Η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Κωμωδίας στις φετινές Χρυσές Σφαίρες, οδεύει προς τα Όσκαρ και βρίσκεται στην κορυφή του ελληνικού box office.


Η νέα ταινία του Έλληνα σκηνοθέτη Γιώργου Λάνθιμου με τίτλο «Poor Things» βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων στα social media τις τελευταίες μέρες, με τη συντριπτική πλειοψηφία των θεατών που βγαίνουν από τις αίθουσες να δηλώνουν ενθουσιασμένοι, όπως και εμείς. Βάζουμε στην άκρη μία μικρή μερίδα κριτικών που φαίνεται ότι όχι απλά δε χάρηκαν με την επιτυχία του Γιώργου Λάνθιμου (μία επιτυχία καθαρά δική του, όχι της Ελλάδας, αν πάμε στο άλλο άκρο), αλλά πιάνονται σε τόσο αστείες λεπτομέρειες για να μειώσουν τη δουλειά του. Τελικά, θέλουν γεμάτες αίθουσες ή ένα κλειστό κλαμπ για λίγους και «εκλεκτούς»;



Τα πάντα έχουν γραφτεί για το "Poor Things", με πρωταγωνιστές την Emma Stone, Mark Ruffalo, Willem Dafoe και Ramy Youssef (δείτε τη φοβερή σειρά «Ramy»), ίσως με κάποια δόση υπερβολής, αλλά τα δικαιολογούμε αφού υπάρχει έξτρα ενδιαφέρον με τον Έλληνα σκηνοθέτη της ταινίας.

Αν σας ενθουσίασε το “Poor Things”, ψάξτε και τις παρακάτω έξι ταινίες. Θα σας ενθουσιάσουν και αυτές, με το δικό τους τρόπο.

Delicatessen (1991)


Αυθεντικό όσο δεν πάει, με τον Γιώργο Λάνθιμο να δημιουργεί το δικό του κινηματογραφικό σύμπαν, το «Poor Things» θυμίζει σε κάποια μικρά σημεία τις ταινίες του Γάλλου οραματιστή σκηνοθέτη Jean-Pierre Jeunet, ιδιαίτερα τις πιο steampunk στιγμές του. Το «Delicatessen» του 1991 είναι μία από αυτές τις στιγμές, μία μαύρη κωμωδία που μας μεταφέρει σε ένα ακαθόριστο μέλλον που υπάρχει έλλειψη κρέατος και δεν αργεί ο κανιβαλισμός (για τους λίγους και εκλεκτούς).



The Imaginarium of Doctor Parnassus (2009)


Δε μπορεί να λείπει και ένας Terry Gilliam από το αφιέρωμα, με το «Poor Things» να θυμίζει σε σημεία δύο ταινίες του μεγάλου Άγγλου δημιουργού, το “The Imaginarium of Doctor Parnassus” αλλά και το παλαιότερο «The Adventures of Baron Munchausen» (1988). Ένας κόσμος σουρεαλισμού, φαντασίας και κωμωδίας για να «χαθείς» μέσα του, με απίστευτα σκηνικά και κοστούμια.

Mary Shelley’s Frankenstein (1994)


Είναι το «Poor Things» εμπνευσμένο από το βιβλίο του 1818 «Frankenstein» της Mary Shelley; Φυσικά και είναι, με την Bella Baxter (Emma Stone) να είναι η σύγχρονη ενσάρκωση του «τέρατος» του Frankenstein. Η ταινία του 1994 δίχασε αρκετούς, σε άλλους άρεσε, σε άλλους όχι. Προσωπικά τη θεωρώ μία από τις καλύτερες κινηματογραφικές μεταφορές του μύθου του Frankenstein, με τον Kenneth Branagh να σκηνοθετεί και να πρωταγωνιστεί σαν ο καθηγητής Victor Frankenstein και ο… Robert De Niro σαν το τέρας (Τhe Creation) που επιστρέφει στη ζωή και ζητάει εκδίκηση.

Ο Φάρος (2019)


Καλή η Emma Stone στο «Poor Things», φοβερή, καλός ο Mark Ruffalo, αλλά τι άλλο να γράψεις για τον Willem Dafoe στο ρόλο του Dr. Godwin "God" Baxter; Αν θέλετε και άλλο από Willem Dafoe, σε ασπρόμαυρο φιλμ και εδώ, όσοι χάσατε το «The Lighthouse» του Robert Eggers («The Witch»), καλά θα κάνετε να ψάξετε αυτή την αλλόκοτη ταινία τρόμου, με κάποιες πινελιές χιούμορ. Ο Willem Dafoe και ο Robert Pattinson σαν δύο αποκλεισμένοι φαροφύλακες σε μία βραχονησίδα στη Νέα Αγγλία του 1890. Τα πάντα μπορούν να συμβούν και να «παίξουν» με το μυαλό σου.



Frankenhooker (1990)


Άγνωστη στους περισσότερους, η μαύρη b-κωμωδία “Frankenhooker” του Frank Henenlotter (“Basket Case”) έχει αποκτήσει το δικό της cult  following όλα αυτά τα χρόνια και σε σημεία – θεματικά μόνο – φέρνει στο «Poor Things». Σε αυτή την περίπτωση, ένας επιστήμονας θέλει να φέρει πίσω στη ζωή τη σύντροφό του, ενώνοντας κομμάτια σωμάτων από πόρνες που έχουν χάσει τη ζωή τους. Μακάβριο και αστείο.



Τα Άγρια Αγόρια (2017)

Για κάποιους, «Τα Άγρια Αγόρια» («Les garçons sauvages ») του Γάλλου σκηνοθέτη Bertrand Mandico , έσκασαν σαν δυναμίτης το 2017, με την τόλμη, την αυθάδεια (με την καλή έννοια), τον μαύρο σουρεαλισμό και τη σεξουαλικότητά τους. Στοιχεία που υπάρχουν και στο «Poor Things», αλλά εδώ το θέαμα ίσως αποδειχθεί ακόμα πιο δύσκολο – ίσως και σοκαριστικό – για κάποιους. Τα «Άγρια Αγόρια», πέντε πλουσιόπαιδα, μετά από ένα ειδεχθή έγκλημα, στέλνονται για αναμόρφωση σε ένα τροπικό νησί, όπου σιγά σιγά μεταμορφώνονται σε… κορίτσια.