Το πνεύμα των Χριστουγέννων είναι ζωντανό μέσα από 10 αξέχαστες holiday season ταινίες.


Δεν προτείνουμε κάτι νέο ή κάτι που δεν γνωρίζετε. Οι περισσότερες χριστουγεννιάτικες ταινίες που παρουσιάζονται εδώ – ή απλά ταινίες που η πλοκή τους συμβαίνει τα Χριστούγεννα - είναι αγαπημένες στους περισσοτέρους και τις έχετε δει πάμπολλες φορές. Γιατί όχι άλλη μία; Ίσως ανακαλύψετε πράγματα που δεν είχατε προσέξει.

Επίσης διαβάστε: Οι καλύτερες ταινίες τρόμου των Χριστουγέννων. 



Home Alone (1990)

Και να θες, δεν μπορείς να την αποφύγεις. Η ταινία «Μόνος στο Σπίτι» προβάλλεται αδιαλείπτως στην ελληνική τηλεόραση και θεωρείται μία από τις κλασικότερες ταινίες των Χριστουγέννων (και όχι μόνο). Σου αρέσει ή όχι, το «Μόνος στο Σπίτι» είναι η ταινία των εορτών που θα δεις και θα ξαναδείς, ο ορισμός του comfort. Είναι η ιστορία του 8χρονου Kevin McCallister (η στιγμή που ο Macaulay Culkin αναδείχθηκε σε σούπερ σταρ από τη μία μέρα στην άλλη και αργότερα το έριξε στις καταχρήσεις) που οι γονείς ξεχνάνε να τον πάρουν μαζί τους, την ώρα που ταξιδεύουν στο Παρίσι – μαζί με όλο το σόι, ξαδέρφια που δεν γουστάρει κ.α. - για χριστουγεννιάτικες διακοπές. Λογικό να ξεχάσεις το παιδί αλλά όχι τα καλλυντικά, έτσι; Μόνος στο Σικάγο, ο μικρός Kevin έχει να αντιμετωπίσει και δύο ληστές που έχουν «βάλει στο μάτι» το σπίτι του.  

 The Nightmare Before Christmas (1993)

Η αξεπέραστη stop-motion animated ταινία του Henry Selick, με έμπνευση μέσα από ένα παλαιότερο ποίημα του Tim Burton και υπό την καθοδήγησή του, βλέπεται με μεγάλο ενδιαφέρον ακόμα και σήμερα, 30 χρόνια από τη στιγμή που βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες. Ο Jack Skellington, ο βασιλιάς της πόλης του Halloween, ανακαλύπτει ότι υπάρχει και μία άλλη πόλη, η πόλη των Χριστουγέννων, εκεί που επικρατεί αγάπη και ζεστασιά και δεν την κατοικούν τέρατα και φαντάσματα. Θέλει να φέρει τα Χριστούγεννα στη δική του πόλη, με αγνές προθέσεις ο ίδιος, μόνο που τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως τα υπολόγιζε (με τον μπαμπούλα Oogie Boogie να έχει πάρει όμηρο τον Άγιο Βασίλη και να τον βασανίζει, χωρίς να έχει γνώση ο Jack Skellington).

 Το Θαύμα της 34ης Οδού (1947)

Κλασική ταινία των Χριστουγέννων, εκείνη τη στιγμή, λίγο πριν από το μεσημεριανό φαγητό, που με την οικογένεια μαζευόμαστε γύρω από την τηλεόραση για να δούμε κάτι όμορφο και «ζεστό» για την ψυχή. Μπορεί και μόνοι μας να δούμε την ταινία, αν δε θέλουμε την οικογένεια «στα πόδια μας». Είναι η ιστορία του Kris Kringle (Edmund Gwenn), ενός ηλικιωμένου άνδρα που βρίσκει δουλειά σαν Άγιος Βασίλης στο πολυκατάστημα Macy’s στην 34η οδό της Νέας Υόρκης, με τα παιδιά και τους γονείς να σχηματίζουν ουρές για να τον συναντήσουν. Μόνο που ο ίδιος πιστεύει ότι είναι πράγματι ο Άγιος Βασίλης, όχι κάποιος που απλά παίζει ένα ρόλο. Κάτι που θα τον φέρει σε μπελάδες και στην αίθουσα του δικαστηρίου. Πρέπει να αποδείξει ότι είναι ο αληθινός Άγιος Βασίλης.

 

Die Hard (1988)

Η ταινία «Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει» του 1988 ανέδειξε τον Bruce Willis σαν τον νέο action hero της εποχής – ανάμεσα στους γίγαντες Stallone και Schwarzenegger – και μας πρόσφερε ένα ανεπανάληπτο κρεσέντο δράσης και αγωνίας. Γιατί θεωρείται μία από τις καλύτερες ταινίες των Χριστουγέννων; Πολύ απλά, τα γεγονότα εξελίσσονται την παραμονή Χριστουγέννων, όταν μία ομάδα τρομοκρατών (Γερμανοί, όπως και σε άλλες ταινίες της εποχής) παίρνουν ομήρους στον ουρανοξύστη Nakatomi Plaza στο Λος Άντζελες. Την ίδια ημέρα, ο ντετέκτιβ της αστυνομίας John McClane (Bruce Willis) φτάνει στο Λος Άντζελες για να τα ξαναβρεί με την πρώην γυναίκα του, μόνο που μαθαίνει ότι βρίσκεται ανάμεσα στους ομήρους. Ώρα να δράσει!

Elf (2003)

20 χρόνια συμπληρώνονται από τη στιγμή που πρωτοείδαμε το «Ξωτικό των Χριστουγέννων» και η αλήθεια είναι ότι μας βγήκε κάπως ψηλό και ατσούμπαλο για ξωτικό, όσο το μπόι του Will Ferrell. Διαφορετικός από τα υπόλοιπα ξωτικά στο Βόρειο Πόλο, ο Buddy the Elf (Will Ferrell) ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη για να αναζητήσει τον βιολογικό του πατέρα (ένας στριφνός μεγαλοεκδότης παιδικών βιβλίων που τον παίζει περίφημα ο James Caan). Και εκεί ξεκινάει μία τρελή κωμωδία που όμως κρύβει τρυφερότητα, ζεστασιά και ένα φλερτ ανάμεσα στον Buddy και την Zooey Deschanel, την indie θεότητα της εποχής.

 Its a Wonderful Life (1946)

Για πολλούς, η απόλυτη ταινία των Χριστουγέννων. Η δημιουργία του Frank Capra θα μπορούσε να είχε βγει μέσα από κάποιο επεισόδιο του “The Twilight Zone” ή του πιο σύγχρονου «Black Mirror», μία ταινία που πατάει στο supernatural, ακόμα και στον τρόμο, αλλά πάνω από όλα μας δείχνει ότι η ανθρώπινη αγάπη και συλλογικότητα μπορούν στο τέλος να κερδίσουν τα πάντα. Μέχρι και για κομμουνιστική προπαγάνδα κατηγόρησαν κάποιοι την ταινία (για την ακρίβεια, το FBI). Είναι η ιστορία ενός απελπισμένου ανθρώπου (μοναδικός ο James Stewart) που βρίσκεται στο χείλος της αυτοκτονίας και ενός αγγέλου που στέλνεται στη Γη κοντά στα Χριστούγεννα για να τον σώσει και να του δείξει πώς θα ήταν τα πράγματα χωρίς αυτόν. Ο James Stewart, είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας που πάντα έχει σε πρώτο πλάνο την ευημερία της οικογένειας και της πόλης του, πάντα θυσιάζοντας τα δικά του όνειρα (ποτέ δε σπούδασε, αν και διακαώς το επιθυμούσε). Έρχεται αντιμέτωπος με το “φάντασμα του καπιταλισμού”, της οικονομικής ύφεσης και ενός μεγαλοκαρχαρία που θέλει να εξαγοράσει τα πάντα στη μικρή πόλη. Αντιστέκεται. Για πόσο θα αντέξει να παλεύει με τα θηρία;


Scrooged (1988)

Το «Πάρτι Φαντασμάτων» κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά με το «Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει», δημιουργώντας έτσι ένα διαφορετικό χριστουγεννιάτικο κινηματογραφικό double feature. Δε χρειάστηκε πολύς κόπος για τον Bill Murray – λίγα χρόνια μετά την τεράστια επιτυχία με το “Ghostbusters» - για να υποδυθεί τον Frank Cross, έναν κυνικό και κακιασμένο επιτυχημένο τηλεοπτικό παραγωγό που δε βρίσκει την ευτυχία σε τίποτα και δε μοιράζεται τίποτα και με κανέναν, ένας σύγχρονος Scrooge στην πραγματικότητα. Μέχρι που τρία φαντάσματα του χτυπούν την πόρτα την παραμονή Χριστουγέννων, που ίσως τον οδηγήσουν να αναθεωρήσει τα πράγματα για τη ζωή και τη συμπεριφορά του. Απολαυστική κωμωδία φαντασίας από τα 80s.



Bad Santa (2003)

Ο ελληνικός τίτλος της ταινίας του Terry Swigoff, «Ο Άι Βασίλης είναι… λέρα», αποτυπώνει εν μέρει τον χαρακτήρα του Billy Bob Thornton σαν ένας διαφορετικός Άι Βασίλης, βρομόστομος και λαμόγιο, που ντύνεται έτσι από ανάγκη να βγάλει κάποια έξτρα χρήματα και να ληστέψει το εμπορικό κέντρο στο οποίο εργάζεται περιστασιακά. Με ένα μικρόσωμο βοηθό ντυμένο ξωτικό, τίποτα δεν τους πάει καλά, ούτε τρέφει κάποια συμπάθεια στα παιδιά που έρχονται να φωτογραφηθούν μαζί του. Ακόμα και αυτός, όμως, κρύβει ανθρωπιά μέσα του, αρκεί να μπορεί κάποιος να την «ξεκλειδώσει» (όπως και τα χρηματοκιβώτια).


Trading Places (1984)

Δεν τη λες μία καθαρά χριστουγεννιάτικη ταινία αλλά όπως και άλλοι τίτλοι στο αφιέρωμα, η πλοκή εξελίσσεται κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Το «Trading Places» («Πολυθρόνα για δύο») είναι μία από καλύτερες κωμωδίες της δεκαετίας του ’80 και η αρχή μίας τεράστιας καριέρας για τον νεαρό τότε Eddie Murphy (ένα χρόνο αργότερα, γύρισε το «Beverly Hills Cop»). Στο πλάι του, δύο τιτάνες της κωμωδίας, ο Don Ameche και ο Ralph Bellamy, δύο πλούσια αδέλφια χρηματιστές που βάζουν στοίχημα ότι μπορεί τη θέση ενός ικανού και πολύ φιλόδοξου υπαλλήλου (Dan Akroyd) να την πάρει ένας μικροαπατεώνας (Eddie Murphy), στήνοντας στην αρχή ψεύτικές κατηγορίες κατά του έμπιστου υπαλλήλου τους.



The Polar Express (2004)

Το «Πολικό Εξπρές» του Robert Zemeckis είναι από αυτές τις ταινίες που «αιχμαλωτίζουν» όσο καμία άλλη το πνεύμα των Χριστουγέννων. Υπήρξε ένα θαύμα του animation την εποχής της, συμπληρώνοντας σύντομα τα 20 χρόνια από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας της. Την παραμονή των Χριστουγέννων, ένα μικρό αγόρι βλέπει έξω από το παράθυρό του ένα τρένο με προορισμό το Βόρειο Πόλο. Ο ελεγκτής του τρένου (η φωνή του Τομ Χανκς) το καλεί σε ένα μαγικό ταξίδι, μαζί με άλλα παιδιά, για να γνωρίσουν τον Άγιο Βασίλη από κοντά. Καλό θα ήταν τα μικρά παιδιά να μην μπαίνουν σε τρένα με αγνώστους, αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία.