Το πνεύμα των Χριστουγέννων παραμένει ζωντανό, μαζί με γερές δόσεις τρόμου, διαφορετικούς Άγιους Βασίληδες και την εμφάνιση του μοχθηρού Krampus.


 Μπορεί το πνεύμα των Χριστουγέννων να μιλάει για αγάπη, ομόνοια και μελομακάρονα, υπάρχουν και αυτές οι ταινίες που αποκαλύπτουν μία πιο σκοτεινή πλευρά της πιο αγαπημένης γιορτής. Κάποιες ελαφρύνουν την ατμόσφαιρα, προσθέτοντας μπόλικο χιούμορ στο μίγμα. Τελικά, οι χριστουγεννιάτικες ταινίες τρόμου έχουν χτίσει τη δική τους παράδοση τις τελευταίες δεκαετίες.

Επιλέξαμε οκτώ χαρακτηριστικές από αυτές, ανάμεσα από πολλές άλλες.



Gremlins (1984)

Η απόλυτη χριστουγεννιάτικη ταινία για πολλούς, θα μπορούσε να βρίσκεται στην κορυφή της γενικής λίστας με τις κορυφαίες χριστουγεννιάτικες ταινιών όλων των εποχών και όχι μόνο αυτών του τρόμου. Τα «Gremlins» του Joe Dante, αυτά τα αιμοβόρικα και σκανδαλιάρικα πλάσματα που σπέρνουν τον τρόμο – και το γέλιο – στην πόλη Kingston Falls στην Πενσυλβάνια, κατέκτησαν τα πάντα το 1984 και δημιούργησαν ένα από τα πιο αγαπημένα franchise.   

Rare Exports: A Christmas Tale (2010)

Η φινλανδική ταινία δράσης και τρόμου προσγειώθηκε σαν χιονοστιβάδα το 2010 και παραμένει φρέσκια μέχρι σήμερα. Δύο μικρά αγόρια παρατηρούν μεγάλες εργασίες γεωτρήσεων από εταιρείες ξένων συμφερόντων σε ένα βουνό της Λαπωνίας. Παιδιά αρχίζουν να εξαφανίζονται, όπως και τα μέλη της ερευνητικής ομάδας, τάρανδοι αρχίζουν να πεθαίνουν, μία περίεργη ατμόσφαιρα στον χριστουγεννιάτικο αέρα. Λέτε οι γεωτρήσεις να ξύπνησαν έναν διαφορετικό και πιο βίαιο Άγιο Βασίλη από τον βαθύ ύπνο του;




Black Christmas (1974)

Η all-time κλασική ταινία τρόμου των Χριστουγέννων που δε λείπει από καμία λίστα. Βαθιά στα 70s, την εποχή που φεύγαμε από τα πιο “αθώα” 50s και 60s και μπαίναμε σε μία πιο σκοτεινή περίοδο, όπως και στον κινηματογράφο (ήταν και η εποχή των μεγάλων ανεξάρτητων δημιουργών). Εδώ έχουμε να κάνουμε με μία slasher ταινία, ίσως την πρώτη slasher ταινία, τέσσερα χρόνια πριν από το πρώτο «Halloween», όπου οι φοιτήτριες μίας αδελφότητας δέχονται απειλητικά τηλεφωνήματα από έναν άγνωστο άνδρα. Μόνο που αυτός βρίσκεται πραγματικά κοντά τους, ίσως παραμονεύει στη σοφίτα.

Krampus (2015)

Ο Krampus είναι βαθιά ριζωμένος στις παραδόσεις και τη λαογραφία της Κεντρικής Ευρώπης και εμφανίζεται σαν ένα κερασφόρο ανθρωπόμορφο ον που μοιάζει με τράγο και τιμωρεί τα παιδιά κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Το άκρως αντίθετο, δηλαδή, με τον Άγιο Βασίλη. Καμιά φορά, όπως στην υπέροχη ταινία τρόμου του 2015, ο Krampus μπορεί να εμφανιστεί και στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ και αρχίζει να σπέρνει τον τρόμο σε μικρούς και μεγάλους. Τα έθιμα «ταξιδεύουν» από γενιά σε γενιά, στα παιδιά και εγγόνια των μεταναστών. Είναι ικανός ο Krampus να χαλάσει τα φετινά Χριστούγεννα;  



The Lodge (2019)

Σε ένα απομακρυσμένο καταφύγιο στη μέση του πουθενά, εν μέσω χιονοθύελλας και κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, δύο μικρά παιδιά προσπαθούν να συνυπάρξουν με τη φιλενάδα του πατέρα τους, κάτι που τους δημιουργεί ιδιαίτερο άγχος και ανησυχία. Η μητέρα τους είχε δώσει τέλος στη ζωή της από τη στιγμή που έμαθε για την παράνομη σχέση του άνδρα της. Τα δύο παιδιά ανακαλύπτουν το παρελθόν της νέας τους «μητέρας» και τη σχέση της με μία επικίνδυνη αίρεση. Όσο προχωράμε στο φιλμ, τόσο «ξεδιπλώνεται» ο τρόμος και οι αποκαλύψεις.


Silent Night, Deadly Night (1984)

Από τις πιο βίαιες ταινίες της «χρυσής δεκαετίας» του ’80. O Μπίλι είναι ένας νεαρός που βίωσε το τραυματικό σοκ με έναν άνδρα ντυμένο Άγιο Βασίλη να σκοτώνει μπροστά στα μάτια του τους γονείς τους την παραμονή των Χριστουγέννων. Την ανατροφή του ανέλαβαν σκληρές καθολικές μοναχές σε ένα ορφανοτροφείο. Κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, χρόνια αργότερα, ο Μπίλι «σπάει», φοράει μία στολή Άγιου Βασίλη και ξεκινάει τη δική του αιματοχυσία.

Jack Frost (1997)

Όχι η «νερόβραστη» ταινία φαντασίας κωμωδία που κυκλοφόρησε ένα χρόνο μετά, το 1998, με πρωταγωνιστή τον Michael Keaton, αλλά μία πιο άγνωστη direct-to-video ταινία τρόμου (με ελληνικό τίτλο «Μανιακός Χιονάνθρωπος»). Απέκτησε cult following τα επόμενα χρόνια και είναι η ιστορία ενός θανατοποινίτη serial killer που επιστρέφει στη ζωή – και μετά από ένα ατύχημα με πειραματικό γενετικό υλικό – σαν μανιακός χιονάνθρωπος.  



A Christmas Horror Story (2015)

Ο William Shatner (ο κλασικός Captain Kirk στο «Star Trek») είναι ένας αλκοολικός ραδιοφωνικός παραγωγός στη μικρή πόλη Bailey Downs των ΗΠΑ. Έχει πολύωρη βάρδια την ημέρα των Χριστουγέννων, ενώ δέχεται τηλεφωνήματα για κάποια περίεργα γεγονότα που συμβαίνουν στο τοπικό εμπορικό κέντρο. Παράλληλα, γινόμαστε μάρτυρες τεσσάρων ξεχωριστών ιστοριών τρόμου με φόντο τα Χριστούγεννα, σε μία πολύ ενδιαφέρουσα ανθολογία πάνω στο «πνεύμα» των εορτών.