Από το «Sherlock», στο «Fleabag” και το “All of Us Strangers», o Ιρλανδός ηθοποιός πρωταγωνιστεί στο τηλεοπτικό remake του “Ripley” για το Netflix.


Ο Tom Ripley (Andrew Scott), ένας απατεώνας που ζει στη Νέα Υόρκη στις αρχές της δεκαετίας του 1960, προσλαμβάνεται από έναν πλούσιο άνδρα για να ταξιδέψει στην Ιταλία και να προσπαθήσει να πείσει τον περιπλανώμενο γιο του να επιστρέψει στο σπίτι. Όταν ο Τομ αποδέχεται τη δουλειά, κάνει το πρώτο βήμα για μια περίπλοκη ζωή με δόλο, απάτη και φόνο.

ToRipley” είναι η πρώτη τηλεοπτική μεταφορά του διάσημου best-seller βιβλίο του 1955 της Αμερικανίδας συγγραφέως Patricia Highsmith και τα 8 επεισόδια της πρώτης σεζόν θα αρχίσουν να προβάλλονται στο Netflix στις 4 Απριλίου. Μην ξεχνάμε την εκπληκτική ταινία «Ο Ταλαντούχος Κύριο Ρίπλεϊ» του 1999, σε σκηνοθεσία Anthony Minghella, με πρωταγωνιστές τους Matt Damon (σαν Tom Ripley), Jude Law, Gwyneth Paltrow, Cate Blanchett και Philip Seymour Hoffman.



Στη σειρά του Netflix θα δούμε τον 47χρονο Ιρλανδό ηθοποιό Andrew Scott στο ρόλο του Tom Ripley αλλά και στο «τιμόνι» της παραγωγής. Ένας πραγματικά σπουδαίος ηθοποιός που μπορεί να ανταποκριθεί σε πολλούς και διαφορετικούς ρόλους. Ας δούμε κάποιους από αυτούς παρακάτω.




All of Us Strangers (2023)
Η ταινία καμπή για τον Ιρλανδό ηθοποιό που του έφερε πολλές υποψηφιότητες για βραβεία για το ρόλο του Άνταμ, ενός μοναχικού 45χρονου σεναριογράφου χωρίς έμπνευση που ζει σε έναν ουρανοξύστη σε ένα άχρονο Λονδίνο. Μέχρι τη στιγμή που χτυπάει την πόρτα του ο Χάρι και έτσι έχουμε την αρχή μίας σχέσης και ενός φαντασιακού
queer μελοδράματος που παρόμοιό του δεν έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Για κάποιους βαρύ και ασήκωτο, άλλοι συνδέθηκαν με την ταινία και έκλαψαν, όπως και να έχει θα μιλάμε για την καριέρα του Andrew Scott πριν και μετά την ταινία «Άγνωστοι Μεταξύ Μας».

Sherlock (2010-2012)
Μπορεί κάποιοι να διαφωνήσουν αλλά ο
Andrew Scott σαν πανούργος και διαβολικά ευφυής James Moriarty είναι ίσως ο καλύτερος κακός σε κάθε τηλεοπτική σειρά και ταινία με πρωταγωνιστή τον Sherlock Holmes. Στην μοντέρνα εκδοχή του BBC One με τον Benedict Cumberbatch στο ρόλο του Sherlock Holmes και τον Martin Freeman σαν Dr. John Watson, ο Moriarty τους βάζει αξεπέραστα εμπόδια και τους φέρνει ένα βήμα πριν τον θανάσιμο κίνδυνο. Άκρως τρομακτικός σαν ένας κοινωνιοπαθής που δεν σταματήσει σε τίποτα μπροστά στο στόχο του. Τη μία στιγμή τον βρίσκεις γαλήνιο, την άλλη απρόβλεπτο να ξεσπάει με θυμό και οργή, πάντα έχοντας ένα σχέδιο και trick στο μυαλό του.



Fleabag (2016-2019)
Στην πολυβραβευμένη βρετανική σειρά «
Fleabag» έλαμψε το άστρο της Phoebe Waller-Bridge σαν Fleabag, μία γυναίκα που προσπαθεί να ζήσει στο σύγχρονο Λονδίνο εν μέσω μίας προσωπικής τραγωδίας. Αμφιλεγόμενο, δραματικό, σατιρικό και κυρίως γενναίο, το «Fleabag» είναι μία από τις καλύτερες τηλεοπτικές σειρές της περασμένης δεκαετίας (και βάλε). Ο Andrew Scott παίζει μόνο στη δεύτερη σεζόν αλλά δε χρειάζεται πολύ για να ξεχωρίσει. Παίζει έναν – αρκετά βλάσφημο και αλκοολικό – ιερά (The Priest, χωρίς όνομα) τον οποίο ερωτεύεται η Fleabag. Λες και δεν ήταν αρκετά περίπλοκη η ζωή της μέχρι τώρα… 

1917 (2019)
Οι κύριοι ρόλοι σε αυτό το ιστορικό πολεμικό δράμα μπορεί να ανήκουν στους George MacKay και Dean-Charles Chapman, μόνο που ο
Andrew Scott έβαλε «το κερασάκι στην τούρτα» με την «στοιχειωτική» ερμηνεία του, άσχετα αν αυτή είχε διάρκεια μόλις λίγων λεπτών. Στη μεγάλη εμπορική επιτυχία του Sam Mendes (“Spectre”, “American Beauty”), ζωντανεύει μπροστά από τα μάτια μας και στην κινηματογραφική οθόνη η φρίκη του αιματηρού Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στο Δυτικό Μέτωπο. Δύο νεαροί στρατιώτες στέλνονται – σε «αποστολή αυτοκτονίας» - να περάσουν μέσα από τις γραμμές του εχθρού για να παραδώσουν ένα γράμμα που θα σώζει τις ζωές εκατοντάδων άλλων συμπολεμιστών τους αλλά και τον αδερφό ενός από τους δύο.


The Town (2012)
Στο ενδιάμεσο της επιτυχίας του με το «
Sherlock», ο Andrew Scott πρωταγωνιστούσε σε αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα μίνι σειρά τριών επεισοδίων. Η δραματική σειρά «The Town” μας μεταφέρει στην εξοχή της Σκωτίας, με τον 30χρονο Mark (Andrew Scott) να επιστρέφει μετά από χρόνια στο Λονδίνο στο πατρικό του σπίτι στο Ρέντον. Οι γονείς του φέρεται να αυτοκτόνησαν και στο σπίτι βρίσκεται μόνο η 15χρονη αδερφή του - που ο Mark ίσα ίσα αναγνωρίζει από την μακροχρόνια απουσία του - και η γιαγιά του. Γρήγορα θα έρθει αντιμέτωπος με το παρελθόν του, τον πρώτο του έρωτα, πρόσωπα που δεν θέλει να δει, ενώ το μυστήριο για την αυτοκτονία των γονιών του παραμένει.

 



Pride (2014)
Ήδη από το 2013 ο
Andrew Scott έχει κάνει coming out ανοιχτά σαν gay, μόνο που ο ίδιος δε θεωρεί αυτόν τον όρο («ανοιχτά gay») τόσο σωστό. Δεν έχει άδικο. Το «Pride», βασισμένο σε αληθινή ιστορία, είναι ένα feel-good ιστορικό δράμα, με πολλές κωμικές «πινελιές», που απεικονίζει τις ενέργειες μίας ομάδας gay ακτιβιστών να συγκεντρώσουν ένα χρηματικό ποσό για να υποστηρίξουν έτσι την απεργία των ανθρακωρύχων στην Αγγλία του 1984. Ποια θα είναι η αντίδραση των ανθρακωρύχων, σε μία περίοδο που μέσα σε όλα θα εμφανιζόταν και το «φάντασμα του AIDS»; Ο Andrew Scott σε ένα σημαντικό ρόλο, ανάμεσα σε ένα υπέροχο ensemble πρωταγωνιστών.