Από το «Piranha» στο «Death Race 2000»


Με περισσότερες από 400 ταινίες στο ενεργητικό του, ο Roger Corman αποτέλεσε έναν από τους επιδραστικότερους και σημαντικότερους παραγωγούς του Χόλιγουντ, σημαδεύοντας ανεξίτηλα και επηρεάζοντας βαθύτατα το αμερικάνικο σινεμά για πάνω από μισό αιώνα. Ξεκινώντας τη δεκαετία του '50 με μεταφορές ιστοριών του Edgar Allan Poe που θεωρούνται κορυφαίες μέχρι και σήμερα, ο Corman δεν άργησε να γίνει ο βασιλιάς του πρώιμου αμερικανικού ανεξάρτητου σινεμά, παράγωντας αναρίθμητα B-Movies κάθε είδους γεμάτα σεξ, ναρκωτικά, έγκλημα και βία: Ταινίες τρόμου, εφηβικά, γουέστερν, επιστημονική φαντασία, ο Corman τα έκανε όλα, δίνοντας έτσι πάτημα σε μερικά από τα μεγαλύτερα ταλέντα του Χόλιγουντ να κάνουν την αρχή τους στη βιομηχανία. Συγκεκριμένα, ο Corman επέτρεψε στον Francis Ford Coppola να γυρίσει το δικό του «Dementia 13», στον Martin Scorsese να γυρίσει το «Boxcar Bertha» του 1972, ενώ ενέπνευσε βαθιά γενιές και γενιές κινηματογραφιστών, από τον George Lucas και τον Quentin Tarantino, μέχρι τον James Cameron και τον Zack Snyder

Την ίδια στιγμή, το όνομα του Corman είχε συνδεθεί και με τον high-art κινηματογράφο: Από τη μία, το ευρωπαϊκό κοινο διαβαζε την υπερβολικη βια, τα ναρκωτικα και το σεξ που πλημμύριζαν τις ταινιες του ως αντισυμβατικό σημαδι απελευθερωσης απο το αμερικάνικο συστημα (ο Corman μετρούσε πολυάριθμες συμμετοχες σε κουλτουριαρικα ευρωπαικα φεστιβαλ) και απο την αλλη, ο ίδιος είχε αναλαβει τη διανομή του κορυφαιου ευρωπαϊκού σινεμα στις ΗΠΑ -κανοντας διαθεσιμες τις φιλμογραφιες του χερτζογκ, του φελινι και του γκονταρντ σε γενιες ολόκληρες Αμερικάνων σινεφιλ.

Το να προσπαθήσουμε να περιλήψουμε την εβδομηντακονταετή καριέρα του Corman (καθώς και το μέγεθος της επιρροής του, άμεσα ή έμμεσα, στο παγκόσμιο σινεμά) θα ήταν μάταιο, συνεπώς θα ρίξουμε απλώς μία γρήγορη ματιά σε μερικές μόνο από τις πιο εμβληματικές στιγμές της φιλμογραφίας του.

Death Race 2000 (1975)

Με πρωταγωνιστή τον David Carradine και έναν, άγνωστο τότε, Sylvester Stallone στο ρόλο του κακού, το Death Race 2000 είναι ένα από τα διασημότερα brands της καριέρας του Corman, έχοντας επηρεάσει αρκετά το είδος της... «τηλεοπτικής» δυστοπίας. Στο βαθύ μέλλον του έτους 2000, ένας βίαιος αγώνας ταχύτητας μεταδίδεται τηλεοπτικά, και οι συμμετέχοντες παλεύουν μέχρι θανάτου για τη νίκη. Η ταινία ενέπνευσε πολυάριθμα άλλα προϊόντα της ποπ κουλτούρας (μεταξύ των οποίων το Carmageddon του 1997), ενώ το remake του 2008 με τον Jason Statham σημείωσε αρκετά μεγάλη επιτυχία.

Piranha (1978)

Αν και ξεδιάντροπη αντιγραφή του «Jaws», το «Piranha» του 1978 κατέληξε να έχει τη δικιά του ιστορία, γεννόντας ένα franchise που συνέχισε ακάθεκτο μέχρι και τον 21ο αιώνα. Αγαπημένο του Spielberg και αδιαμφισβήτητο cult classic, το «Piranha» ακολουθήθηκε από το «Piranha II» του 1982, το οποίο και αποτέλεσε την πρώτη σκηνοθετική δουλειά του James Cameron!

The Little Shop of Horrors (1960)

Το κυριότερο χαρακτηριστικό της καριέρας του Corman ήταν η υψηλή ταχύτητα και το χαμηλό κόστος των παραγωγών του: έχοντας αναπτύξει ένα εξαιρετικά επαγγελματικό και αποτελεσματικό workflow, ο μάστορας των B-Movies κατέφερνε να δημιουργεί μισή ντουζίνα ταινίες τον χρόνο, με ελάχιστο budget -και το «The Little Shop of Horrors» δεν αποτελεί εξαίρεση, με τον Corman να το γυρνάει μέσα σε μόλις δύο ημέρες (!) μόνο και μόνο για να σπάσει ένα σχετικό ρεκόρ. Φέροντας τη χαρακτηριστική dark humor πινελιά του, το «Little Shop of Horrors» αποτελεί ίσως την πιο γνωστή παραγωγή του Corman, κυρίως χάρη στο πασίγνωστο remake του 1985 -και μεταξύ άλλων σύστησε στο κοινό έναν, άγνωστο τότε, Jack Nicholson.

The Fantastic Four (1994)

Για τους σύγχρονους λάτρεις της ποπ κουλτούρας, ίσως το πιο περίφημο έργο του Corman είναι ένα που δεν κυκλοφόρησε ποτέ: Η πρώτη κινηματογραφική περιπέτεια των Fantastic Four γυρίστηκε το 1992 και διαφημίστηκε εντόνως για χρόνια, με τους συντελεστές να δουλεύουν σκληρά για την δημιουργία και την προώθηση του φιλμ. Ξαφνικά, λίγους μήνες πριν την πρεμιέρα, η κυκλοφορία της ταινίας ακυρώθηκε και όλες οι κόπιες του φιλμ κατασχέθηκαν. Σύμφωνα με φήμες, ο Corman δε σκόπευε ποτέ να κυκλοφορήσει την ταινία, δημιουργώντας την μόνο και μόνο ωστε το στούντιο να διατηρήσει τα πνευματικά δικαιώματα των χαρακτήρων. Κατά πάσα πιθανότητα ωστόσο, η ακύρωση της πρεμιέρας έγινε μετά από εντολή της Marvel, η οποία δεν ήθελε να επιτρέψει την κυκλοφορία ενός low-budget film με τους flagship χαρακτήρες της. Η ταινία παρέμενε χαμένη για χρόνια, μέχρι που κυκλοφόρησε εν τέλει στο διαδίκτυο τον 21ο αιώνα.