχεται να διατηρήσει τη μουσική για τις μελλοντικές γενιές.

Υπό κατασκευή είναι ένα project που θέλει να αποθηκεύσει σημαντικές ηχογραφήσεις, από κλασικές επιτυχίες των Beatles έως αυθεντικές αυθεντικές μελωδίες. Και όλα αυτά, σε μια ειδική κατασκευή, στον Βόρειο Πόλο.

Μια εταιρεία που ονομάζεται Elire’s Global Music Vault έχει αναλάβει να υλοποιήσει αυτή την ιδέα και να φιλοξενήσει ηχογραφήσεις μουσικής για τις μελλοντικές γενιές, ενδεχομένως και μετά από κάποια παγκόσμια καταστροφή.

Η εταιρεία έχει ανοίξει συνομιλίες με πολυάριθμες εταιρείες για την κατασκευή του θησαυροφυλακίου, συμπεριλαμβανομένης της νορβηγικής εταιρείας που είναι υπεύθυνη για το Artic World Archive. «Θέλουμε να διατηρήσουμε τη μουσική που μας έχει διαμορφώσει ως ανθρώπους και διαμόρφωσε τα έθνη μας», λέει ο Luke Jenkinson, Διευθύνων Σύμβουλος της Global Music Vault, ο οποίος είναι managing partner στην Elire.

Το εγχείρημα, βέβαια, δεν είναι καθόλου εύκολο. Η Elire θα μπορούσε να αντιμετωπίσει προβλήματα για τις ηχογραφήσεις, καθώς απαιτούνται συνήθως μακρόχρονες διαπραγματεύσεις για τα δικαιώματα. Οι διοργανωτές του Vault ελπίζουν, όμως, ότι οι κάτοχοι δικαιωμάτων θα δουν την αξία στην αποθήκευση των κύριων ηχογραφήσεών τους «με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

«Πρόκειται για τη διαφύλαξη του μέλλοντος της μουσικής με αυτά τα αρχεία του παρελθόντος», λέει ο Σουηδός συνθέτης Alfons Karabuda, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος του Διεθνούς Μουσικού Συμβουλίου. «Δεν είναι απλά ότι βάζεις κάτι σε κάποιο συρτάρι για να το κρατήσεις για χιλιάδες χρόνια». Η Elire λέει ότι είναι επίσης ανοιχτή στη διεξαγωγή δημόσιων ψηφοφοριών για το τι πρέπει να διατηρηθεί στο θησαυροφυλάκιο.

«Δεν θέλουμε να προβάλλουμε μόνο ένα συγκεκριμένο είδος και μια συγκεκριμένη εποχή», λέει ο Jenkinson. «Θέλουμε τα έθνη και οι περιοχές του κόσμου να επιμεληθούν αυτό που θα αποθηκευτεί».

Η Elire λέει ότι στοχεύει να κερδίσει χρήματα χρεώνοντας άτομα και εταιρείες για την κατάθεση ηχογραφήσεων στο θησαυροφυλάκιο.

Βέβαια, στόχος είναι κάποια στιγμή αυτή η μουσική να είναι προσβάσιμη και στον κόσμο. «Θέλουμε αυτή η μουσική να είναι προσβάσιμη και να επιστρέφει στις κοινότητες που την κατέχουν», επιβεβαιώνει ο Jenkinson. Το να κάνεις, όμως, τη μουσική προσβάσιμη και να ικανοποιείς τους κατόχους δικαιωμάτων είναι κάτι που δεν φαίνεται εύκολο.

Όσο για το αρχείο, αυτό είναι πιθανό να είναι θαμμένο σε θόλο κάτω από τον μόνιμο παγετό του Βορείου Πόλου, για να αντέχει σε πυρηνικές και ηλεκτρομαγνητικές εκρήξεις. Ακόμα και με διακοπή ρεύματος, αυτά τα θησαυροφυλάκια έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν ώστε να διατηρούν το περιεχόμενό τους.

Πηγή