Ο αξέχαστος ερμηνευτής άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στην ποπ κουλτούρα


Ο Carl Weathers αποτέλεσε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ποπ σύμβολα της δεκαετίας του '80, με δύο εμβληματικούς ρόλους σε τεράστια μπλοκμπάστερ της εποχής: Από τη μία, ενσάρκωσε τον πιστό φίλο και αντίπαλο του Rocky σε 4 από τις 6 ταινίες της ομώνυμης σειράς, και από την άλλη πλαισίωσε τον υπερτούμπανο Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ στον αξεπέραστο «Κυνηγό» του John McTiernan. Ο χαρισματικός και καλογυμνασμένος ερμηνευτής ήταν ένας από τους λίγους ηθοποιούς της εποχής που μπορούσε να σταθεί στο ύψος των δύο γιγάντων, τόσο από άποψη σωματικής διάπλασης, όσο και από άποψη προσωπικότητας -και οι εντυπωσιακές εμφανίσεις του ενθουσίασαν το κοινό, χαράζοντας ανεξίτηλα τις μνήμες των απανταχού κινηματογραφόφιλων.

Ο Weathers ξεκίνησε την καριέρα του συμμετέχοντας σε μία σειρά από κλασικές blacksploitation ταινίες της δεκαετίας του '70, πριν εκτοξευτεί στο προσκήνιο με τους μεγάλους ρόλους του τη δεκαετία του '80: Με το ρόλο του Apollo Creed στο «Rocky» του 1976, ο Weathers ενσάρκωσε τον επιβλητικό αντίπαλο του Sylvester Stallone, έναν πρωταθλητή πυγμαχίας που αρχικά φαντάζει αήττητος. Από υπερφίαλος και ασεβής φανφαρόνος, ο Creed εξελίσσεται σιγά-σιγά σε πιστό φίλο και συνάδελφο του Rocky, αναπτύσσοντας βαθύ σεβασμό για τον αντίπαλό του -και ακολουθώντας μία σειρά από συναρπαστικές ρεβάνς στα «Rocky 2» και «Rocky 3», οι δύο πυγμάχοι συνάπτουν τελικά μία στενή φιλία, η οποία έμελλε να εξελιχθεί σε συναισθηματικό πυλώνα του franchise.

Ο χαρακτήρας του Weathers πέθανε τελικά στα χέρια του τρισάθλιου Ivan Drago (Dolph Lundgren) κατά τη διάρκεια του Rocky 4 -αλλά o ρόλος του Creed στο θρύλο του Rocky ήταν τόσο αξιομνημόνευτος, που η κληρονομιά του παραμένει ολοζώντανη μέχρι και σήμερα. To 2015, το franchise του Rocky μετονομάστηκε σε «Creed», με τον ταλαντούχο Michael B. Jordan να ενσαρκώνει τον γιό του -και η σειρά συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, με τον πρωταγωνιστή να μπλέκεται σε (τι άλλο;) μία σειρά από ατελείωτες, over-the-top μποξερικές περιπέτειες.

Πριν το τέλος της δεκαετίας του '80, ο Weathers έμελλε να πλαισιώσει ακόμη έναν εμβληματικό σφίχτη της εποχής: τον αξεπέραστο Άρνολντ Σβατζενέγκερ, στο κορυφαίο φιλμ δράσης «O Κυνηγός» του John McTiernan. Μέρος της σκληροτράχηλης ομάδας στρατιωτικών που έρχoνται αντιμέτωποι με το επώνυμο τέρας, ο Dillon του Weathers αποτελεί ένα από τα θύματα του μακελειού -αλλά όχι πριν μας χαρίσει μία από τις πιο αντρίκιες, camp σκηνές του μουσκουλάτου 80's κινηματογράφου, με ένα εμβληματικό high-five που έμελλε να μείνει στη ιστορία:

Τη δεκαετία του '90, ο Weathers συνέχισε να συμμετέχει σε διάφορες τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές μικρότερου βεληνεκούς, με τους πιο παρατηρητικούς σινεφίλ να τον εντοπίζουν στα «Happy Gilmore» και «Little Nicky» του Adam Sandler. Στο τέλος της καριέρας του, ο Weathers κατάφερε να σημειώσει ακόμη έναν αξιομνημόνευτό ρόλο, συμμετέχοντας στην δημοφιλή τηλεοπτική σειρά «The Mandalorian» του Disney+, όπου ενσάρκωσε τον πιστό φίλο και μέντορα του πρωταγωνιστή μας. Μούσκουλα, σεβασμός, αισιοδοξία, αβίαστο coolness, αρρενωπή φιλία και ακλόνητη αφοσίωση, αυτά ήταν τα χαρακτηριστικά που έκαναν τους ήρωες του Weathers τόσο πολυαγαπημένους, με την κληρονομιά του να αποτελεί δυσαναπλήρωτο κομμάτι της pop κουλτούρας -και το βράδυ της Πέμπτης, όταν ο Weathers έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών, σύσσωμο το Χόλιγουντ θρήνησε το χαμό του. Ευτυχώς, η σφραγίδα του στον δημοφιλή κινηματογράφο (καθώς και στις καρδιές των θεατών) θα παραμείνει ανεξίτηλη για πολλές δεκαετίες ακόμη -με τους αξέχαστους χαρακτήρες του να διασκεδάζουν, να συναρπάζουν και να συγκινούν αναρίθμητες γενιές.