Κυκλοφόρησε το trailer για τη νέα ταινία “Alien: Romulus”, με πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες στην Ελλάδα στις 29 Αυγούστου.


Το franchise επιστημονικής φαντασίας και τρόμου “Alien” κατέχει ειδική θέση στην καρδιά των κινηματογραφόφιλων και έχει πολλούς φίλους και στην Ελλάδα. Η πρώτη ταινία “Alien” κυκλοφόρησε το μακρινό 1979 σε σκηνοθεσία Ridley Scott, με πρωταγωνίστρια την φοβερή Sigourney Weaver στο ρόλο της Ellen Ripley, σαν ατρόμητο μέλος του πληρώματος του διαστημόπλοιου Nostromo που βρίσκεται αντιμέτωπο με μία άγνωστη και θανατηφόρα εξωγήινη μορφή ζωής. Επτά χρόνια αργότερα, το 1986, κυκλοφόρησε το επίσης εντυπωσιακό “Aliens”, η δεύτερη ταινία του franchise, ξανά με πρωταγωνίστρια την Sigourney Weaver να επιστρέφει στον τόπο του «εγκλήματος».

Στις 29 Αυγούστου κυκλοφορεί στη χώρα μας η νέα ταινία “Alien: Romulus”, η 9η ταινία του franchise “Alien” (αν προσθέσουμε και τις δύο ταινίες “Alien vs. Predator”). Στην σκηνοθεσία αυτή τη φορά βρίσκουμε τον Fede Alvarez (“Evil Dead”, “Don’t Breathe”) και πρωταγωνιστούν οι Cailee Spaeny, David Jonsson, Archie Renaux, Isabela Merced και Spike Fearn, με την πλοκή να τοποθετείται ανάμεσα στις δύο πρώτες ταινίες.

Με αφορμή τη νέα ταινία του αγαπημένου franchise, ας θυμηθούμε άλλες έξι κλασικές ταινίες επιστημονικής φαντασίας, τρόμου και εξωγήινης απειλής.  



The Thing (1982)
Ασυναγώνιστη sci-fi ταινία τρόμου των αρχών της δεκαετίας του ’80, εφάμιλλη καλλιτεχνικά με το “Alien”, μόνο που εμπορικά δεν τα πήγε τόσο καλά όσο η ταινία του Ridley Scott. Δεν έχει τόση σημασία αυτό σήμερα. Σκηνοθέτης της «Απειλής» ο John Carpenter και πρωταγωνιστής ο Kurt Russell, πιλότος ελικοπτέρου και μέλος μίας ομάδας σε έναν ερευνητικό σταθμό στην Ανταρκτική. Ένα παράξενο εξωγήινο ον που μπορεί να παίρνει τις μορφές άλλων ανθρώπων και ζώων, αρχίζει να σκορπά τον τρόμο ανάμεσα στο μέλη της ομάδας. Όχι μόνο αυτό, ο σταθμός χάνει την επαφή με τον έξω κόσμο. 

Κυνηγός (1987)
Το αντίπαλο δέος τις δεκαετίες του ’80 και ’90 με το “Alien”, το «Predator” είναι ένα καθηλωτικό και αξεπέραστο θρίλερ επιστημονικής φαντασίας με πρωταγωνιστή τον Arnold Schwarzenegger και η στιγμή που εδραιώθηκε σαν ο απόλυτος κινηματογραφικός action hero (ορμώμενος από τον “Conan” και το “Terminator”). Μία ομάδα βετεράνων Αμερικανών μισθοφόρων και παραστρατιωτικών, με επικεφαλής τον Arnie, έχουν ως αποστολή να απελευθερώσουν έναν ξένο υπουργό που κρατείται από μία ομάδα κομμουνιστών επαναστατών στη ζούγκλα της Κεντρικής Αμερικής (η χώρα παραμένει αδιευκρίνιστη). Μόνο που ο εχθρός δεν είναι οι κομμουνιστές, αλλά ένα εξωγήινο πλάσμα που μπορεί να παραμένει αόρατο και αρχίζει να σκορπάει τον τρόμο. Το 2004 κυκλοφόρησε η ταινία “Alien vs. Predator” που τα πήγε εξαιρετικά στο box office, αλλά δεν είχε τις αρετές των προκατόχων της. 

Η Άβυσσος (1989)
Φιλόδοξη ταινία του James Cameron – λίγα χρόνια πριν «πέσει» πάλι στο νερό με τον «Τιτανικό», έχοντας γυρίσει και το “Aliens” το 1986 - που βλέπεται ακόμα και σήμερα με μεγάλο ενδιαφέρον. Από αυτές τις ταινίες που δεν γερνάνε και με τον καιρό γίνονται καλύτερες (σαν το κρασί). «Η Άβυσσος» έχει για πρωταγωνιστή τον «ψαρωτικό» Ed Harris που καθοδηγεί μία ομάδα δυτών στα βαθιά των Νήσων Κέιμαν στην Καραϊβική για να δει τι απέγινε ένα αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο που το «κατάπιε η γη». Με τους Σοβιετικούς να πλησιάζουν για να βρουν πρώτοι το υποβρύχιο, κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τι κρύβεται στα βάθη της αβύσσου. 



Leviathan (1989)
Το “Leviathan” του George P. Cosmatos (“Cobra”, “Rambo II”) κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά με την «Άβυσσο» του James Cameron (όπως και το “DeepStar Six”, μην ξεχνάμε και αυτό). Μάλλον η τάση της εποχής ήθελε ο τρόμος να κρύβεται στα βάθη των ωκεανών. Λιγότερο επιτυχημένο εμπορικά από την «Άβυσσο» (όχι ότι και αυτή έσκισε), αλλά εξίσου συναρπαστικό. Πρωταγωνιστής ο Peter Weller (ο RoboCop!) σαν μέλος μίας επίλεκτης ομάδας γεωλόγων και μεταλλορύχων που ανακαλύπτουν στον βυθό ένα ναυάγιο, το σοβιετικό πλοίο Leviathan. Όσο «σκαλίζουν» το ναυάγιο και τα αίτια της καταστροφής, έρχονται αντιμέτωποι με τον μεταλλαγμένο τρόμο.

Event Horizon (1997)
Από τις πρώτες ταινίες του Βρετανού κινηματογραφιστή Paul W. S. Anderson που αργότερα μας πρόσφερε πολλούς τίτλους του franchise “Resident Evil”, όπως και το “Alien vs. Predator”.  Το “Event Horizon” (“Το Σκάφος του Τρόμου», ο ελληνικός τίτλος), με φοβερό δίδυμο πρωταγωνιστών, Laurence Fishburne και Sam Neill, απέτυχε στο box office όταν πρωτοκυκλοφόρησε αλλά τα επόμενα χρόνια απέκτησε cult status και φανατικούς φίλους. Το 2047, μία ομάδα διάσωσης στέλνεται σε ένα διαστημόπλοιο που είχε χαθεί για επτά χρόνια και επανεμφανίζεται ξαφνικά. Τι απέγινε το πλήρωμα του Event Horizon;

Η Κάθοδος (2005)
Η σχετικά πιο πρόσφατη από τις ταινίες που παρουσιάζουμε εδώ, «Η Κάθοδος» («The Descent»), είναι μία τρομακτική βουτιά στο άγνωστο. Η Sarah (Shauna Macdonald), ένα χρόνο μετά από μία προσωπική τραγωδία, αποφασίζει μαζί με άλλες πέντε να κάνουν μία εξόρμηση στη φύση της Βόρειας Καρολίνας και να εξερευνήσουν ένα σπήλαιο. Μόνο που το σπήλαιο κρύβει πολλά θανάσιμα μυστικά και ανθρωποειδή πλάσματα που καιροφυλακτούν.