Η σπουδαία αμερικανίδα ηθοποιός πρωταγωνιστεί στον τέταρτο κύκλο της αστυνομικής δραματικής σειράς «True Detective: Night Country».


Το πρώτο επεισόδιο του πολυαναμενόμενου τέταρτου κύκλου του αμερικανικού crime δράματος «True Detective» άρχισε να προβάλλεται τις τελευταίες ώρες. Στο νέο κύκλο της δημοφιλούς σειράς του HBO, πρωταγωνιστεί η Jodie Foster και ξυπνά έντονες μνήμες από το ρόλο της στην ταινία «Η Σιωπή των Αμνών». Με φόντο τη χιονισμένη Αλάσκα, οκτώ άνδρες ενός ερευνητικού σταθμού εξαφανίζονται από προσώπου γης και οι ντετέκτιβ Liz Danvers (Jodie Foster) και Evangeline Navarro (Kali Reis) προσπαθούν να διαλευκάνουν το μυστήριο.

Με αφορμή το πρώτο επεισόδιο του «True Detective: Night Country», θυμόμαστε έξι αγαπημένους ρόλους της σπουδαίας αμερικανίδας ηθοποιού.



Η Σιωπή των Αμνών (1991)

Η «Σιωπή των Αμνών» έφερε στην Jodie Foster το δεύτερο βραβείο Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου και στον παγκόσμιο κινηματογράφο τον απόλυτο κακό: τον Anthony Hopkins στο ρόλο του ψυχιάτρου-δολοφόνου Dr. Hannibal Lecter. Η Jodie Foster παίζει ανατριχιαστικά την εκπαιδευόμενη πράκτορα του FBI, Clarice Starling, που ζητά τη βοήθεια του έγκλειστου στη φυλακή, Hannibal Lecter, για την ανακάλυψη ενός κατά συρροή δολοφόνου που γδέρνει και παγιδεύει νεαρές γυναίκες.

Η Κατηγορούμενη (1988)


Πριν τη «Σιωπή των Αμνών», η Jodie Foster είχε κερδίσει το πρώτο της Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για την «Κατηγορούμενη». Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα δικαστικό δράμα και την συγκλονιστική Jodie Foster στο ρόλο μίας νεαρής σερβιτόρας που πέφτει θύμα ομαδικού βιασμού. Και κάπου εδώ ξεκινάει ένας δεύτερος «Γολγοθάς» για την ίδια, «περιπλανώμενη» σε ένα σαθρό νομικό σύστημα: Να αποδείξει και να παλέψει – μαζί με τη δικηγόρο της (Kelly McGillis) – για δικαιοσύνη.



Ο Ταξιτζής (1976)


Ήταν – δεν ήταν 14 χρονών όταν η Jodie Foster έπαιξε στην κλασική ταινία του Martin Scorsese, «Ο Ταξιτζής». Από τότε έδειξε το μεγάλο της ταλέντο, λαμβάνοντας την πρώτη της υποψηφιότητα για το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου. Στο πλάι του Robert DeNiro, ενός μοναχικού απόστρατου του πολέμου του Βιετνάμ που εργάζεται στη Νέα Υόρκη ως ταξιτζής και βλέπει όλα τα στραβά και άδικα ενός κόσμου που αλλάζει με γοργούς ρυθμούς, η Jodie Foster παίζει την ανήλικη Alice που έχει πέσει τα δίχτυα της πορνείας και εκμετάλλευσης. Ένας από τους σκοπούς του είναι να την προστατεύσει.

 

Δωμάτιο Πανικού (2002)


Αξεπέραστο θρίλερ του David Fincher (“Fight Club”, “Zodiac”) που σημείωσε τεράστια εμπορική επιτυχία και μας έβαλε για τα καλά μέσα σε κλειστοφοβικό περιβάλλον. Η Jodie Foster παίζει την προσφάτως διαζευγμένη Meg Altman που μετακομίζει με την 11χρονη κόρη της σε ένα upscale διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη, με τον προηγούμενο ιδιοκτήτη του – ένας εκατομμυριούχος επιχειρηματίας – είχε κατασκευάσει και ένα δωμάτιο πανικού για τη δική του ασφάλεια. Τρεις εισβολείς δεν αργούν να μπουν στο διαμέρισμα, με την Jodie Foster να κάνει τα πάντα για να προστατεύσει την κόρη της.

 
 
Επαφή (1997)

Μία ταινία του Robert Zemeckis βασισμένη σε βιβλίο του διάσημου αστρονόμου και αστροφυσικού Carl Sagan, εξ αρχής έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μία από τις ώριμες δουλειές του αμερικανού σκηνοθέτη, που μας δώσει τεράστιες εμπορικές επιτυχίες («Επιστροφή στο Μέλλον», «Forrest Gump», «Ο Ναυαγός»). Στη δραματική ταινία επιστημονικής φαντασίας «Επαφή», η Jodie Foster παίζει μία αστρονόμο του προγράμματος SETI (Αναζήτηση για Εξωγήινη Νοημοσύνη) που αρχίζει να λαμβάνει εξωγήινα μηνύματα και ραδιοκύματα και επιλέγεται να κάνει την πρώτη επαφή.



Σχέδιο Πτήσης (2005)


Σε κάποιους, το «Σχέδιο Πτήσης” («Flightplan») δεν άρεσε. Μάλλον δεν τους άκουσε και ο υπόλοιπος πλανήτης και το ψυχολογικό θρίλερ του Robert Schwentke με πρωταγωνίστρια και νέα action ηρωίδα των 00s, Jodie Foster, «έσκισε» στο παγκόσμιο box office. Αρκεί μόνο η πορεία ενός φιλμ στο box office να το κάνει καλό ή κακό; Όχι. Μόνο που το «Σχέδιο Πτήσης» έχει όλα εκείνα τα στοιχεία ενός συναρπαστικού θρίλερ μυστηρίου. Η μηχανικός αεροσκαφών Kyle Pratt (Jodie Foster) ταξιδεύει με ένα τελευταίας τεχνολογίας αεροπλάνο στις ΗΠΑ από το Βερολίνο, συνοδεύοντας το φέρετρο με τον νεκρό της άνδρα. Μαζί και η 7χρονη κόρη της που κάποια στιγμή χάνεται στο αεροπλάνο. Δεν είναι στη λίστα επιβατών και κανένας δεν παραδέχεται ότι την έχει δει.