Για τους λάτρεις της μουσικής και της κωμωδίας!


Το σινεμά έχει στενή σχέση με τη μουσική, και τα κατάστιχα του κινηματογράφου είναι γεμάτα με ταινίες αφιερωμένες στην 5η τέχνη! Είτε μιλάμε για βιογραφίες σπουδαίων μαέστρων, εντυπωσιακά μιούζικαλ, μουσικά ντοκιμαντέρ, συναρπαστικά concert films, ή μουσικόφιλες δραμεντί με απίθανο soundtrack, απ' όλα έχει ο κινηματογραφικός μπαξές -εμείς όμως σήμερα θα εστιάσουμε σε ένα άλλο, πιο θεότρελο είδος: Αυτό της μουσικής παρωδίας!

Βλέπετε, όσο καλοφτιαγμένα, εμβληματικά και αξεπέραστα κι αν είναι μερικά από τα κορυφαία μουσικά φιλμ, υπάρχει και η άλλη πλευρά: Αυτή των κουραστικών tropes και των επαναλαμβανόμενων κλισέ. Μερικές φορές, οι μουσικές βιογραφίες ακολουθούν ακριβώς το ίδιο καλούπι -και μερικές φορές, τα μουσικά ντοκιμαντέρ θυμίζουν περισσότερο προωθητικές ενέργειες παρά πραγματικό σινεμά.

Εδώ είναι που έρχονται οι τετραπέρατοι κινηματογραφιστές του χθες και του σήμερα για να δημιουργήσουν τις λεγόμενες «μουσικές παρωδίες»: ξεκαρδιστικά φιλμ που παρωδούν και ειρωνεύονται μερικά από τα πιο συνηθισμένα κλισέ του είδους! Και εμείς, σας παρουσιάζουμε τις αγαπημένες μας.

All You Need Is Cash (1978)

Σε μία εποχή όπου το είδος του μουσικού ντοκιμαντέρ βρισκόταν στο ζενίθ του (με ταινίες όπως τα «The Song Remains the Same» και «The Last Waltz»), η δημιουργική ομάδα των Lorne Michaels (SNL) και Eric Idle (Monty Python) μας προσέφερε ίσως το πρώτο «mockumentary» όλων των εποχών: Η τηλεταινία «All You Need Is Cash» του 1978 ακολουθεί τη μουσική πορεία μίας ανύπαρκτης Βρετανικής ροκ μπάντας, η οποία περνάει διάφορα δημιουργικά στάδια και αλλάζει κάμποσα καλλιτεχνικά στιλ. Ξεκάθαρη παρωδία των «Σκαθαριών», οι λεγόμενοι «Rutles» τραγουδάνε πάνω από 20 παρωδίες τραγουδιών των Beatles, γελοιοποιώντας έτσι μερικά από τα μεγαλύτερα hits της εποχής.

This Is Spinal Tap (1984)

Ο «προπάππους» όλων των μουσικών παρωδιών, το «This Is Spinal Tap» του αθεόφοβου Rob Reiner έσκασε στις οθόνες όλου του κόσμου το 1984 και το κοινό έμεινε ξερό: Γυρισμένο σαν ντοκιμαντέρ, το φιλμ ακολουθεί μία ανύπαρκτη ροκ μπάντα κατά τη διάρκεια του τελευταίου και πιο αποτυχημένου τουρ της καριέρας τους -και καθώς τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο, το κοινό έχει την ευκαιρία να δει από κοντά την κουφιοκεφαλιά των μελών του συγκροτήματος.

Η ταινία εξιστορεί ολόκληρη την «λαμπερή» καριέρα των πανηλίθιων «Spinal Tap», από το φλώρικο ντεμπούτο τους αλά «Beach Boys» μέχρι την αχαλίνωτη Heavy Metal φάση τους και στην πορεία, παρωδεί κάθε μουσικό είδος και σύσσωμη τη βιομηχανία του θεάματος. Μιας και επρόκειτο για ένα από τα πρώτα mockumentaries, το «Spinal Tap» μπέρδεψε το κοινό της εποχής, αλλά στη συνέχεια μετατράπηκε σε cult classic και έχει εμπνεύσει αναρίθμητα memes, ατάκες, μπλούζες και άλλα πολλά τα τελευταία 40 χρόνια.

Walk Hard: The Dewey Cox Story (2007)

Σε μια εποχή όπου τα μουσικά βιογραφικά φιλμ κυκλοφορούσαν με τη σέσουλα και αποσπούσαν αναρίθμητα βραβεία, η δημιουργική ομάδα των Jake Kasdan και Judd Apatow μας προσέφερε το «Walk Hard», μία πανέξυπνη παρωδία του είδους με τον απολαυστικό John C. Reily στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Βασισμένο κυρίως στο «Walk The Line» της προηγούμενης χρονιάς (όπου ο Joaquin Phoenix ενσάρκωσε τον Johnny Cash), το «Walk Hard» ακολουθεί την ζωή του υποτιθέμενου «μεγαλύτερου σταρ του κόσμου», ονόματι Dewy Cox -και παρωδεί όλα ανεξαιρέτως τα tropes του είδους, από το σαπουνοπερίστικο δράμα και τα αχρείαστα cameos, μέχρι τα σενάρια-καρμπόν και τον φτηνό συναισθηματισμό.

Popstar: Never Stop Never Stopping (2016)

Με το «Believe» του Justin Beiber να αναβιώνει το είδος του μουσικού ντοκιμαντέρ για τη δεκαετία του 2010, οι αθεόφοβοι «Lonely Island» (το κωμικό μουσικό γκρουπάκι που γνωρίσαμε στο Saturday Night Live) έσπευσαν να κατασκευάσουν το δικό τους «Spinal Tap» για τον 21ο αιώνα. Ακολουθώντας το τελευταίο τουρ ενός πανίβλακα ποπ σταρ, η κάμερα των Akiva Schaffer και Jorma Taccone ειρωνεύεται την αυταρέσκεια της show biz σε μία σειρά από ξεκαρδιστικές καταστάσεις. Με αναρίθμητα απολαυστικά cameos, αξέχαστες ατάκες και επικό original soundtrack από τους Lonely Island, το «Popstar» θεωρείται μία από τις πιο υποτιμημένες κωμωδίες της προηγούμενης δεκαετίας.

Weird: The Al Yankovic Story (2022)

Μετά την ανέλπιστη επιτυχία του «Bohemian Rhapsody» (2019), το είδος της μουσικής βιογραφίας επέστρεψε δρυμίτερο και πιο τυποποιημένο από ποτέ: Κάθε μεγάλος σταρ του παρελθόντος, από τον Έλτον Τζον μέχρι τον Έλβις, έχει αποκτήσει τη δικιά του προβλέψιμη βιογραφία τα τελευταία χρόνια, και ο συμπαθέστατος Al Yankovic δε μπορούσε να μείνει στην απέξω! Μόνο που η δικιά του μουσική βιογραφία είναι κάθε άλλο παρά ιστορικά ακριβής, με το φιλμ να υποστηρίζει πως ο καλοπροαίρετος ακορντεονίστας της δεκαετίας του '80 ήταν στην πραγματικότητα... παγκόσμιος σούπερ σταρ! Το «Weird» επαναλαμβάνει πολλά από τα αστεία που είδαμε στις προηγούμενες ταινίες της λίστας μας (θα έλεγε κανείς πως το είδος της μουσικής βιογραφίας έχει αρχίσει να έχει τα δικά του κλισέ) αλλά είναι τόσο πρόσχαρο, διασκεδαστικό και καλοπροαίρετο (και η ερμηνεία του Daniel Radcliffe είναι τόσο αμείωτα συναρπαστική) που το «Weird» αποτελεί με διαφορά το αγαπημένο μας μουσι-κωμικό φιλμ!