Συγκινητικές, αστείες και περιπετειώδεις ταινίες για όλη την οικογένεια με πρωταγωνιστές πατέρες. Από τον Μουφάσα στον «Βασιλιά των Λιονταριών» μέχρι τον Will Smith, τον Robin Williams και τον Steve Martin.



Υπάρχει η Γιορτή της Μητέρας, υπάρχει και η Γιορτή του Πατέρα που εορτάζεται σε όλο τον κόσμο και κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου. Δεν ζητάνε ακριβά δώρα οι γονείς, ο πατέρας και η μητέρα ή αυτοί που νοιώθουμε σαν γονείς, τους αρκεί να βρισκόμαστε κοντά τους και να τους θυμόμαστε, αυτό είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορούμε να τους κάνουμε.

Για την Γιορτή του Πατέρα που φέτος εορτάζεται – πάντα Κυριακή - στις 16 Ιουνίου, προτείνουμε να δείτε 7 ταινίες με πρωταγωνιστές πατέρες, μέσα από συγκινητικές, αστείες, ακόμα και περιπετειώδεις ιστορίες. 

Το Κυνήγι της Ευτυχίας (2006)
Μία συγκινητική ταινία με τον Will Smith στο ρόλο ενός πατέρα, πωλητή ιατρικών ειδών, που βλέπει τη δουλειά του να καταρρέει και μένει άστεγος στο Σαν Φρανσίσκο του ’80. Προσπαθεί με κάθε τρόπο να μεγαλώσει τον πεντάχρονο γιο του. Πρέπει να σταθεί ξανά στα πόδια του, για τον ίδιο και για τον γιο του, σε ένα μη φιλικό περιβάλλον για έναν άστεγο Αφροαμερικανό. Στην ταινία παίζει ο πραγματικός γιος του Will Smith, Jaden Smith, στον πρώτο του κινηματογραφικό ρόλο.

Ο Βασιλιάς των Λιονταριών (1994)
Αριστουργηματική ταινία κινουμένων σχεδίων και μιούζικαλ της Disney που «έσπασε» πολλές καρδιές και ρεκόρ εισπράξεων. Είναι η ιστορία του μικρού λιονταριού Σίμπα που ζει στη γη της Τανζανίας και προορίζεται για διάδοχος του πατέρα του, βασιλιά της ζούγκλας, Μουφάσα. Μόνο που ο αδελφός του πατέρα του, Σκαρ, θέλει αυτός το θρόνο του βασιλιά. Μοναδικός ο δεσμός ανάμεσα σε πατέρα και γιο και οι θυσίες που κάνει ο πατέρας, σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας και ενηλικίωσης του μικρού Σίμπα. Μία ταινία με πολλά μηνύματα για μικρούς και μεγάλους. 

Κυρία Νταπφάιρ (1993)
Απολαυστική κωμωδία-δράμα με έναν ανεπανάληπτο και αξέχαστο Robin Williams. Ο Daniel Hillard (Robin Williams) είναι ένας διαζευγμένος ηθοποιός φωνής στο Σαν Φρανσίσκο που βλέπει όλο και λιγότερο τα τρία του παιδιά. Θα σκεφτεί κάτι, μεταμφιέζεται σε μεσήλικη γυναίκα, παρουσιάζεται σαν κυρία Νταπφάιρ, και βρίσκει δουλειά σαν οικονόμος στο σπίτι της πρώην γυναίκας του. Έτσι, θα έχει την ευκαιρία να βλέπει τα παιδιά του κάθε μέρα. Μόνο που δεν μπορεί να τους αποκαλύψει την πραγματική του ταυτότητα. 

Ψάχνοντας τον Νέμο (2003)
Η ταινία που εκτόξευσε ακόμα περισσότερο τις μετοχές της Pixar (έχοντας προηγηθεί μεγάλες επιτυχίες όπως το “Toy Story”, “A Bug’s Life” και “Monsters, Inc.”), με το push πάντα της Disney, παραμένει ακόμα και σήμερα, 21 χρόνια από την ημέρα που την πρωτοείδαμε, μία υπέροχη περιπέτεια κινουμένων σχεδίων που έχει πολλά να πει.

Είναι η ιστορία του μικρού κλοουνόψαρου Νέμο, που ζει ευτυχισμένο με την οικογένειά του σε ένα κοραλλιογενή ύφαλο στην Αυστραλία. Μέχρι τη στιγμή που δύο δύτες αιχμαλωτίζουν τον Νέμο και το μικρό άβγαλτο ψαράκι καταλήγει στο ενυδρείο ενός οδοντιάτρου στο Σίδνεϊ. Ο πατέρας του, ο Μάρλιν, με τη βοήθεια της Ντόρι, ενός ψαριού μπλε τανγκ, θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι διάσωσης για να φέρουν πίσω τον Νέμο. Έχουν να περάσουν «χίλια κύματα» και πολλούς κινδύνους στην ανοιχτή θάλασσα. Αξέχαστες και οι φωνές στην ελληνική μεταγλώττιση της ταινίας, Θοδωρής Αθερίδης (Μάρλιν), Σωκράτης Ντούνης (Νέμο), Δήμητρα Παπαδοπούλου (Ντόρι). 

Η Αρπαγή (2008)
Διαφορετική πρόταση, αλλά δείχνει πού μπορεί να φτάσει ένας πατέρας για το παιδί του. Ήταν και η κομβική στιγμή στην καριέρα του Liam Neeson που τον αναγέννησε σε έναν νέο action star της εποχής μας (δεν έχουν μείνει και πολλοί, άντε και οι Keanu Reeves και Dwayne Johnson). Ένας πρώην πράκτορας της CIA (Liam Neeson) προσπαθεί να εντοπίσει και να σώσει την – αποξενωμένη τα τελευταία χρόνια – 17χρονη κόρη του και τη φίλης της. Μία συμμορία Αλβανών κακοποιών φέρεται ότι τις απήγαγαν, ενώ τα δύο νεαρά κορίτσια βρίσκονταν σε ταξίδι διακοπών στη Γαλλία.

Ο Μπαμπάς της Νύφης (1991)
Φτάνει εκείνη η στιγμή που η κόρη σου μεγαλώνει, ανοίγει τα φτερά της και ετοιμάζεται να ανοίξει το δικό της σπιτικό. Ο επιχειρηματίας George Banks (Steve Martin) προετοιμάζεται για το γάμο της 22χρονης κόρης του, μόνο που δεν περίμενε ότι αυτή η στιγμή θα ήταν τόσο δύσκολη. Πιστεύει ότι η κόρη του βιάζεται να παντρευτεί. Άλλωστε, ούτε τρεις μήνες δεν γνωρίζει τον μελλοντικό της σύζυγο. Άλλη μία ρομαντική κωμωδία από τις πολλές που μας πρόσφερε απλόχερα και καλόκαρδα ο μεγάλος Steve Martin κατά τις δεκαετίες του ’80 και ’90 (“Parenthood”, “Roxanne”, “Housesitter” κ.α.).  

Aftersun (2022)
Μία γυναίκα από τη Σκωτία αναπολεί τις στιγμές από τις ολιγοήμερες διακοπές που πέρασε, όταν ήταν 11 χρονών, με τον διαζευγμένο της πατέρα, σε ένα τουριστικό θέρετρο της Τουρκίας. Τις είχε καταγράψει σε μία φτηνή φορητή κάμερα. Ακόμα και αυτές οι σύντομες στιγμές με τον πατέρα της τη δεκαετία του ΄90, παραμένουν πολύτιμες σήμερα, βαθιά μέσα στην ψυχή της, όσα χρόνια και αν πέρασαν, όσο και αν ο πατέρας ήταν απόμακρος, μελαγχολικός αλλά πάντα τρυφερός μαζί της. Τον ξαναείδε μετά τις διακοπές;