Με δεκάδες συναρπαστικούς τίτλους, το 2023 ήταν η καλύτερη χρονιά για την επιστημονική φαντασία στις δημοφιλείς streaming πλατφόρμες.


 Το 2023 ήταν η χρονιά της επιστημονικής φαντασίας, με δεκάδες σειρές στις streaming πλατφόρμες, μεγάλα budget και συναρπαστικές ιστορίες.

Επιλέξαμε οκτώ σειρές επιστημονικής φαντασίας που είδαμε μέσα στο 2023, ενώ ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και σε άλλους τίτλους που είχαν τη δική τους θέση στις top κορυφαίες σειρές της χρονιάς: Scavengers Reign (αδιανόητη animated σειρά που θα ζήλευε και ο Moebius), Monarch: Legacy of Monsters, Upload, Gen V, Secret Invasion, Extraordinary, Mrs. Davis, Dead Ringers, The Big Door Prize κ.α.




The Last of Us

Κάποιες φορές το hype βγαίνει αληθινό, έτσι και στην περίπτωση του μετα-αποκαλυπτικού δράματος του HBO, βασισμένο στο ομώνυμο διάσημο video game. Η πιο πολυσυζητημένη σειρά της χρονιάς, άξιζε του ντόρου και της σκόνης που σηκώθηκε γύρω της. Είκοσι χρόνια μετά από μία θανατηφόρα πανδημία, σε ένα ζοφερό περιβάλλον, γεμάτο κινδύνους και ζόμπι, ο λαθρέμπορος Joel (Pedro Pascal) προσπαθεί να οδηγήσει την 14χρονη Ellie (Bella Ramsey), που έχει ανοσία από τον ιό και είναι η μοναδική ελπίδα της ανθρωπότητας, σε ένα ασφαλές σημείο.

Silo

Καθαρόαιμη σειρά επιστημονικής φαντασίας, βασισμένη στις ιστορίες «Wool» του αμερικανού συγγραφέα Hugh Howey. Βρισκόμαστε σε ένα δυστοπικό μέλλον, εκεί που μία κοινότητα ανθρώπων ζει στα 144 επίπεδα ενός τεράστιου υπόγειου σιλό. Θέλουν να πιστεύουν ή τους έχουν βάλει να πιστεύουν ότι αν βγουν στην επιφάνεια της γης, θα έρθουν αντιμέτωποι με ένα τοξικό και θανατηφόρο περιβάλλον; Ισχύει κάτι τέτοιο ή «μένουμε σιλό»; Ποιος θα τολμήσει να βγει έξω; Η Juliette Nichols (πολύ δυναμική η Rebecca Ferguson) είναι μία μηχανικός που δουλεύει στις γεννήτριες, βαθιά underground.  

Foundation

Δικαίως, πριν από λίγες μέρες το «Foundation» ανανεώθηκε από την Apple TV+ και για μία νέα τρίτη σεζόν. Ελεύθερα βασισμένη στις ιστορίες του Isaac Asimov, το «Foundation» είναι μία πανάκριβη σειρά επιστημονικής φαντασίας επικών διαστάσεων και καλοδουλεμένων χαρακτήρων. Η σειρά ακολουθεί μία ομάδα εξόριστων σε διαφορετικούς πλανήτες που τους δίνεται η τελευταία ευκαιρία να σώσουν τη Γη και την ανθρωπότητα, λίγο πριν την πτώση της Διαγαλαξιακής Αυτοκρατορίας. Μαζί τους και ο μαθηματικός Hari Seldon και δημιουργός της ψυχοϊστορίας που σου επιτρέπει να προβλέπεις μελλοντικά γεγονότα.



Star Trek: Strange New Worlds

Δεν ξέρουμε πόσοι Trekkies υπάρχουν εδώ ανάμεσά μας, σίγουρα θα πρέπει να χαίρονται που προβάλλονται παράλληλα – μέσα από το Paramount+ - δύο ξεχωριστές σειρές «Star Trek» («Picard», «Strange New Worlds») που μάλιστα είναι και πολύ ενδιαφέρουσες (ακόμα και για εμάς που δεν είμαστε τόσο φανατικοί του franchise). Η δεύτερη σεζόν του «Strange New Worlds» προβλήθηκε φέτος και από την πρώτη ήδη σεζόν γνωρίσαμε τον πολύ δημοφιλή πλέον Captain Pike (εξαιρετικός ο Anson Mount) που ηγείται του πληρώματος του USS Enterprise (NCC-1701) καθώς εξερευνά νέους κόσμους και πλανήτες στον 23ο αιώνα. Το «Strange New Worlds» τοποθετείται χρονικά λίγα χρόνια από τις πρώτες σεζόν των παλαιότερων «Star Trek: Discovery» και «Star Trek: Τhe Original Series». Νοσταλγικό όσο πρέπει.



Ahsoka

Με το ενδιαφέρον των θεατών να πέφτει συνεχώς σε ό,τι αφορά τις νέες ταινίες της Marvel και γύρω από το σύμπαν Star Wars, κάτι που έχει προβληματίσει την Disney, η σειρά «Ahsoka» κερδίζει στα σημεία, έχοντας μαζί της και ένα φανατικό κοινό από την animated σειρά «Star Wars: The Clone Wars”. Ανήκει στο franchise Star Wars και είναι άλλο ένα spin-off της σειράς «The Mandalorian», με πρωταγωνίστρια, όπως συμπεράνετε από τον τίτλο, την εξόριστη Jedi, Ahsoka Tano (Rosario Dawson), που προσπαθεί να αποτρέψει την επιστροφή του Ναυάρχου Θορν μετά την πτώση της Αυτοκρατορίας.

Twisted Metal

Βασισμένο στο ομώνυμο video game του PlayStation, πάντα κρατάς μικρό καλάθι όταν ακούς για μεταφορές video games στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη. Για το δικό μας καλό, η Peacock μας διέψευσε παραδίδοντάς μας μία απολαυστική πρώτη σεζόν. Σε post-apocalyptic / action νερά, με μπόλικες δόσεις κωμωδίας, ακολουθούμε έναν outsider μοτοσικλετιστή που πρέπει να παραδώσει ένα μυστηριώδες πακέτο για να δει και αυτό λίγη «άσπρη μέρα». Μόνο εύκολη δεν είναι η αποστολή του και θα βρεθεί αντιμέτωπος με πολλούς κινδύνους, ακόμα και με έναν ψυχωτικό κλόουν παγωτατζή!  

Loki

Ο κατεργάρης θεός της Σκανδιναβικής μυθολογίας, έγινε κινηματογραφικά γνωστός μέσα από τις ταινίες «Avengers» και «Thor» (είναι το αδερφάκι του, από άλλη μάνα και πατέρα) και νωρίτερα μέσα από τα κόμικς της Marvel. Να μην αποκτήσει και αυτός τη δική του τηλεοπτική σειρά; Θα μείνει στην απ’ έξω; Απολαυστικός ο βρετανός ηθοποιός Tom Hiddelston στο ρόλο του Loki, με τα γεγονότα της πρώτης σεζόν να εξελίσσονται μετά το «Avengers: Endgame» και σε ένα εναλλακτικό timeline. Φέτος, είδαμε και τη δεύτερη, εξίσου ενδιαφέρουσα, σεζόν.

 

Black Mirror

Φτάσαμε αισίως στην έκτη σεζόν της sci-fi ανθολογίας “Black Mirror”, αν και ποτέ η βρετανική σειρά δεν κόλλησε σε ένα genre. Έκτη σεζόν και η πιο αδύναμη από όλες τις προηγούμενες, χωρίς να λείπουν οι συγκινήσεις, οι ανατροπές και ο τρόμος, πάντα στο επίκεντρο οι σχέσεις του ανθρώπου με την τεχνολογία και την «απειλή» της τεχνητή νοημοσύνης. Η έκτη σεζόν αποτελείται από 5 νέα standalone επεισόδια και εμείς ξεχωρίσαμε αυτά με πρωταγωνιστές το Aaron Paul (“Beyond the Sea”) και την Salma Hayek (“Joan is Awful”).