Meryl Streep και Cher, Jennifer Aniston και Julia Roberts, μεγάλες πρωταγωνίστριες και υπέροχες ταινίες για να δείτε μαζί με τη μητέρα σας.


Η Γιορτής της Μητέρας ή Ημέρα της Μητέρας, μία γιορτή που καθιερώθηκε τον 20ο αιώνα στις ΗΠΑ, εορτάζεται στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου τη δεύτερη Κυριακή κάθε Μάη. Κάπως έτσι, τιμούμε τις μητέρες όλου του κόσμου και τη μητρότητα, μία διαρκής υπενθύμιση του ρόλου τους στην κοινωνία.

Για την ιδιαίτερη σημερινή ημέρα, επιλέγουμε και σας προτείνουμε 6 ταινίες με πρωταγωνίστριες δυναμικές μητέρες μάχονται για τα παιδιά τους ή προσπαθούν να έρθουν σε καλύτερη επικοινωνία με αυτά. Η επικοινωνία με τις μητέρες μας δεν είναι πάντα μία εύκολη υπόθεση, αλλά στο τέλος της ημέρας πάντα χρειαζόμαστε τη «ζακέτα» της.

 

Mamma Mia! (2008)

Τεράστια εμπορική επιτυχία στην Ελλάδα και στο θεατρικό σανίδι, όχι μόνο στον κινηματογράφο. Αυτό έλειπε, η ταινία «Mamma Mia!», μεταφορά του ομώνυμου μιούζικαλ της Catherine Johnson, γεμάτο με τραγούδια των ABBA, γυρίστηκε στην Σκόπελο και συνεχίζει να προσελκύει χιλιάδες τουρίστες στο μαγευτικό νησί των Σποράδων. Η 20χρονη Sophie (Amanda Seyfried) ετοιμάζεται να παντρευτεί στη Σκόπελο, μόνο που μέσα από το ημερολόγιο της μητέρας της (Meryl Streep) ανακαλύπτει ότι έχει τρεις πιθανούς μπαμπάδες (Pierce Brosnan, Colin Firth, Stellan Skarsgard). Τους καλεί στο γάμο, χωρίς να γνωρίζει κάτι η μητέρα της. Ποιος τελικά είναι ο βιολογικός της πατέρας;

 


Έριν Μπρόκοβιτς (2000)

Είναι η αληθινή ιστορία της Αμερικανίδας άνεργης και διαζευγμένης  μητέρας τριών παιδιών Έριν Μπρόκοβιτς (Julia Robers). Τη δεκαετία του ’90 σαν απλή υπάλληλος σε δικηγορικό γραφείο τα βάζει μόνη της εναντίον μίας μεγάλης εταιρείας ενέργειας που μολύνει την ύδρευση μίας μικρής πόλης στην Καλιφόρνια. Δικαίως η δυναμική ερμηνεία της Julia Robers στην ταινία του Steven Soderbergh απέσπασε το βραβείο Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου.



Mermaids (1990)

Οικογενειακή κωμωδία των αρχών των 90s που φέρνει όμορφες αναμνήσεις όποτε τη βλέπουμε, χωρίς να λείπουν οι δραματικοί τόνοι σε κάποιες σκηνές. Η αντισυμβατική Rachel Flax (φοβερή η Cher στο ρόλο), είναι μία μητέρα δύο κοριτσιών (Winona Ryder, Christina Ricci) που θέλει να κάνει μία νέα αρχή – όποτε χωρίζει - και μετακομίζει με τις κόρες της σε μία μικρή πόλη της Μασαχουσέτης. Βρισκόμαστε στο 1963, την εποχή του rock & roll και της bubblegum pop. Οι εντάσεις ανάμεσα στη μεγαλύτερη κόρη (Winona Ryder) και τη μάνα είναι καθημερινές, αλλά μάνα είναι μόνο μία. Η Rachel Flax δεν θα αργήσει να κάνει σχέση με τον ιδιοκτήτη (Bob Hoskins) του τοπικού μαγαζιού με παπούτσια και τα πράγματα κυλάνε καλά. Μόνο που η δολοφονία του προέδρου John F. Kennedy στις 22 Νοεμβρίου του 1963 θα ρίξει ένα «μαύρο πέπλο» πάνω από όλη την Αμερική.


Μικρές Κυρίες (2019)

Οι «Μικρές Κυρίες» («Little Women”) της Greta Gerwig - πριν από την καταιγιστική «Barbie” – υπήρξε μεγάλη εμπορική επιτυχία το 2019. Είναι άλλη μία κινηματογραφική μεταφορά του κλασικού μυθιστορήματος της Louisa May Alcott που κυκλοφόρησε το 1868, με ένα πραγματικά εντυπωσιακό cast πρωταγωνιστριών (Saoirse Ronan, Emma Watson, Florence Pugh, Eliza Scanlen, Laura Dern, Meryl Streep). Είναι η ιστορία ενηλικίωσης των τεσσάρων αδερφών March στην Αμερική του 19ου αιώνα, με κάθε μία  να έχει ξεχωριστά όνειρα και σχέδια. Θέλουν να ζήσουν τη ζωή με τους δικούς τους όρους. Καθοριστικός ο ρόλος της μητέρας τους, Marmee (Laura Dern), στη διαμόρφωση του ανεξάρτητου χαρακτήρα των τεσσάρων νεαρών γυναικών.  


Το Δωμάτιο (2015)

Η Brie Larson κέρδισε πανάξια το βραβείο Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για την δραματική ταινία «Room” (“Το Δωμάτιο») του Lenny Abrahamson. Η ασφυκτική αυτή ταινία ακολουθεί την 24χρονη γυναίκα Joy Newsome (Larson) που με το 5χρονο παιδί της ζουν φυλακισμένοι τα τελευταία επτά χρόνια σε μία μικρή καλύβα. Ένας μεγαλύτερος άντρας τους κρατάει σε αιχμαλωσία. Το αγόρι δεν γνωρίζει τον έξω κόσμο, την πραγματική ζωή. Γεννήθηκε στην αιχμαλωσία, είναι το παιδί του άντρα που άρπαξε τη νεαρή γυναίκα και την βιάζει συστηματικά. Μητέρα και παιδί θα καταφέρουν να αποδράσουν και να δουν το φως της μέρας;

Mothers Day (2016)

Πιο ταιριαστό τίτλο δεν θα μπορούσε να έχει για την ιδιαίτερη αυτή μέρα η rom-com ταινία Garry Marshall Pretty Woman», «Runaway Bride»), λίγους μήνες πριν ο Αμερικανός σκηνοθέτης φύγει από τη ζωή στα 81 του χρόνια. Η αγαπημένη του πρωταγωνίστρια, η Julia Roberts, λάμπει ξανά σε μία ρομαντική κωμωδία του, μαζί με την Jennifer Aniston, Kate Hudson, Jason Sudeikis και Timothy Olyphant. Οι ζωές τριών γυναικών (Roberts, Aniston, Hudson) και ενός άνδρα (Sudeikis), όλοι τους με παιδιά, καριέρες και προβλήματα για να λύσουν, έρχονται κοντά με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Η γιορτή της μητέρας έφτασε. Πού θα τους βρει;